kvalitetna rasvjeta u domu

Kuhinjska rasvjeta za čistu peticu

Ovo su 4 ključna zadatka koja vaša rasvjeta u kuhinji mora ispunjavati!

Rasvjeta je ključni element pametnog dizajna prostora jer utječe na način na koji ga koristimo, kao i na atmosferu koja u njemu vlada. Kada dizajnirate svoju kuhinju važno je da na umu imate nekoliko ciljeva koje trebate ostvariti kako biste dobili prostoriju koja zadovoljava sve vaše potrebe.

Ukrasite prostor pomoću rasvjete

Vaša rasvjetna tijela moraju izgledati jednako dobro od jutra do mraka, a kada birate rasvjetu želite da bude i funkcionalna i dekorativna. Vaše predivne svjetiljke trebaju privlačiti pozornost čak i kada nisu upaljene. Promatrajte visilice u svom domu kao nakit kojim uređenje podižete na višu razinu, a upravo pomoću njih možete istaknuti stil koji vam se sviđa. Industrijska rasvjeta, profinjene zlatne visilice, vintage komadi, moderni crni mat modeli i bezbroj drugih opcija omogućuju vam da brzo, učinkovito i jeftino promijenite izgled svog prostora.

Osigurajte si rasvjetu za rad

U vašoj se kuhinji odrađuju brojni zadaci, od sjeckanja povrća i pripreme večere pa do druženja s prijateljima i obitelji. Rasvjeta u vašoj kuhinji mora vam omogućiti da sve svoje kuhinjske aktivnosti odrađujete pod direktnim i jasnim svjetlom. Ne želite baratati nožem u sjeni, zaklanjati sami sebi svjetlost dok radite niti se mučiti s čitanjem. Naravno, to ne znači da u svoju kuhinju morate postaviti reflektore koji zasljepljuju, nego da pametno osvijetlite sve ključne zone. To možete postići postavljanjem pomičnih rasvjetnih tijela koje potom možete usmjeriti na određene kutke u kojima radite. Visilice su odličan način kako osvijetliti kuhinjski otok jer možete spustiti svjetiljku dovoljno nisko da spriječite nastanak sjena. LED rasvjeta ugrađena u gornje elemente također je korisna za osvjetljavanje radne površine. Važno je samo da pažljivo odaberete žarulje koje ćete koristiti kako bi bacale dovoljno jasno svjetlo na površine, bez da pritom iskrivljavaju boje.


Budite svjesni prostora koji vam je na raspolaganju

Odabir pravih svjetiljki zahtijeva da budete svjesni ograničenja prostora koji imate na raspolaganju te da sukladno njegovim dimenzijama ispravno isplanirate svoju rasvjetu. Dobro poznavanje svih dimenzija i namjene svakog kutka prostora omogućuje vam da odlučite koliko vam rasvjetnih tijela treba, koje veličine i vrste te kako ćete ih rasporediti. Uvijek morate u obzir uzeti visinu stropa i dimenzije prostorije, pogotovo kada birate visilice. Dno vaše visilice ne smije biti postavljeno niže od 1,8 metara od poda odnosno nešto malo iznad visine očiju. Golema visilica možda izgleda izvrsno na internetu i u velikim prostorima, no ako nema dovoljno dugi pad odnosno zbog niskog stropa ne može visiti na dugom kabelu, izgledat će neskladno. Manje visilice znaju biti najbolji izbor jer će izgledati proporcionalno s obzirom na dužinu svog kabela. Kada osvjetljavate radnu površinu ili kuhinjski otok pomoću visilica njihov broj i raspored ovisi i o dužini i širini samog prostora koji osvjetljavate.


Vaša rasvjeta mora biti praktična

Osim što mora osvjetljavati prostor i izgledati lijepo, vaša rasvjeta mora biti i praktična te vam olakšavati život. U kuhinji to znači da mora biti otporna na dim i vlagu cijelom svojom dužinom te da se mora moći lako očistiti. Trebali biste se pobrinuti i da rasvjeta u prostorima koji se ovako često koriste bude energetski učinkovita. Kada birate visilice za svoju kuhinju izbjegavajte one presvučene tkaninom jer će upiti mirise i vlagu te bi mogle pljesniviti. Najbolje se držati materijala koji se lako čiste, poput metala i stakla. Odabir žarulje također utječe na praktičnost prostora jer svaka vrsta baca svjetlo na drugačiji način i crpi energiju drugačije pa pripazite i na taj aspekt svoje rasvjete.

Izvor: The Interiors Addict

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:11