zlato, srebro, bakar, mjed...

Miješanjem metala do fantastičnog uređenja!

Uređenje interijera kreativan je proces u kojem mnogi istinski uživaju dok pokušavaju spojiti brojne elemente koji čine jedan interijer u smislenu cjelinu u kojoj ćemo rado provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima. Osobni stil i pečat koji dajemo prostoru u kojem živimo ključni je sastojak dobrog uređenja, no nisu svi vješti u stvaranju dojmljivog prostora bez pretjerivanja s dekoracijama, bojama i suvišnim komadima namještaja.

Kada se radi o odabiru metalnih detalja, često se ne usudimo riskirati, pogotovo zato što se dugo smatralo da se metali u uređenju ne smiju miješati. No, upravo je kombiniranje srebra, zlata, bakra, mjedi i, primjerice, željeza odličan način za dodavanje zanimljivosti prostoru. Donosimo vam nekoliko izvrsnih savjeta kako spojiti raznovrsne metale i pritom stvoriti interijer kojim ćete se ponositi.

Odaberite dominantni metal.

Neovisno radi li se o srebru, zlatu, željezu ili bakru, odaberite metal koji vam se posebno sviđa i neka vam svi veći detalji budu izvedeni u njemu kako biste dobili povezani i objedinjeni izgled prostorije. Sitniji detalji neka budu od drugog metala i upravo će oni privlačiti pozornost i voditi pogled po prostoriji. U stanu imate modernu kuhinju prepunu nehrđajućeg čelika? Dodavanjem jednog starinskog komada od srebra ili zlata u kuhinju ćete unijeti iznenađujuću teksturu i malo starog šarma te stvoriti prostor vrijedan pozornosti.

Iskoristite različite tonove istog metala.

Volite li igrati na sigurno, odaberite različite dekorativne detalje od istog metala, no pri odabiru obratite pozornost na tonove - isti metal u bojama različitih intenziteta može vam poslužiti kako biste stvorili dubinu i zanimljivost u svojem interijeru.

Prigrlite miješanje toplih i hladnih tonova.

Metali toplih tonova kao što su zlato ili mjed djeluju kao detalj u boji kada su uz hladne metale kao što su srebro ili krom. Odabir svih metalnih detalja iste boje možda se čini kao odličan način da se vaš dom poveže u cjelinu, no to često stvara monokromatski i manje zanimljiv izgled interijera, pa je stoga kombiniranje toplih i hladnih tonova idealno za razbijanje monotonije.

Obratite pozornost na paletu boja u prostoru.

Prilikom odabira metalnih tonova koje ćete uključiti u svoj interijer važno je u obzir uzeti i boje koje su dio vašeg uređenja. Topli metali (zlato, mjed, bakar) najčešće se koriste s toplim bojama poput crvenih, smeđih i žutih tonova, dok se hladni metali (poput kroma, čelika ili srebra) kombiniraju s hladnim bojama kao što su tonovi plave, zelene i ljubičaste boje. S druge strane, neutralne prostorije su te u kojima je korisno dodati metalne detalje kako bi se stvorilo ozračje topline te se u njih unio element teksture i boje. Ako koristite sive tonove u uređenju, dodavanjem zrcala u zlatnom okviru možete začas oživjeti svoju prostoriju i ujednačiti njezinu "temperaturu".

Obratite pozornost na teksturu.

Osim vrste metala i različitih tonova odabranog materijala vrijedi se pozabaviti i samom teksturom metalne površine. Kombinacija matiranog, uglačanog i posebno obrađenog metala pomoći će vam da stvorite interijer bogatog i zanimljivog izgleda.

DECENTNI, ALI EFEKTNI Topli bakreni detalji u uređenju

Upotrijebite željezo kao neutralni materijal u uređenju.

Željezo svojom tamnom bojom prostoru dodaje moderan industrijski štih, a budući da djeluje kao neutralna boja, izvrstan je odabir ako želite posebno istaknuti određeni metalni predmet. Uz željezo će topli metali dodatno zasjati i privući željenu pozornost.


Metalik detalji ne moraju biti od pravog metala.

Nemojte zaboraviti da danas postoji cijeli niz detalja koji imitiraju metale, a mogu vašem prostoru podariti upečatljiv izgled. Metalik tapete, tekstili sa sjajnim nitima ili umjetnička djela s detaljima metalik boje također možete uključiti kao element pri kombiniranju metala u interijeru.

Suptilnost je ključ uspjeha.

Miješanje metala može stvoriti dobrodošlu dinamiku u inače simetričnom i usklađenom prostoru, no to ne znači da upotrijebljeni metali trebaju vrištati i privlačiti pozornost po svaku cijenu. Vodite se principom "više je manje" kako biste dobili izvrsno uređenu prostoriju i svoje metalik detalje birajte s pažnjom.

Nemojte pretjerivati.

Zadržite se na dva odabrana metala - dominantan ton koji će prevladavati i metal odabran samo za detalje. Osim ako se ne radi o posebno upečatljivom komadu namještaja ili dekora u trećoj vrsti metala te ako je prostor na kojem su upotrebljeni velik pa su odabrani detalji široko raspoređeni, nema potrebe za gomilanjem ovog dekorativnog elementa

UREĐENJE DOMA Zlatne školjke idealno su mjesto za vaš nakit

Izvor: Kathy Kou Home

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:41