Namještaj po mjeri

Muči vas mali stan, loš tlocrt i ružni bojler, a sve dobro je bezobrazno skupo? Ovo je za vas!

 Pickawood/Unsplash
Provjerite zašto se većina Hrvata odlučuje za izradu namještaja kod stolara i saznajte sve o materijalima, cijenama i opcijama ​

Muči vas premalo prostora, loše iskorišten tlocrt, niše s kojima ne znate što biste te ružni plinski bojler u kupaonici, a sve što vam se sviđa je tako bezobrazno skupo ili vam se baš i ne sviđa. Vjerujte, niste jedini.

Postoje dvije vrste ljudi. Oni koji žele odvaliti stvari odjednom ili oni koji stvari rade postupno i polako. Tako je i kada je uređenje stana u pitanju. Postoje oni koji će za početak napraviti samo najnužnije te postupno tijekom godina dorađivati svoj stan, a postoji i oni drugi, koji će odjednom nabaviti sav namještaj i useliti se u potpuno dovršen stan. Što je od tih dviju opcija bolje, uistinu ne znamo jer je to stvar gotovo karaktera, ali je sigurno da će većina ljudi barem nešto kupiti u Ikei, neki će namještaj kupiti u Emmezeti, Jysku i Primi, neki pak u nekom od dizajnerskih dućana, a 99 posto ljudi zasigurno će barem jednu stvar napraviti po mjeri kod stolara.

Zapravo, kad malo bolje razmislimo, većina će puno više od jedne stvari napraviti po mjeri, a glavni je razlog toga činjenica da su stanovi premali i preskupi i stoga valja dobro iskoristiti svaki centimetar.

Kako dobro iskoristiti svaki centimetar i koje su mogućnosti izrade namještaja po mjeri donosimo u ovom članku.

image
GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

Ljudi kod stolara uglavnom dolaze putem preporuke, jer su čuli i vidjeli da je nekom njihovu prijatelju neki stolar napravio nešto lijepo, kvalitetno i povoljno. Neki dolaze s nacrtima arhitekta koji je napravio idejne skice, što je dobro jer znaju što hoće, a drugi dolaze sami s tlocrtom stana i, eventualno, fotografijama izrezanim iz nekog kataloga. I s jednima i drugima stolar razgovara, posluša njihove želje i mogućnosti te im napravi preliminarno idejno rješenje te ponudu. Također, dobro je reći koliki vam je budžet za kuhinju, ormare ili kupaonicu ili neki drugi element, pa im prema tome majstor kaže što za taj novac može napraviti. Ako prihvate ponudu, slijedi detaljna razrada svakog pojedinačnog komada namještaja, a zatim dolazi krojenje, rad u radionici, montiranje i postavljanje. Najčešće ljudi po mjeri rade kuhinju, ugradbene ormare, kupaoničke elemente te dijelove čija je namjena nešto sakriti, primjerice plinski bojler, brojila i slično.

Najčešći razlog zbog kojeg ljudi rade kuhinju po mjeri jest taj što je u trgovinama iznimno teško naći industrijski proizvedenu kuhinju odgovarajućih dimenzija, jer uvijek ostane pokoji centimetar neiskorišten.

image
GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

Najčešće po mjeri izrađuju kuhinje i ugradbeni ormari. Pa počnimo s kuhinjama.

Prvo trebate definirati okvirnu cijenu koju ste spremni platiti za kuhinju, a onda majstor prema tome određujemo vrstu materijala. Najjeftiniji je iveral. To je materijal koji se jako dobro ponaša i ima dobre karakteristike, jedina mu je mana što ima vidljive spojeve na rubovima, odnosno vidljive kantove, što mnogim ljudima smeta. Rijetko kada se cijela kuhinja radi od iverala, jer se većina na kraju odluči za medijapan, ali od iverala se gotovo u pravilu radi korpus ormara, za što je iveral i više nego dobar. Na tržištu postoji 300-tinjak iverala različitih boja i završnih obrada te da im je okvirna cijena od 40 do 120 kuna po kvadratu.

image
GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

Nakon iverala sljedeća stepenica je medijapan u polumat ili mat varijanti, koji košta od oko 550 do 700 kuna po kvadratu. Medijapan je vrlo podatan materijal koji se može odlično obraditi i kod njega se ne vide kantirani spojevi što kuhinji, ormaru ili nekom drugom elementu daje puno ljepši izgled.

To je drvo prešano, a zatim lijepljeno u ploče različitih debljina koje se mogu odlično obraditi i lakirati. Medijapan u visokom sjaju, je ipak nešto skuplja varijanta i kvadrat je oko 1000 kuna.

Nakon medijapana, opcija je neki od furnira. Furnir se često koristi u izradi namještaja kako bi ostavio dojam skupog drva. Ako razmišljate o drvenoj kuhinji ili ormaru, radije se umjesto za masivno drvo odlučite za furnir, jer osim što će vas to manje koštati, furnir je puno bolji od masiva jer je furnirana ploča stabilnija te se ne izvija i ne izvitoperuje, što je sve moguće kod klasičnog masiva. Dobiva se sličan efekt uz novčanu uštedu, a za bazu se u tom slučaju uzima medijapan, na koji se lijepe listovi furnira u nekoj od drvenih varijanti. U našem podneblju najpopularniji je hrast, a osim njega izniman estetski dojam može se postići i orahom, tikovinom, europskom trešnjom, jasenom ili Wengeom.

image
Jessica Sosey/Unsplash

Većina će vam stolara reći da je uvijek bolje štedjeti na materijalu nego na okovima. Okovi su iznimno važni i njih nikad nećete mijenjati, no ako vam neka fronta dosadi, lako je možete promijeniti i staviti bolju. U 90 posto slučajeva u posljednje vrijeme rade se kuhinje od medijapana u mat ili polumat varijanti.

