EVO ŠTO IZBJEGAVATI

Najčešće zamke pri kupnji nove nekretnine

Pogrešna procjena budžeta, neistraživanje susjedstva i slušanje prijatelja samo su neke od grešaka koje radimo pri kupnji nove nekretnine

Ako kupujete nekretninu, onda biste trebali znati da većina kupaca nesvjesno radi slične greške pri samoj kupnji stana ili kuće. Pogledajte o kojim se to greškama radi.

1. Ne znate s kolikim budžetom raspolažete

Prije nego što donesete konačnu odluku o kupnji i potpuno se zaljubite u nekretninu, važno je da provjerite sve financijske uvjete kojima raspolažete. Počnite s hipotekom, iznosom koji možete plaćati uzimate li stambeni kredit te činjenicu možete li si uistinu priuštiti upravo tu nekretninu.

2. Previše žurite s odlukom o kupnji

Kupnja novog stana ili kuće zasigurno je vrlo uzbudljivo iskustvo, ali to je odluka za cijeli život pa se ne bi smjelo prenagliti i odluku o kupnji donijeti prebrzo. Najbolje je dobro razmisliti o željama, očekivanjima, ali i mogućnostima, a zatim prema svim tim kriterijima tražiti nekretnine.

3. Slušate samo mišljenje drugih

Naravno da je ponekad dobro posavjetovati se s obitelji ili prijateljima, ali konačna odluka o kupnji nekretnine ipak bi trebala biti samo vaša.

4. Ne provjeravate stanje nekretnine

Samo oni najiskusniji kupci znaju da je prije odluke i potpisivanja ugovora o prodaji važno angažirati stručnjake koji će dati procjenu o stvarnom stanju nekretnine. Naime, samo profesionalac zna na koji se način mogu prikriti nedostatci koji će kasnije novom vlasniku zadavati velike probleme. Da se to ne bi dogodilo i vama, vrlo je važno da zatražite mišljenje stručnjaka.

5. Ne analizirate susjedstvo u koje namjeravate doseliti

Kupci često zanemare karakteristike i specifičnosti susjedstva, odnosno kvarta u koji planiraju doseliti. Naime, stvar je u tome da ne kupuju samo nekretninu, već se odlučuju na život u određenom susjedstvu. Zbog toga je važno vidjeti odgovara li taj dio grada vašem stilu života i svakodnevnim potrebama.

6. Ne znate koliko vam kvadrata treba

Veličina stana za mnoge je presudna i svi radije biraju veću kvadraturu od one manje. Međutim, je li više kvadrata doista ono što nam treba? U pravilu to ne mora biti točno. Ne smije se zanemariti činjenica da ćemo zbog viška kvadrata plaćati veću ratu kredita, ali i mjesečne režije bit će drastično više. Nikad ne možemo sa sigurnošću računati na to da će naši prihodi s godinama rasti i pratiti poskupljenja troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:25