Hrvatsko tržište

Kuće i apartmani prvi red do mora

Ovo su nekretnine kojima cijena ne pada i koje se brzo prodaju

Nakon povratka s lanjskih godišnjih odmora, još pod dojmom sunca, mora i predivnih kućica, apartmana i vila diljem Jadrana, mnogi često počinju maštati o vlastitoj nekretnini na moru. Međutim, tek kada prođu zimski mjeseci i kako će počinje približavati ljeto, mnogi tu svoju maštu žele pretvoriti u stvarnost pa kreću u “last minute” potragu za svojim savršenim apartmanom ili kućom na Jadranu. Upravo iz tog razloga potražnja za nekretninama na moru najveća je upravo uoči i tijekom ljeta. Što se točno traži, a što nudi te koje se nekretnine brzo prodaju, iako im vrijednost ne pada unatoč krizi koja je dobro uzdrmala tržište nekretnina, razgovaramo s Matejom Bogdanić iz agencije za nekretnine Euro Immobilien, koja svojom ponudom pokriva Kvarner.

Nerealna očekivanja

– U zadnje vrijeme najviše se traže i kupuju apartmani u kvalitetnim novogradnjama blizu mora te kamene i moderne obiteljske vile s pogledom na more. Kupci su prilično različiti, no primjećuje se da je većina njih počela puno više pažnje pridavati odabiru lokacije i kvaliteti izgradnje nekretnine. Čak bih rekla da većini pritom nije toliko bitna cijena – kaže Mateja Bogdanić i dodaje da se posljednjih nekoliko godina puno govori o padu cijena nekretnina pa kupci često počinju potragu s nerealnim očekivanjima da će odličnu nekretninu kupiti po niskoj cijeni, odnosno da će uspjeti značajno korigirati cijenu u svoju korist. Međutim, s obzirom na to da je otok Krk i općenito sjeverni Jadran vrlo atraktivno područje, naročito zbog prometne povezanosti i blizine europskih zemalja, prirodnih ljepota i kulture, do značajnog pada cijena ipak nije došlo. – Često se dogodi da kupac ponudi prenisku cijenu koju onda prodavatelj odbije pa se kupoprodaja ne uspije realizirati. Rekla bih da je to najčešći razlog odustajanja od kupoprodaje svih vrsta nekretnina – napominje.

Komocija i prestiž

Nekretnine koje ne gube na svojoj vrijednosti svakako su one na odličnim lokacijama uz ili s pogledom na more te one s velikim potencijalom, a njihove cijene čak i rastu. Prema Mateji Bogdanić, razlog je vrlo jednostavan: takvih je lokacija sve manje i postati vlasnik jedne takve nekretnine često je, osim pitanja komocije, i pitanje prestiža. Stoga su kupci koji traže nekretninu u blizini mora svjesni da će za nekretninu na lokaciji koja je rijetka, i stoga vrlo vrijedna, morati izdvojiti nešto veći iznos. No, kupnja takve nekretnine je i vrlo dobra investicija jer, smatra, njihove cijene mogu samo rasti. S druge strane, nekretninama koje nisu specifične po lokaciji cijena uglavnom pada i dulje se prodaju. – Apartmani se prodaju po cijeni od 1200 eura po kvadratu na manje atraktivnim lokacijama, pa sve do 4000 eura po kvadratu na top-lokacijama uz more. Ako je mikrolokacija zaista fantastična, može se dogoditi da cijena bude i viša od navedene.

Za kuće i vile teško je reći prosječnu cijenu jer cijene, osim o lokaciji, često ovise i o tome koliko okućnice imaju, imaju li dodatnih sadržaja, odnosno imaju li bazen i jacuzzi te jesu li namještene. Kod kuća je često presudna ‘priča’ koju ona ima, dakle cjelokupni dojam koji ostavlja. Stoga je o nekakvom prosjeku vrlo teško govoriti. Ipak, mogu napomenuti da se sve više prodaju kuće, odnosno vile čija cijena prelazi 400.000 – 500.000 eura. Trenutno je za takvim kućama, na odličnim lokacijama i s vrhunskim sadržajima, puno veća potražnja nego za tzv. osrednjim, povoljnijim kućama i vilama – dodaje. Nekretnina specifičnih po svojoj lokaciji i sadržajima nikad nema puno u ponudi jer se vrlo brzo prodaju, a neki od aktualnih primjera bili bi renovirana samostojeća kuća površine 100 kvadrata u Vrbniku, koja se nalazi na samoj litici nad morem i prodaje se za 280.000 eura. Ili, pak, također u Vrbniku, samostojeća adaptirana kamena kuća površine 100 kvadrata, koja se nalazi smo 30 metara od mora, a za nju se traži čak 650.000 eura.

Naravno, nisu sve nekretnine uz ili s pogledom na more jednako vrijedne. Primjerice, nova moderna kuća s nekoliko stambenih jedinica sigurno vrijedi više od one koja nije održavana, a nalazi se na istoj lokaciji. – Samostojeća stara neodržavana kuća od oko 100 kvadrata na osrednjoj ili lošoj lokaciji bez pogleda na more može vrijediti oko 100.000 do 120.000 eura, dok bi slična kuća u prvom redu do mora vjerojatno vrijedila oko 400.000 eura, opet ovisno o mikrolokaciji. Dakle, u ovoj priči se kupac neće odlučiti za kupnju zbog samog objekta, nego isključivo zbog lokacije na kojem se objekt nalazi. Nakon toga, takav se kupac odlučuje ili za kompletnu obnovu postojećeg objekta ili rušenje objekta i gradnju novog po vlastitim željama – kaže.

Malo je novogradnje

Govorimo li samo o novogradnji, nema je toliko kao prijašnjih godina, ali na otoku Krku se u gotovo svim mjestima gradi. Trenutačno najpopularnije područje je Rova u Malinskoj, koja postaje prava elitna lokacija s vrhunskim obiteljskim kućama i apartmanskim vilama.

Optimistični smo zbog stabilizacije tržišta

Burza nekretnina, čije su članice među 50-ak najjačih hrvatskih agencija za posredovanje u prometu nekretninama, prati aktualna kretanja na domaćem tržištu nekretnina već dugi niz godina, a po novome jednom mjesečno objavljuje i BN Index, koji prati kretanja cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj. – U odnosu na prošlomjesečno razdoblje, BN Index je očekivano porastao, i to 0,72 posto. Iako cijene stambenih nekretnina u prosjeku rastu već drugi kvartal te se nalazimo u razdoblju stabilizacije tržišta nekretnina, smatramo da se još uvijek ne može govoriti o dugoročnom trendu – kažu stručnjaci iz Burze nekretnina, koji mjesečni porast BN indeksa pripisuju sezonskoj potražnji i realizaciji kupoprodaja stambenih nekretnina u priobalju.

Naime, u ljetnim je mjesecima zamjetan utjecaj transakcija stranih državljana na tržištu nekretnina, a i hrvatski državljani tradicionalno prije godišnjih odmora zaključuju poslove. Prognoza je stručnjaka da će BN Index, koji se temelji na podacima postignutih cijena tipičnih nekretnina na tipičnim lokacijama iz baze Burze nekretnina, rasti do kraja ljeta, nakon čega bi mogla uslijediti manja korekcija. – Iako ljetni kvartal nudi optimizam, ipak se na godišnjoj razini očekuje prosječan pad cijena nekretnina i BN indeksa. Zaključno: optimizmu ipak ima mjesta jer se tržište nekretnina konačno stabiliziralo – ističu.

Foto: Shutterstock i Euro Immobilien

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:01