POKUŠAJTE IH IZBJEĆI

Najčešće greške koje radimo pri biranju boje za zidove

Želite unijeti promjenu u svoj životni prostor i prvo što vam je palo na pamet jest promjena boje na zidovima? To može biti odlična ideja, ali samo ako pripazite da ne radite određene greške. Evo koje su to

Sasvim smo sigurni da ste barem jednom doživjeli katastrofu pri bojanju zidova - nijansa nije izgledala u redu, nije se uklapala u ostatak interijera ili ste jednostavno osjećali da to nije ono što ste na početku zamišljali. Ne brinite, to se dogodilo svima nama.

Ipak, kako bismo vam pomogli da vam se takve neugodnosti više ne događaju, izdvojili smo nekoliko najčešćih grešaka koje radite kad birate boju za zidove.

1. Ne razmišljate kako se boja uklapa u vaš prostor

Obožavate crnu boju i pala vam je na pamet ideja da bi bilo odlično staviti je i na zidove? Pripazite jer bi takva nijansa mogla biti preagresivna, pogotovo ako u stanu već imate tamne detalje. Jedno je birati boju koja vam se sviđa, a nešto sasvim drugo biirati nijansu koja odgovara prostoru u kojem živite.

2. Nijansa na zidu izgleda drugačije

Da vas osušena boja na zidu ne bi neugodno iznenadila, bilo bi najbolje kad biste prije bojanja stavili mali uzorak na dio zida. Samo ćete na takav način vidjeti kako se boja uklapa u konkretnoj prostoriji i pogledati kako izgleda na prirodnom svjetlu.

3. Bojite se 'poigrati' s nijansama

Pri uređenju interijera nije uvijek najbolje igrati 'na sigurno'. Slobodno date mašti na volju i poigrate se s nijansama, naročito ako volite razigrane boje i šareni namještaj. Boju na zidu ionako uvijek možete promijeniti ako vam dosadi ili poželite nešto jednostavniji dizajn.

4. I s bijelom bojom možete pogriješiti

Možda mislite da je biranje bijele boje za zidove najsigurnije rješenje, ali nije u svim slučajevima baš tako. Na zamku možete naići ako kupite snježno bijelu boju s nijansama sive koje neće dobro izgledati na stropu, naročito nakon nekog duljeg vremena. Dizajneri zato preporučuju da se u tom slučaju radije odlučite za nijansu prljavo bijele.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:00