URADI SAM

Kokedama, savršeno drvce za male prostore

 

Minijaturni primjerci niskih i patuljastih četinjača koje obuhvaćaju varijacije tuje, kleke, smreke, čempresa, bora i tise, čija je visina do 30 cm, mogu se vrlo lako prilagoditi za kreiranje vrlo zanimljive forme bonsaija.

Prilikom kupnje u rasadniku važno je provjeriti je li drvce zdrave zelene boje i ima li dobro razvijen korijen u tegli. Izbjegavajte kupnju zimzelenih mladica koje su neposredno prije prodaje izvađene iz zemlje i ugurane u posudu, jer su velike šanse da će korijenov sustav biti oštećen, a drvce ubrzo nakon kupnje propasti.

Većina crnogoričnih stabala brzo raste i nisu pogodna za uzgajanje u teglama, no zato su patuljaste, spororastuće sorte četinjača idealne za posude.

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u stan ostaviti na nekoliko dana u haustoru da se privikne na promjenu temperature. Kao i svaku biljku u stanu, drvce je najbolje smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15-18 stupnjeva), no ako se redovito zalijeva i šprica izdržat će blagdanske praznike, čak i pored radijatora.

Drvce u tegli posebno je prikladno za male stanove. Preporučujemo da izaberete minijaturne primjerke niskih i patuljastih četinjača koje obuhvaćaju varijacije tuje, kleke, smreke, čempresa, bora i tise. Upravo takva drvca visine do 30 cm mogu se vrlo se lako prilagoditi za kreiranje vizualno vrlo zanimljive forme bonsaija - kokedama. Tehnika kokedama dolazi od japanske riječi koke koja označava mahovinu, i dama koja označava kuglu. Naime, drvce se uzgaja u kugli prekrivenoj mahovinom koja biljku oslobađa oklopa posude, a ujedno zadržava vlagu.

KOKEDAMA - KORAK PO KORAK

POTREBAN MATERIJAL: minijaturno drvce četinjače, mahovina, supstrat, škare, flaks, folija i ukrasna traka

1. U pravljenu kuglica kokedame važno je da se supstrat (mješavina treseta i gline) izmiješa u glinastu smjesu. Ako je konzistencija smjese rastresita, neće se održati nakon zalijevanja. Kad je smjesa gotova, razvučemo je poput tijesta na foliji.

2. Zatim izvadimo drvce iz posude i stavimo ga na sredinu smjese kojom obložimo korijen biljke sa svih strana i modeliramo u oblik kugle.

3. Prije umatanja kugle u mahovinu potrebno je istu prethodno namočiti u vodu i rasprostrti na foliju. Korištenjem folije lakše ćete moći oblikovati formu kugle, a za dodatno učvršćivanje mahovine možete se koristiti flaksom, ali i nekim drugim materijalom poput špage.

ZALIJEVANJE KOKEDAME

Svu potrebnu vodu biljka dobiva potapanjem i to svakih tjedan dana u posudu s kišnicom ili odstajalom vodom na 5 minuta. Mahovinu je potrebno svakodnevno prskati sobnom prskalicom ili kokedamu postaviti na pliticu ispunjenu vodom i šljunkom kako mahovina ne bi stajala neposredno u vodi.

A post shared by alblanc (@alblancatelier) on

A post shared by Jane.riach (@jane.riach) on

A post shared by Sandra KS Pittet (@midorilab) on

A post shared by Kokedamn! (@kokedamn) on

A post shared by Kokedamn! (@kokedamn) on

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Pinterest, Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 20:41