Dobro je znati!

Koliko stoji gradnja kuće?

Modern stone house with terrace and pool; twilight atmosphere with candles and lights
living4media

Cijena izgradnje obiteljske kuće ovisi o vrsti materijala, konstrukciji, transportu na gradilištu i tipu kuće (prizemnica, katnica, kaskadna ili razvedena).

Prizemne kuće u pravilu imaju najveću cijenu, jer im se obračunavaju svi zemljani radovi, temelji i krovište na malu površinu.

Kod kuće na kat svi navedeni radovi se obračunavaju na kompletnu površinu (prizemlje + kat), tako da se umanjuje cijena bruto površine. Najveće povećanje cijene po bruto povšini odnosi se na podrum i tip krovišta (ravno, jednostrano, dvostrano ili četverostrano, razvedeno na više razina, s kućicama).

Ukratko, gradnja kuće može koštati od 100-tinjak eura po kvadratu za niski rohbau do 600 eura po kvadratu za objekt spreman na useljenje (bez namještaja).

Važeći nacionalni zakoni trenutno nedvosmisleno od 2020. godine uvjetuju izgradnju svih kuća blizu nula energetskom modelu. Stoga treba razmotriti sve energetski učinkovite sustave s dugoročnim projekcijama troškova.

Niskoenergetske kuće smanjuju potrošnju energije i koriste obnovljive izvore energije (postavlja se bolja toplinska izolacija, ugrađuju se dizalice topline, solarni kolektori i fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije). Njihova gradnja skuplja je od klasične kuće do 30 posto.

Foto: Living4media

Izdvajamo

Iz drugih medija