INOVATIVAN SUSTAV HLAĐENJA

Metoda hlađenja još iz starog Egipta

Ovaj klima uređaj hladi zrak bez ijednog potrošenog kilovata struje!

Neobična instalacija na fotografijama inovativni je sustav za hlađenje osmišljen kako bi pomogao sniziti visoke temperature u New Delhiju u Indiji. Koncept je razvijen kako bi pojednostavio hlađenje zraka u prostorima gdje standardizirana rješenja nisu primjenjiva s obzirom na financijska ograničenja i uvjete okoline.


Tim iz tvrtke Ant Studio računalnim proračunima reinterpretirao je tradicionalne tehnike hlađenja pomoću isparavanja kako bi stvorio prototip cilindričnih glinenih cijevi postavljenih u veliku metalnu konstrukciju nadahnutu metodama hlađenja još iz starog Egipta kada su se za tu namjenu koristili prirodni materijali poput zraka, vode i zemlje.


U situacijama kada veliki i skupi sustavi za hlađenje nisu opcija, ovakav robusniji koncept predstavlja energetski učinkovito i financijski prihvatljivo rješenje idealno za industrijske prostore gdje je blizina generatora pa su temperature još više nego što su vani, a utječu na moral, produktivnost, zdravlje i dobrobit radnika.



O čemu je ovdje zapravo riječ? Željezna struktura popunjena je cijevima od terakote kroz koje prirodno prolazi zrak. Za hlađenje se koristi voda sobne temperature reciklirana iz tvornice u kojoj je postavljena cijela instalacija. Voda teče površinom cilindričnih cijevi i hladi vrući zrak koji prolazi kroz cijevi koje time funkcioniraju kao medij za prenošenje topline i stvaraju blagi povjetarac. Ovim postupkom hlađenja zraka oko instalacije je temperatura snižena za šest do deset stupnjeva u usporedbi s temperaturom izvan prostorije i predstavlja ekološki prihvatljivu metodu klimatizaciju.



Izvor: Archdaily

Foto: S. Anirudh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:24