EVO ŠTO NE SMIJETE ČISTITI

Najčešće greške koje većina ljudi radi s usisivačem, a da to ni ne znaju

Usisivač je učinkovit kod čišćenja doma, ali neke stvari nipošto ne biste smjeli čistiti ovim čarobnim pomagalom. Evo o kojim je to stvarima u domu riječ...

Usisivač je električni kućanski aparat koji 'uvlači 'prašinu i ostale sitnije nečistoće, najčešće s poda ili onešišćenog namještaja, i to uz pomoć djelomičnog vakuuma koji proizvodi zračna pumpa koja je ugrađena u aparatu. Bez obzira na to koju vrstu usisivača posjedujete, jedno je sigurno - nijedno čišćenje doma nije potpuno ni dovoljno učinkovito bez njega. Koristimo ga za uklanjanje prašine, grinja, dlake ljubimaca i svih ostalih nečistoća koje se skupljaju u našem domu. Ipak, određene stvari u stanu ili kući nipošto ne biste smjeli čistiti usisivačem.

1. Ostaci zemlje ili biljaka

Budući da komadići zemlje i ostaci biljaka mogu uzrokovati nastanak plijesni te njegovo dublje uvlačenje u usisivač (a time i u namještaj, tepih i sve ostale elemente u domu), ovo je nešto što morate izbjegavati prilikom usisavanja. Ako dođe do 'prevrtanja' biljke i prosipanja zemlje, sve veće komadiće radije pokupite rukama, papirnatim ručnikom ili maramicama, a zatim svu prljavštinu bacite u smeće. Bilo kakvo tretiranje usisivačem najbolje je izbjegavati.

2. Brašno

Nered u kuhinji najčešće rješavamo upravo usisivačem, ali je li to odgovarajući način čišćenja? Naime, usisivačem se ne preporučuje uklanjanje prosipanog brašna ili sličnih materija, odnosno 'finog' praha. Umjesto usisivačem, brašno je mnogo pametnije ukloniti papirnatim ručnikom ili krpom te ga baviti u smeće.

3. Mali predmeti u domu

Čini nam se da ovo ionako ne moramo previše objašnjavati, bilo kakve stvari koje se ne mogu razgraditi poput sitnih figurica, igračaka, ukosnica i sličnih stvarčica mogu pokvariti vaš usisivač ako ih zabunom 'usiše'. Zato je pri pospremanju i čišćenju doma vrlo važno ukloniti sve stvari s poda kako ne bi došlo do ovoga.

4. Bilo kakva tekućina

Osim ako nije riječ o usisivaču namijenjenom upravo skupljanju tekućine s poda, usisavanje bilo kakve tekućine nije dozvoljeno te može u potpunosti uništiti vaš omiljeni kućanski aparat. Osim toga, s vremenom će nakupljena tekuina u usisivaču izazvati nastanak plijesni i truljenje koje dovodi do kvarenja proizvoda, u ovom slučaju vašeg usisivača.

5. Razbijeno staklo

Kako biste spriječili oštećenje usisivača (ali i povredu sebe), nikada ne usisavajte staklene krhotine i ostatke - bez obzira na to koliko sitne one bile. Naime, ostaci stakla može ozbiljno oštetiti unutrašnjost vašeg usisivača i dovesti do kvarenja. Isto tako, krhotine mogu 'probušiti' vrećicu u vašem usisivaču ili pak zaglaviti u cijevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:00