RIJEŠITE SE NEPOTREBNIH TROŠKOVA

Najčešće greške zbog kojih imate visoke račune, a toga niste ni svjesni

Postoje stvari koje radite nesvjesno, a uvelike povećavaju vašu mjesečnu potrošnju i rezultiraju višim računima. Pogledajte je li takav slučaj i u vašem domu

Na račune za struju, vodu ili plin odlazi vam previše novca, iako se uporno trudite da uštedite? Možda radite greške zbog kojih dobivate previsoke račune, a da toga niste ni svjesni. Promjenom loših navika, korištenjem štedljivih uređaja i ugradnjom regulatora potrošnje možete značajno prepoloviti mjesečne troškove.

1. Imate pokvarene slavine

Naime, kako biste uštedjeli na vodi, potrebno je da popravite sve aparate i sanitarije koje puštaju vodu. Vjerojatno niste ni svjesni koliko vam vode mjesečno iscuri iz pokvarenog vodokotlića ili slavine, a to će se sve itekako odraziti na računu za vodu.

2. Ne provjeravate redovito ispravnost cijevi

Ako vaša potrošnja u posljednje vrijeme značajno odstupa od prosjeka, o na koji ste navikli, moglo biste imati probleme sa cijevima. Kako biste provjerili jesu li vaše cijevi pokvarene, očitajte vodomjer, a dva sata nemojte koristiti vodu. Nakon toga ponovno očitajte stanje, a ako kojim slučajem vodomjer pokazuje veću potrošnju, u cijevima najvjerojatnije postoji pukotina.

3. Niste dobro namjestili prskalice u vrtu

U slučaju da u vrtu imate prskalice za travu, moglo bi se dogodilo da ste ih loše namjestili te se voda, umjesto na dvorište, slijeva cestom ili okolnim stazama. To će rezultirati višim računima za vodu, potpuno nepotrebno. Kako biste spriječili da do toga dođe, namjestite prskalice da zalijevaju samo površinu koju bi trebale.

4. Ne koristite dugotrajne LED žarulje

Glavni razlozi zbog kojih biste morali nabaviti LED žarulje jesu velika ušteda energije i njihova dugotrajnost. Naime, zamjenom halogene žarulje LED žaruljom možete uštedjeti i do 10 posto, što je mnogo ako se uzme u obzir da je to slučaj kod SAMO jedne žarulje. Ovakva se žarulja u vašem domu, koja ujedno troši 50 do 90 posto manje energije od one klasične, isplati nakon samo godine dana.

5. Ne koristite perilicu za pranje posuđa, već ga perete ručno

Iako vam možda na prvu zvuči nelogično, perilica posuđa u pravilu je mnogo bolje rješenje nego klasično pranje posuđa na ruke. Naročito je to slučaj u kućanstvima s više ljudi. Naime, kod ručnog pranja suđa troši se i do 80 posto više vode nego što je to slučaj kod pranja u perilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:59