Spojite naizgled nespojivo!

Kombiniranjem posuđa do atraktivnog stola

 

Nitko nema vremena za savršeno posložene stolove s besprijekornim porculanskim servisima, a uzmemo li u obzir da se život događa, tanjuri i čaše slučajno razbijaju, pribor za jelo gubi u selidbama i slično, sasvim je razumljivo da ćete za svoje veselo okupljanje kombinirati različite stilove tanjura, zdjelica i čaša kako biste ugostili svoje prijatelje i članove obitelji! Kako bi vaš stol izgledao atraktivno, zabavno i zanimljivo bez ustručavanja i uz pomoć nekoliko jednostavnih pravila spojite naizgled nespojivo!



Definirajte paletu boja

Odaberite dvije ili tri boje koje će vam biti misao vodilja prilikom uređenja stola, a kada nabavljate nove komade za svoju kolekciju imajte to na umu jer ćete ih kasnije puno lakše kombinirati s ostalim stvarima koje već posjedujete. Počnite svoje kombiniranje s osnovnim komadom jednostavnog uzorka ili pak nenametljivog dizajna, a potom nadograđujte s različitim vrstama dekorativnih detalja, uzorcima, teksturama i oblicima kako biste iznenadili i oduševili svoje goste.


Unesite malo boje s manjim tanjurićima ili zdjelicama

Manji komadi najčešće su puno jeftiniji od velikih i možete se uvijek dobro zabaviti dok birate šarolike primjerke koji će unositi vedrinu u vašu kompoziciju, neovisno o osnovnoj paleti koju ste odabrali za svoj stol.


Pomiješajte bez ustručavanja metale

Promatrajte pribor za jelo poput nakita i isti princip kombiniranja primijenite na žlice, vilice i noževe! Naizmjence koristite sjajni pribor i onaj s mat površinama, a zanimljivost na vaš stol unijet će i razlika u obliku i veličini pojedinačnih komada.


Ispričajte priču pomoću posuđa

Pristupite nabavci posuđa kao potrazi za blagom i birajte komade s pričom koja će zaintrigirati vaše goste. Bakini stari tanjuri, primjerci s putovanja, zdjelice koje ste pronašli na buvljaku i slično unijet će novu dimenziju na vaš stol i postati odlična tema za razgovor, a pomoći će vam odrediti atmosferu u vašem domu.


Zadržite neku konstantu

Kada se na vašem stolu nalazi puno raznolikih detalja, korisno je imati jedan element koji se ponavlja za svakim mjestom kako biste vizualno objedinili prizor. To mogu biti usklađene čaše, ubrusi ili pak način na koji ih slažete i ukrašavate! Cvijeće, podmetači, nadstolnjak i slični elementi stvorit će koheziju u ovom organiziranom kaosu.


Poigrajte se uzorcima i teksturama

Teksture i uzorci mogu doista zadiviti i učiniti vaš stol predivnim i dinamičnim prizorom pa se obavezno poigrajte! Obične bijele tanjure možete i sami ukrasiti, a ako nemate upečatljive komade uvijek se možete poslužiti ubrusima s veselim, modernim, geometrijskim ili razigranim uzorcima. Kombinirajte drvene podmetače ili tanjure s keramikom u boji, mramorne daskice s prozirnim staklom i dajte mašti na volju.


Unesite svježinu na svoj stol biljkama i cvijećem

Nemojte zaboraviti svoj stol ukrasiti biljkama, svježim cvijećem, grančicama i sličnim detaljima iz prirode. Ljetno cvijeće, jesensko raznobojno lišće, zimske voćke i proljetne mladice unijeti će dašak prirodne ljepote na vaš stol.


Izvor: Swoon Worthy

Naslovna fotografija: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:45