Najnovije inovacije

NA VRIJEME SE PRIPREMITE ZA HLADNIJE DANE Doznajte koji su najnoviji sustavi grijanja!

Koje su najnovije inovacije kod sustava grijanja?

Osim niže cijene i velike energetske iskoristivosti, prednost je drvenog peleta u jednostavnom rukovanju.

Premda su nam u mislima žive slike s ljetovanja, vrućih dana provedenih na plaži i toplih ljetnih noći, hladniji dani kada se s guštom zavlačimo pod dekicu stići će prije nego što mislimo. Kako vas ne bi iznenadile niske temperature zraka, možda je već sada pravo vrijeme da razmislite o tome kakav bi sustav grijanja bio idealan za vaše potrebe, odnosno što možete učiniti da bi ono postalo jeftinije.

O najnovijoj ponudi na tržištu i aktualnim novitetima na području grijanja razgovarali smo sa stručnjakom, Božom Sučićem, voditeljem odjela tvrtke ARM u zadarskom Incentru.

MODERNA RJEŠENJA

- Odabir načina grijanja ovisi o individualnim potrebama, mogućnostima i tehničkim preduvjetima u kućanstvu. Pri odabiru treba paziti koju površinu tj. volumen grijete, kakvi su izolacija i smještaj objekta te stanje i dimenzije dimnjaka. Mnogi su u zabludi kad misle da je kamin samo dekor. Današnja ložišta i sistemi mogu jako učinkovito zagrijavati cijelu kuću ili stan.

Sve više kućanstava prelazi na grijanje drvom, drvenim peletima ili plinom, dok grijanje na struju i fosilna goriva postaje sve skuplje i ekološki neprihvatljivo. Najskuplji načini grijanja su, primjerice, zastarjeli kotlovi na struju i lož ulje ili stari i slabo učinkoviti klima-uređaji - pojasnio je Božo Sučić i dodao da bi za stanove komfornija bila upotreba jeftinih drvenih peleta kako bi se izbjeglo skladištenje drva, dok se za kuće preporučuju uređaji većih snaga jer se obično grije veći volumen.

- Uređaji na pelet su najnoviji trend. Drveni pelet je jedan od oblika biomase koji pripada među obnovljive izvore energije. Osim cijene i velike energetske iskoristivosti, prednost je i jednostavno rukovanje jer uređaj sve radi automatski, a na korisniku je samo da prilagodi temperaturu i izabere jedan od brojnih režima rada. Za razliku od uređaja na drva, peć na drvene pelete može se više puta dnevno paliti i gasiti, ovisno o porebi. Postoje uređaji s izvrsnom automatikom, koja omogućuje razne timere preko kojih upravljamo, više ekosustava koji štede pelet, kao i bežični sutav upravljanja peći putem pametnog telefona ili GSM signala - istaknuo je Božo Sučić.

ISPRAVNI DIMNJAK

Dakle, ovisno o vašim potrebama i tehničkim mogućnostima, najbolji izbor bile bi peći ili kamin na drvo, drveni pelet ili plin. Kako napominje Sučić, najbolji se rezultati dobivaju kad se grijanje unaprijed planira kod gradnje i rekonstrukcije stana ili kuće, no kamini i peći se u pravilu lako ugrađuju u prostor ako su ispunjeni svi potrebni tehnički preduvjeti poput dimnjaka, odvoda zraka i sličnog.

- Dimnjak je potreban za svaki način grijanja gdje se događa izgaranje te njegov promjer ovisi o vrsti goriva. Za pelet je obično potreban promjer od 80 do 100 milimetara, drvo traži puno veće dimenzije, a za plin postoje posebni dimnjaci - rekao je naš stručnjak.

Navedeni uređaji mogu grijati prostor zagrijavanjem zraka ili zagrijavanjem vode, koje preko sustava centralnog grijanja i radijatora ravnomjerno grije životni prostor.

- Primjerice, talijanska tvrtka Piazzetta ima jedinstven sustav razvođenja toplog zraka pomoću turbina, Multifuoco. On omogućuje da se svaka prostorija u kući grije ravnomjerno. Sistem Multifuoco pokreće cirkilaciju toplog zraka odozgo prema dolje, čime se izbjegava nakupljanje toplog zraka uz strop, za razliku od tradicionalnih sustava. Toplina se ravnomjerno raspoređuje kroz prostor - zaključuje Božo Sučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:57