UBUDUĆE IH IZBJEGAVAJTE

Najčešće greške koje radite pri pranju posuđa u perilici

Foto: Sub-Zero Group, Inc.
Ako ste dosad mislili da je za pravilno pranje u perilici dovoljno ubaciti prljavo suđe u stroj i pokrenuti ga - razmislite još jednom!

Mnogi će se složiti, perilica posuđa jedan je od najboljih izuma kad je riječ o praktičnim kućanskim uređajima. Ručno pranje uvijek oduzima puno vremena, dok je perilicu potrebno samo uključiti. Ipak, postoje greške koje često radimo, a da toga nismo ni svjesni. Za čisto i pravilno pranje posuđa potrebno je izbjegavati sljedeće stvari!

Perilicu treba pošteno napuniti posuđem

Poluprazna perilica za suđe nije samo rastrošna, već i potpuno neučinkovita. Ne samo da ćete uštedjeti na troškovima potrošene vode, već će i suđe biti kvalitetnije oprano - što je samo još jedan dodatni plus!

Foto: Pixabay

Određeno suđe je najbolje prethodno namočiti

Ako griješite u ovom, naizgled jednostavnom koraku, oprano suđe iz perilice neće izaći u potpunosti čisto. Naime, iako su današnji moderni lonci i tave pogodni za pranje u perilici, većinu je ipak najbolje prethodno namočiti u sudoperu i ručno izribati, pogotovo ako je dno zagorjelo ili se na rubovima ima ostataka hrane.

Posuđe treba razdvojiti u perilici

Ovo je stvar za koju mnogi ni ne znaju. Izuzetno je važno da posuđe napravljeno od lijevanog željeza ili bakra ne stavljate u perilicu zajedno s drugim posuđem.

Foto: Sub-Zero Group, Inc.

Raspored suđa u perilici puno znači

Plastično posuđe tako bi uvijek trebalo ići na sam vrh police kako se ne bi oštetilo od vruće vode tijekom pranja, baš kao i stakleno posuđe. S druge strane, najprljavije posuđe uvijek bi trebalo stavljati u samu sredinu perilice suđa jer ventilator stroja zna 'propustiti' detaljno pranje kutova.

Stavljate previše i/ili premalo deterdženta

Količina deterdženta u perilici jako je važna za pranje suđa. Naime, previše deterdženta stvorit će više pjene koja može i curiti iz perilice, i oštetiti pod. S druge strane, ako pak stavite premalo deterdženta, posuđe se neće dobro oprati. Stoga je bitno da pronađete optimalnu količinu sredstva za čišćenje ili koristite tablete za perilicu posuđa.

Foto: Pixabay

Drške pribora za jelo okrećete prema gore

Ovo je greška koja vam se može potkrasti sasvim slučajno, ali uvelike utječe na kvalitetu pranja pribora za jelo. Ako drške pribora u perilici okrećete prema gore, onda činite veliku grešku. Uvijek ih okrenite prema dolje, jer ćete tako prljave dijelove pravilno izložiti vodi te deterdžentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 17:04