JEDNOSTAVNO I BRZO

Najbolji način čišćenja pećnice, a nije riječ o sodi i octu

Očististe pećnicu električnom bušilicom i više nikad nećete koristiti niti jednu drugu metodu

Pretpostavljamo da ne razmišljate puno o svojoj pećnici. Osim ako je možda ostala uključena. Dakle, sigurno ćete se složiti - pećnica je najpouzdaniji kućanski uređaj. S njom nema brige kao s perilicom posuđa, koja može zakazati kada je u pitanju pranje posuđa ili zamrzivač u kojem uvijek nedostaje prostora... S ovim uređajem gotovo nikada nemamo problema, što znači da zaslužuje posebnu pažnju i njegu kako bismo uživali u pripremi kulinarskim specijaliteta.

Zato vam donosimo dva najblja načina čišćenja kako bi vaša pećnica uvijek bila čista i još bolje vas služila.

1. Neka soda bikarbona i ocat naprave kvalitetan "piling" za vas

Pranje pećnice nije zabavno, jer nedostupni kutovi i ostaci ulja i hrane zalijepljeni po stijenka nisi nimalo zabavni za čišćenje. Ali zato su tu soda bikarbona i ocat, koji će obaviti najgori posao za vas. Premažite unutrašnjost pećnice pastom dobivenom od ova dva čudotvorna sastojka i neka odstoji najmanje 12 sati. Temeljito toplom vodom i krpom obrišite pastu i naslage.

Cijeli tutorijal pogledajte ovdje!

2. Očistite pećnicu bušilicom

Ako se ne bojite rada s bušilicom, ovaj način može biti zabavan. Iskoristite snagu bušilice na baterije, koja će sve potrebno ribanje učiniti za vas.

Prije nego što započnem, zaštite područja oko pećnicom krpama, a pločice zaštitite kako biste spriječili prskanje i dodatno čišćenje. Ključ za uspješnog čišćenja je da se tekućina svede na minimum i da snaga bušilice obavi sav posao.

Važno je napomenuti da morate biti oprezni pri korištenju bušilice. Nikad bušilicu nemojte koristiti na najvećoj brzini. S obje ruke držite bušilicu i nabavite lampicu s kojom ćete dodatno osvijetliti unutrašnjost pećnice kako biste vidjeli što radite i nabavite zaštitne naočale, za svaki slučaj.

Ako ne volite koristiti štetne kemikalije za čišćenje, već preferirate prirodna sredstva pomiješajte pastu napravljenu od sode bikarbone i vode, kojom ćete prekriti kompletnu površinu pećnice i ostavite da odstoji preko noći.

Učvrstite četku za ribanje na bušilicu, umočite je u malo octa i čišćenje može početi. Rezultate ćete vidjeti odmah. Sva tvrdokorna mast nastala pečenjem će nestati. Pri ne morate ništa posebno raditi, samo polagano prođite bušilicom po površini pećnice.

Napunite bocu s raspršivačem otopinom octa i vode u jednakom omjeru i ostatke sada već osušene sode bikarbone poškropite po stražnjim i bočnim zidovima pećnice te pustite da se dobro natope, a zatim krenite na čišćenje. Zatim, mokrom krpom obrišite otopinu i prljavštinu.

Za uglove i utore koristite četku s najlonskom dlakom, koja doduše više "prska", što vam ne bi trebao biti problem ako ju ograničite na čišćenje unutrašnjosti pećnice.

Sve u svemu, za čišćenje pećnice četkom za brušenje nećete potrošiti više od 30 aktivnih minuta. Ako vam neki dijelovi pećnice ostanu neočišćeni koriste jača sredstva.

Izvor: www.thekitchn.com

Foto: Ashley Poskin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 06:25