KUHINJSKI ELEMENTI

Kuhinjske radne površine od kvarca

Pronalazak idealnog materijala za kuhinjske površine može biti izazovno. Zato se prije toga naoružajte znanjem.

Granit je godinama bio najpopularniji materijal za izradu kuhinjskih radnih površina. Kao njegova moderna alternativa pojavio se kvarc. Zauzeo je mjesto u svim suvremenim kuhinjama, a tražen je posebno kada vlasnici žele minimalistički stil uređenja.

Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko stvari koje je dobro znati o ovom popularnom kuhinjskom materijalu.

1. Kvarc nije zahvalan za stavljanje vrućeg posuđa

Iako se radi o izuzetno izdrživim površinama koje su čak i poznate po tome da dobro podnose toplinu, stavljanjem vrućeg lonca direktno na površinu riskirate manja oštećenja u obliku tragova koje ćete kasnije teško ukloniti. Obavezno svaki put koristite podmetače.

2. Nisu sve kuhinjske površine od kvarca čisti kvarc

Većina ih je mješavina više vrsta kvarca ili drugih materijala. Ako je u boji, znači da sadrži i malo pigmenta. Sve u svemu, ove kuhinjske površine su najčešće mješavina tvrdih minerala kvarca, što ih i čini toliko izdržljivima.

3. Ne postavljajte ih samostalno

Većina tvrtki koje uz kuhinju nude i njihovo postavljanje imaju osobe koje znaju rukovati s ovim kuhinjskim radnim površinama. Osim što su teške, ako ih iz nekog razloga planirate samostalno rezati, zapamtite da one zahtijevaju pile s dijamantnim oštricama.

4. Kvarc postaje popularniji od granita

Godinama je granit bio taj koji je imao daleko najveću prodaju kada se radi o kuhinjskim površinama. U posljednje vrijeme mu kvarc konkurira. Više o razlikama između granita i kvarca saznajte ovdje.

5. Kvarc nije u potpunosti izdrživ materijal

Koliko god bio otporan na pucanje i koliko god se predstavlja kao izdrživ materijal, nije. Niti jedan materijal nije u potpunosti otporan. Stoga će se s vremenom sigurno negdje malo odlomiti.

6. Kuhinjske radne površine od kvarca dolaze u svim bojama

Kuhinjske radne površine od kvarca se izrađuju u tvornicama, stoga tehnički mogu doći u kojoj god boji želite, a najtraženije su ploče koje su imitacija mramora.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:16