Video

Metoda 50-godišnjeg stolara: Stavio je aluminijsku foliju na labave šarke i iznenadio sve

 YOUTUBE/ @THE MAKER

Malo je stvari koje frustriraju više od labavih ili spuštenih vrata ormarića. Srećom, nije vam potrebno stolarsko znanje da biste sami popravili šarke ormarića. Ne brinite. Ovdje smo da odgovorimo na sva vaša pitanja i provedemo vas kroz neke uobičajene probleme sa šarkama, tako da možete vratiti svoje ormare u ispravno stanje što je prije moguće.

image
WIKI HOW/

ZAŠTO SU VRATA VAŠEG ORMARIĆA LABAVA?

1. Vijci na šarkama su možda labavi.

Vaši se ormarići dosta habaju, osobito ako ih često otvarate i zatvarate. S vremenom ti vijci popuste, pa onda i vrata vašeg ormarića izgledala labavo ili opušteno.

image
WIKI HOW/

2. Vrata su preteška za šarke.

U idealnom svijetu, šarke podupiru i drže vrata vaših ormarića tako da ih je lako otvoriti i zatvoriti. Međutim, ako vrata vašeg ormarića nemaju dovoljno oslonca za šarke, mogla bi početi popuštati.

image
WIKI HOW/

3. Rupe za vijke su ogoljene.

Ogoljena rupa za vijak je izraz za rupu koja je prevelika za odgovarajući vijak. Kad se to dogodi, vrata vašeg ormarića mogu izgledati klimavo.

KAKO POPRAVITI LABAVA ILI SPUŠTENA VRATA ORMARIĆA?

image
WIKI HOW/

1. Zategnite vijke.

Uzmite odvijač i zategnite svaku šarku. Dok vršite prilagodbe, otvarajte i zatvarajte vrata ormarića na uobičajeni način. Nastavite zatezati i podešavati vijke dok se vrata ne otvore i sigurno zatvore. Ako primijetite metalne strugotine ispod vrata ormarića, vjerojatno je potrebno zamijeniti šarke.

image
WIKI HOW/

2. Ugradite dodatne šarke ako su vrata preteška.

Svratite u lokalnu trgovinu opremom za dom i uzmite još jedan set šarki. Zatim skinite vrata ormarića s jedinice i položite ih na ravnu površinu. Pričvrstite nove setove šarki sa strane, tako da vrata ormarića dobiju potrebnu podršku. Nakon što su sve šarke na mjestu, ponovno pričvrstite vrata na ormarić i zategnite sve vijke na mjesto.

3. Snimite svoje trenutne šarke prije odlaska u trgovinu. Na ovaj način bit će lakše pronaći odgovarajuću šarku.

Nove šarke obično dolaze s predloškom koji vam pokazuje gdje svaka šarka treba ići. Prije ponovne ugradnje vrata, pogledajte predložak i označite na ormariću gdje će ići nove šarke.

4. Ispunite sve ogoljene rupe za vijke alu folijom kao u videu gore

Uklonite šarke ormarića s fizičkog ormarića, ostavljajući ih i dalje pričvršćene za vrata ormarića. Ostavite vrata ormarića sa strane i uzmite alu foliju. Izrežite ju na trakice koje ćete ugurati u ogoljeni otvor za vijke dodajući ljepilo. Nakon što je otvor potpuno ispunjen, uklonite višak tako da rupa za vijak bude u ravnini s ostatkom vrata ormarića. Pričekajte da se ljepilo potpuno osuši, a zatim ponovno zašarafite šarke ormarića u popravljene rupe za vijke.

Alu folija se ponaša kao novi sloj drveta. Dok ponovno postavljate šarke ormarića, navoji vijaka će se čvrsto uvući u zalijepljenu foliju.

KAKO POPRAVITI ŠARKU KOJA SE ODVOJILA OD VRATA ORMARIĆA?

image
WIKI HOW/

1. Uklonite vrata ormarića i ispunite oštećenu površinu.

Uzmite odvijač i potpuno odvojite vrata i šarke. Ostavite vrata sa strane i uzmite posudu s punilom za drvo. Nanesite kit nožem, rasporedite ga po cijelom oštećenom području. Zatim pričekajte da se punilo za drvo potpuno stvrdne.

Provjerite na pakiranju koje je vrijeme sušenja/stvrdnjavanja.

image
WIKI HOW/

2. Izbrusite i obojite popravljeni dio ormarića.

Nježno polirajte osušeni filer tako da površina bude glatka i u ravnini s ostatkom ormarića. Zatim premažite punilo tako da se uklopi. Pustite da se boja potpuno osuši prije nego nastavite.

image
WIKI HOW/

3. Ponovno postavite vrata ormarića s novim šarkama.

Pokušajte koristiti šablonu za ormar kako biste lako poravnali vrata i šarke dok ih ponovno postavljate.

KAKO POPRAVITI ŠARKU NA ORMARIĆU KOJI SE NE ZATVARA?

image
WIKI HOW/

Okrenite krajnji lijevi vijak šarke u smjeru kazaljke na satu

Ako se vrata vašeg ormarića ne zatvaraju do kraja, vaša je šarka vjerojatno malo prelabava. Pronađite dio šarke koji je pričvršćen za vaš ormarić - trebala bi biti 2 vijka jedan pored drugog u vodoravnoj liniji. Da biste popravili šarku, jednostavno zgrabite odvijač i okrenite krajnji lijevi vijak u smjeru kazaljke na satu. Uz malo podešavanja, vrata vašeg ormarića trebala bi se zatvoriti do kraja!

KAKO POPRAVITI RAZMAK IZMEĐU VRATA ORMARIĆA?

image
WIKI HOW/

1. Pregledajte vanjski dio ormarića kako biste pronašli izvor problema.

Pronađite mjesto gdje se vrata ormarića spajaju sa stvarnim ormarićem i prijeđite rukom po šavu. Vrata ormarića trebaju biti glatka i u ravnini s ormarićem bez očitih razmaka. Ako primijetite da se stvara praznina, uočite gdje je praznina najšira. Zatim otvorite vrata svog ormarića kako biste pronašli odgovarajuću šarku.

2. Podesite krajnji desni vijak šarke kako biste poravnali kućište.

Pažljivo pogledajte unutarnja vrata ormarića - trebali biste vidjeti 2 vijka koji drže šarke na mjestu, postavljeni u vodoravnoj liniji. Okrenite ovaj vijak u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, što će pomaknuti vrata ormarića i ukloniti razmak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. srpanj 2024 15:28