Najam stana od 200 do čak 2000 eura!

Stižu novi podstanari uoči početka akademske godine istražili smo koliko košta smještaj

Tko je odmarao – odmarao je! Barem ako govorimo o studentima, koji upravo kraj ljetnog perioda koriste ne bi li pronašli odgovarajući stan uoči početka akademske godine. A s obzirom na to da je najveći priljev studenata u Zagrebu, gdje je u tijeku obnova studentskih domova, brojni studenti primorani su unajmiti stan u metropoli u kojem će boraviti tijekom godine. Neki će tražiti cimera, a neki će ipak, ovisno o financijskoj situaciji, tražiti mali stan koji će u sljedećim mjesecima biti njihov dom, neovisno o tome žele li svoje vrijeme podrediti studiju i učenju ili povremeno okupiti novostečeno društvo u svojem (privremenom) životnom prostoru.

Budući da zagrebačko tržište nekretnina tradicionalno oživi upravo uoči početka akademske godine, istražili smo koliko košta najam stanova u Zagrebu, u kakvom su oni stanju te koji su kvartovi najtraženiji.

Za mnoge su cijene previsoke, pa uzimaju veći stan, ali trošak dijele sa cimerom ili više njih

Oscilacije cijena

– Studenti koji su u ovom dijelu godine najčešći unajmljivači uglavnom traže već uređene manje stanove na dobrim lokacijama, odnosno u blizini fakulteta, studentskih domova i javnog gradskog prijevoza, po mogućnosti u zoni tramvaja. Najviše se traže garsonijere te jednosobni i dvosobni stanovi – kažu stručnjaci s portala Crozilla, prema čijim su statistikama upravo takvi stanovi tijekom godine najpodložniji promjenama cijene.

Naime, usporedba cijena najma na godišnjoj razini pokazala je kako su manje promjene zabilježene na stanovima površine od 60 kvadrata, dok manji stanovi ipak bilježe nešto veće oscilacije u promjeni cijena. Ovisno o lokaciji, površini, stanju nekretnine i uređenosti, cijene najma zagrebačkih stanova tijekom srpnja kretale su se od 200 pa sve do 2000 eura.

– Najniže cijene najma oglašavane su u Novom Zagrebu, dok su najviše cijene zabilježene u središtu grada – dodaju s portala Crozilla.

Najtraženiji kvartovi su Trešnjevka i Maksimir, a zatim centar i Kvatrić

Prema njihovim statistikama, prosječna tražena najamnina stanova površine od 20 do 40 kvadrata iznosila je 339 eura, a takvi su stanovi oglašavani po cijenama od 200 pa do 600 eura. Najviše najamnine tražene su u centru grada gdje su u prosjeku iznosile oko 430 eura, dok najniže cijene najma bilježi Novi Zagreb, a one u prosjeku iznose 260 eura.

Stanovima površine između 40 i 60 kvadrata prosječne srpanjske najamnine iznosile su 433 eura. Pritom su najviše cijene zabilježene u centru, gdje su u prosjeku iznosile oko 490 eura, dok su najniže tražene cijene stanova bile u Novom Zagrebu te se za njihov najam tražilo oko 350 eura.

Studenti najviše traže garsonijere te jednosobne i dvosobne stanove. Kao i kod prodaje, centar je najskuplji, dok je Novi Zagreb najpovoljniji

Blizina fakulteta

Za površinom veće stanove, između 60 i 80 kvadrata, u prosjeku se tražilo 508 eura. Najniže najamnine, prosječno 371 euro mjesečno, oglašavane su u Novom Zagrebu, dok su, s druge strane, najviše cijene najma opet bile u centru, gdje se za najam tijekom srpnja u prosjeku tražilo 625 eura.

Centar je najskuplji i ako govorimo o površinom još većim stanovima, onima između 80 i 100 kvadrata, gdje su najmodavci u prosjeku tražili čak 800 eura. Promatra li se cijeli grad, ispada kako su se najveći stanovi u Zagrebu iznajmljivali po prosječnoj cijeni od 734 eura. Međutim, oglašavane cijene ovakvih stanova penjale su se i do 2000 eura, što i nije neobično s obzirom na to da je kod stanova ove površine najčešće riječ o luksuznim, kvalitetno opremljenim stanovima. Ipak, tek mali broj studenata to si može priušiti. I dok cijene najma osciliraju u manjoj ili većoj mjeri, popularni kvartovi ostaju popularni, naročito oni u blizini fakulteta.

Novo poskupljenje?

Tako su posjetitelji portala Crozilla najviše pretraživali ponudu stanova za najam na području Trešnjevke i Maksimira, a zatim centra, Novog Zagreba i Kvatrića. Uzme li se u obzir kako je riječ o srpanjskim cijenama, bit će zanimljivo vidjeti promjene u kolovozu, barem kada su u pitanju cijene. Jer, oni koji su odugovlačili s potragom stana, možda će naići na još skuplju ponudu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:52