10 jednostavnih i jeftinih ideja

LOW COST: uradi sam, preuredi, prenamijeni!

 living4media / Heil, Katja
Donosimo 10 brzih, jednostavnih i jeftinih ideja koje možete primijeniti u svom domu ako dekorirate sa smanjenim budžetom

Low cost, low budget, budget-friendly, do it yourself… Svi ovi anglizmi savršeno opisuju najpovoljniji, ali vrlo efektan stil uređenja interijera koji je proteklih godina iznimno popularan ne samo među kreativcima i vlasnicima stanova ili kuća, nego i među dizajnerima i arhitektima. Ovaj stil odgovor je na sve financijske dileme s kojima se susrećemo, a ujedno i sjajno rješenje za sve one koji žive u privremenim ili podstanarskim prostorima. U low cost interijerima namještaj se najčešće izrađuje od iverala, na pod se stavlja parket niže klase ili industrijski parket, dobro je rješenje i laminat, a ako je pod u jako lošem stanju, privremeno i najisplativije rješenje mogu biti OSB ploče i slični jeftini materijali. Na internetu se mogu pronaći razni tutorijali za izradu kreveta, sjedećih garnitura, stolića, komoda za TV, polica… Još ako se na njih montiraju kotačići, dobiva se originalan i efektan komad namještaja koji se može pomicati po potrebama i željama vlasnika. Razni predmeti ili materijali s otpada, poput automobilskih guma, starih cijevi ili pojedinih dijelova namještaja, također se mogu iskoristiti i prenamijeniti. Donosimo 10 brzih, jednostavnih i jeftinih ideja koje možete primijeniti u svom domu ako dekorirate sa smanjenim budžetom, a u nastavku vas dodatno inspiriramo. Vodimo vas u dva sjajna domaća interijera u kojima su vlasnici svoj životni prostor uredili povoljno i jako lijepo.

living4media / Nordstrom, Annett

1. Sjedenje na podu

Umjesto skupih fotelja, stolaca i barskih stolaca naprosto uložite u podne jastučiće. Uz novac, na ovaj način štedite i prostor, a vaši gosti će se osjećati opušteno, kao da su na malom interijerskom pikniku.

living4media

2. Radite s onim što imate

Dobro pogledajte namještaj i stvari po svom domu, ostavi, podrumu, u domu roditelja i bliskih prijatelja. Sve što imate možda možete prenamijeniti, prebojiti, zamijeniti s prijateljima... Dobra je opcija i mijenjanje ili prodaja putem oglasa i raznih aplikacija.

living4media

3. Biljke su obavezne

Najjeftiniji i najjednostavniji način da se oplemeni bilo koji prostor jest unijeti u njega zelenilo. Ako niste tip od lončanica, jednostavan poljski buket od “kumica” podignut će vaš interijer. Isto tako, možete prošetati šumom pa skupiti granje i plodove koji su pali sa stabala te napraviti zgodne instalacije koje možete i kititi, ovisno o tome što je aktualno u sezoni.

4. Otkrijte “pegboard”

Ova svestrana ploča spašava male prostore. Pegboard ploče imaju standardizirane utore u koje možete umetati razne nastavke, kvačice, držače... Jednako se mogu koristiti u kuhinji, kupaonici, boravku, kao i u radnom kutku, dječjoj sobi... Njihove primjene su neograničene, a cijena im nije visoka.

living4media

5. Naglasite svoje kolekcije

Bilo da skupljate tanjure, knjige, čepove, kuhače, šešire, naočale ili cipele, vaša kolekcija je sigurno vrijedna divljenja. Učinite od nje dekorativni element u prostoru. Ako vam nedostaje ideja, samo otvorite Pinterest i upišite “collection display”.

living4media

6. Uradite sami i budite maštoviti

Internet je pun sjajnih ideja za razne “uradi sam” projekte i tutorijale. Dajte mašti na volju i uz sitne preinake možete transformirati kutke svog doma bez puno muke.

living4media

7. Promijenite svrhu

Stolac može postati noćni ormarić, a tabure stolić u boravku. Imate li stvari i namještaj koji rijetko koristite? Razmislite o tome koja bi im mogla biti nova svrha.

living4media

8. Sami kreirajte svoju umjetnost

Ako niste u mogućnosti kupiti umjetnička djela za svoj dom, pokušajte sami napraviti nešto što vam se sviđa. Prskajte omiljenim bojama po platnu, izradite odljeve od betona kako biste dobili skulpture, igrajte se sa sprejevima ili, najbolja opcija, dozvolite svojim klincima da puste mašti na volju. Dobra ideja: kupite prazno platno i neka svaki vaš gost povuče kistom samo jedan potez u omiljenoj boji. Umjetnost i uspomena u jednom!

living4media

9. Pametno sakrijte i otkrijte

Ako, primjerice, imate lijepe podove, raščistite sve s njih, pogotovo tepihe. Ako je, pak, situacija obrnuta, uložite u tapison koji će se protezati cijelom prostorijom. Isto primijenite i na zidove. Ako su neravni, napunite ih zanimljivim detaljima, a ako su ravni i pravilni, istaknite ih samo decentnom bojom.

living4media

10. Objesite što god možete

Idealno rješenje za manje prostore, ali i sjajan način za postizanje profinjenijeg dojma bez puno truda i novca. Sa stropa možete objesiti viseće košare za voće, biljke, baldahin, spremnike za dječje igračke...

Foto: Living4Media/ Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:50