EVO POMOĆI!

Korisni savjeti za mame koje rade od kuće

 Brit+Co

Sve više roditelja ovih je dana primorano na rad od kuće, pa je isti slučaj i s mladim mamama. Ako se pitate kako kvalitetno i pametno organizirati novi život izvan ureda te pritom bez problema raditi od kuće, pročitajte sljedeće savjete koji će vam sigurno u tome pomoći.

1. Napravite raspored

Raspored je vrlo važan u svakom radu, a posebno radu od kuće ako nemate posebno određeno radno vrijeme. Upravo je zbog toga bitno čak i kod kuće imati određeni raspored rada i njega se pridržavati.

2. Koristite podsjetnike

Ovo je ujedno jedan od najboljih načina kako se držati rasporeda. Već je ionako teško raditi od kuće, međutim kao mlada mama to je samo još dodatno teži zadatak. Zato je najbolje koristiti se određenim podsjetnicima (post-it papirićima, planerima ili nekim drugim rješenjima) koji će vam pomoći da se što bolje pridržavate zadanog rasporeda.

3. Očekujte neočekivano

Za sve mlade mame najvažnija je lekcija za rad od kuće biti fleksibilan. Ponekad za svoj radni stol stižete u 10 sati ujutro, dok ponekad znate zakasniti. Zato je posebno važno da budete spremni na sve te očekujete neočekivano. Prije bebe to možda i nije bila velika stvar, ali poslije djeteta jako dobro znate da se svaki radni sat računa. Dajte prednost najvažnijem roku za postizanje tog idana, a svoje druge radne obaveze prebacite na drugi. Morate biti svjesni da ne možete sve učiniti odjednom, pa strateški odaberite što vam je prioritet, a što nije.

4. Nabavite ploče za pisanje

Tko kaže da su ploče samo za školarce? Idealna stvar za što bolju i kvalitetniju organizaciju u domu jest upravo spomenuta ploča za pisanje koja vam može biti od velike pomoći. Na nju možete zapisivati sve što toga dana (ili narednih dana) morate obaviti te tako imati 'crno na bijelo' sve svoje obaveze.

5. Potražite dodatnu pomoć

Ako vam je potrebna, nemojte se ustručavati potražiti dodatnu pomoć. Svima nam je jasno da rad od kuće nije jednostavan, naročito ako pritom brinete o maloj bebi. Možda mislite da rad kod kuće znači da možete na trenutak 'preskočiti' brigu o djeci, ali imat ćeš itekako one dane kada će vam biti potrebna pomoć - i to je u redu (sve dok niste u karanteni).

6. Zabavite djecu

Odvojite nekoliko zgodnih igračaka s kojima se vaša djeca mogu igrati, uredite 'igraonicu' ili organizirajte posebno prikazivanje filmova tijekom 'maminog radnog vremena'. Ako djeca imaju nešto za raditi i budu zabavljena, manja je vjerojatnost da će vas prekidati tijekom rada. Također možete pokušati postaviti 'dio za igranje' u vlastitom kućnom uredu kako bi se djeca osjećala kao da imaju svoje određeno mjesto za uživanje, dok vi za to vrijeme provjeravate mailove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:21