toplina prirodnih materijala

Kombinirajte drvene površine kao profesionalci

 

Drvo nikada ne izlazi iz mode, iako se ukusi i trendovi mijenjaju. Sjajne drvene površine crvenkaste nijanse premazane brojnim slojevima prozirnog laka nekada su bili pravi pojam elegancije i stila, dok se danas više okrećemo prirodnom izgledu drva i to onom sirovom, izloženom i organskom, puštajući da drvo bude glavna zvijezda u prostoru koji odiše šarmom i toplinom.


Kod odabira drvenih materijala za svoj dom uvijek nailazimo na jednu vječnu dilemu. Kako miješati različite vrste, nijanse i teksture drva, a da rezultat bude atraktivan i dojmljiv? Naravno, ne postoji tajna formula koja uvijek pali, no možete se pridržavati određenih smjernica koje će vam olakšati posao!


Izbjegavajte doslovno usklađivanje drvenih površina. Setovi namještaja za spavaću sobu i blagovaonicu koji su od istog drva, s istim premazom i iste nijanse stvar su prošlosti i tako i izgledaju, zastarjelo. Ako imate jedan takav set kod kuće, bez brige. Zasučite rukave i obojite jedan ili dva komada u klasičnu nijansu poput crne, bijele ili sive kako biste razbili monotoniju ili pak zamijenite jedan komad, poput primjerice okvira za krevet s mekšim, tapeciranim modelom kako biste dobili ležerniji izgled prostorije.


Boja drva je zemljana, neutralna boja, a površine od drva zbog svoje su strukture nepredvidive što ih čini tako privlačnima. Različite teksture, boje i površine drva možete miješati koliko god želite, ako imate dovoljno bijele da razblaži i uravnoteži cjelokupni izgled. Uvođenjem različitih tekstura drva unijet ćete dodatnu dimenziju i dinamiku u prostoriju koja će izgledati puno životnije.


Svijetli podovi djeluju kao neutralna površina sve dok njihov podton nije žut, narančast ili crven. Na takvim površinama možete slobodno kombinirati pokućstvo srednjeg smeđeg tona ili pak dramatične tamne drvene komade. Isto vrijedi i za jako tamne podove jer uravnotežuju prostor pa na njima možete kombinirati različite nijanse drva.


Stvorite kontrast sa svojim drvenim namještajem. Jedan komad tamne boje u prostoriji prepunoj detalja od svijetlog drva izgledat će puno upečatljivije nego cijela prostorija ispunjena isključivo tamnim namještajem.

Izbjegavajte jako lakirane i sjajne drvene površine te se držite sirovih, izbijeljenih ili sivkastih nijansi drva koje možete miješati s puno više slobode. Što je manje laka prisutno to imate više slobode stvarati slojeve različitog drva u svom interijeru.


Razmišljajte u slojevima i uskladite podtonove! Kombinacija tamno obojenog drva s onim sivkaste boje ili pak svijetlog drva s onim boje oraha izgledat će zanimljivo i usklađeno ako površine imaju sličan ili isti podton koji može biti hladan ili topao. Najvažnije je da ne miješate površine s jakim žutim podtonom i onih s crvenim podtonom te da se umjesto toga odlučite za primjere koji dijele smeđi podton te tako stvaraju objedinjeni izgled prostorije.


Odaberete li komade u više od dva različita tona drva rasporedite ih po prostoru i ponovite svaki ton bar još jednom na nekom drugom predmetu kako biste stvorili harmonični interijer. Tako će vaš prostor izgledati manje kaotično i natrpano.


Stavljate li drveni stol izravno na drvenu podlogu to može privući pozornost na razliku u njihovim nijansama i teksturi pa smjestite između ta dva drvena elementa tepih kako biste ih razdvojili.


Izvor: Centsational Girl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 22:48