IZBJEGNITE IH

Najčešće greške kod čišćenja kupaonice

Čišćenje kupaonice nije uvijek jednostavan zadatak, pogotovo zbog toga što često zanemarujemo mjesta u kupaonici koja bismo trebali čistiti mnogo češće

Redovito čistite kupaonicu, ali vam se i dalje čini da vaše čišćenje nema prevelikom učinka? Rješenje problema moglo bi biti u tome što, najvjerojatnije nesvjesno, radite sljedeće greške. Pogledajte o kojim se greškama čišćenja kupaonice radi te ih ubuduće izbjegnite.

1. Ne čistite redovito perilicu za rublje

Prljava perilica za pranje rublja vrlo je opasna jer može uzrokovati širenje različitih bakterija i plijesni na odjeći, vrlo štetnih za zdravlje vas i vaše obitelji. Stručnjaci preporučuju da biste perilicu za pranje rublja morali temeljito očistiti barem jednom u svaka dva tjedna. Kako najlakše očistiti perilicu? Jednostavno pokrenite ciklus pranja bez odjeće, i to na najvišoj mogućoj temperaturi. U perilicu dodajte malo izbjeljivača i limunske kiseline. Važno je da ne zanemarite posljednji korak, a to je sušenje bubnja u perilici.

2. Držite WC četku u zatvorenoj posudi

Ovo je još jedna od najčešćih pogrešaka koje pridonose nakupljanju štetnih bakterija u vašoj kupaonici. Naime, četka za WC bez sumnje je jedan od najprljavijih predmeta u domu, što je i logično s obzirom na to za što se koristi. Njezin zatvoreni spremnik 'savršeno' je mjesto za nakupljanje bakterija koje se zatim šire kupaonicom kad koristite četku. Ipak, postoji rješenje. Umjesto u zatvorenoj posudi, četku za WC radije držite u posebnom držaču koji omogućava da se četka osuši između korištenja.

3. Neredovito dezinficirate umivaonik

Zaboravljate dezinficirati umivaonik u kupaonici ili jednostavno to radite prerijetko? Još jedna od grešaka koje mnogi nesvjesno rade kad je riječ o održavanje čistoće u kupaonici. U umivaonik ulijte alkoholni ocat ili sodu bikarbonu te sve zajedno temeljito isperite vrućom vodom. Danas postoje i jednokratne antibakterijske maramice koje učinkovito smanjuju broj bakterija, a ako za čišćenje koristite krpe, važno je da vodite računa o tome gdje koju koristite te ih ne miješajte prilikom pranja.

4. Četkicu za zube držite na pogrešnom mjestu

Četkica za zube podložna je štetnim bakterijama, i to svaki put kad pustite vodu iz umivaonika i WC-a te se bakterije se ispuštaju u zrak oko dva metra od toaleta. Kako biste što uspješnije smanjili štetne učinke toga, četkicu za zube uvijek držite na polici iznad umivaonika, a ne na njemu. Isto tako nemojte koristiti poklopce na četkicama jer bakterije brže rastu u zatvorenom okruženju, slično kao i u slučaju s WC četkom.

5. Ne čistite redovito četkicu za zube

Ako ste mislili da je oprati četkicu nakon pranja zubi dovoljno kako biste izbjegli nakupljanje štetnih bakterija, to nije točno. Istu biste morali dezinficirati svaka dva do tri dana, a to možete postići da četkicu za zube umočite u vodicu za ispiranje zubi te držite nekoliko minuta. Zatim ju lagano isperite i to bi trebalo biti dovoljno.

6. Griješite u pranju kade

Kada čistite kupaonicu, kadu u većini slučajeva treba tretirati sredstvom za dezinfekciju. Međutim, tu često nesvjesno griješite pa zato ni vaše čišćenje, odnosno pranje površine nije uspješno. Nakon što cijelu površinu kade pošpricate morate ostaviti sredstvo da odstoji neko vrijeme jer dezinfekcijskim sredstvima, bez obzira na to je li riječ o prirodnom proizvodu ili malo agresivnijem sredstvu, treba barem 10 minuta da uspješno uklone bakterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:40