Studija o klicama u kupaonicama

Mjesto u domu koje bi trebalo biti super čisto, zapravo je super prljavo

Zavjese za tuširanje su prljavije od naših toaletnih sjedala, ali to nije sve. Iznenadit ćete se gdje sve caruju klice...

Iako nas mjehur može dovesti do prilično upitnih javnih toaleta, gdje ne želimo znati koje sve klice caruju. Ispostavilo se da WC sjedala zapravo nisu površine s najviše bakterija u kupaonici, a ni kupaonice u našim domovima nisu sterilne kao što bismo možda željeli misliti. Zapravo, bismo se trebali ozbiljnije pozabaviti ribanjem tuša, a možda čak i kupovini nove zavjese.

Naime, nedavno su na stranici SafeHome.org objavljeni rezultati istraživanje o klicama u kupaonicama. Anketa koja je uključivala više od 500 ispitanika o njihovim navikama u kupaonici urodila je studijom koja je bacila novo svjetlo na neke zanimljive činjenice: 81 posto muškaraca i 73 posto žena piška pod tušem, 61 posto ispitanika je spolno općilo pod tušem, a gotovo trećina ljudi pere zube pod tušem. Zašto je to važno? Pa, zato što sve ove aktivnosti kultiviraju klice. U osnovi, mjesto u domu koje bi trebalo biti super čisto, zapravo je super prljavo.

Studija analizira različite vrste bakterija i upućuje koje su štetne, a koje nisu. Potom rangira površine u kupaonicama prema količini štetnih bakterija koje imaju. Površina s najviše klica bila je tuš zavjesa, a zatim tuš. Pa da, iako možda mislimo da voda sve ispire, mikrobi su skloni našim zavjesama za tuširanje i žive na našim podovima u tuš kabinama.

Lista zagađenih površina se nastavlja: broj tri je drška četkice za zube, broj četiri je sjedalo za toalet, broj pet je ručica slavine na umivaoniku, a broj šest je ručica unutarnjih vrata! Ova bi nas studija trebala potaknuti na temeljitije čišćenje. Ili... barem da prestanite ispuštati tjelesne tekućine pod tušem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:17