Ovisno o vrsti okova, vrsti ladica, mehanizmu otvaranja, okovi za kuhinju veličine 3,5 metra mogu stajati od 1500 do 10.000 kuna, a ako su kvalitetni, vaša će kuhinja i nakon 10-15 godina funkcionirati bez greške.

Danas na tržištu postoji širok izbor ladica i mehanizama za otvaranje, od klasičnih običnih do ladica i podizača koji se pomiču na potisak, uz pomoć struje, hidraulike Ili plina. No, to su već stvari o kojim morate porazgovarati sa svojim stolarom i odlučiti što najviše odgovara vašim financijskim mogućnostima i potrebama. Kuhinja iste veličine i istog dizajna, ovisno o materijalima, okovima i mehanizmima, može stajati 10.000, ali i 50.000 kuna, što je zapravo glavna prednost namještaja po mjeri jer sami možete složiti ono što vama najviše odgovara.

image
GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

Kod organizacije kuhinje postoje okvirna pravila. Primjerice, najbolje je hladnjak staviti uz kraj kuhinje, uz neki zid, pored njega treba biti prostor za odlaganje hrane, zatim blizu treba biti sudoper, a pored njega radna ploha za sjeckanje i odlaganje hrane. Pored te manje radne plohe mora biti ploča za kuhanje, a najbolje je kada je s jedne i s druge strane štednjaka slo- bodna radna ploha na kojoj se može pripremati jelo, a sve to obično stane u dužinu od 3,5 do 4 metara, koliko u Hrvatskoj najčešće iznosi veli- čina kuhinje - ispričao je Branimir te dodao da su u posljednje vrijeme jako popularne povišene pećnice, koje je uvijek zgodno postaviti uz zid na kojem se nalaze elementi, ali da su “in” i ku- hinjski otoci s čije se gornje strane, iznad plohe za kuhanje, obično stavlja napa koja vizualno može jako popraviti ukupni dojam.

Pravilo je da nema pravila. Kuhinju možete organizirati kako god to vama odgovara, stoga i visina elemenata i radne plohe može biti koja god vama odgovara. Nekada je bio standard industrijskih kuhinja da su visoke 86 centimetara, zbog visine perilice suđa, ali danas to više nije pravilo te ljudi obično naruče za nekoliko centimetara više donje elemente jer je tada puno ugodnije na njima raditi, nema saginjanja. Dok je visina donjih elemenata u suvremenim kuhinjama po mjeri obično oko 90 centimetara.

image
GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

Slično je i s ormarima po mjeri. Ni tu nema velikih pravila. Osmislit ćete si ormar kakav vam najviše odgovara. Tu uvijek pokušajte maksimalno iskoristimo nišu u zidu, a ormar napravite od poda do stropa, od zida do zida, a hoće li on imati obična ili klizna vrata, odluka je na vama.

Ipak neki stolari savjetuju ugradnju klasičnih vrata gdje god to prostorne mogućnosti dopuštaju, jer mehanizam kliznih vrata zbog svoje širine zna pojesti prostor, koji bi se mogao puno bolje iskoristiti da ugradite obična vrata, za koje je dovoljno da su debela do dva centimetara.

image
GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

Što se tiče stolova i stolca radije ih kupite u dućanu nego da ih radite po mjeri. Uvijek ćete naći nešto što odgovara vašim dimenzijama, a da vam to isto radi stolar, skuplje će vas doći nego da to kupite već industrijski proizvedeno.

S obzirom na to da je kupaonski namještaj često vrlo skup pa se više isplati te stvari raditi po mjeri. Uz to kupaonice su obično male, pa tu valja pametno iskoristiti svaki centimetar, a obično se u kupaonice ugrađuje namještaj od medijapana, mada je dosta popularno i staklo, ali i Corian i Kerrock od kojih je moguće napraviti pult i umivaonik koji će biti izrađeni, odnosno izliveni u jednom komadu, što zna izgledati jako efektno.

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Sjajno je kada ljudi žele sami nešto napraviti ili popraviti kod kuće... Ali ipak, veće radove ne biste trebali raditi sami jer će vas to puno skuplje doći nego da to kupite ili napravite kod profesionalca. Ako nemate iskustva vjerojatno ćete kupiti puno više materijala nego što vam je potrebno, ali i raznog alata koji će vam kasnije skuplja prašinu. Ako imate volje i žele, uvijek sami možete složiti policu ili neki jednostavniji element, za to su najbolje trgovine poput Iverpana, Furnira i Elgrada, odnosno mjesta gdje i stolari kupuju materijal. Ondje ćete dobiti i stručan savjet koji će vam sigurno puno pomoći, ali ipak za veće stvari obratite se stručnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2022 10:10