Najčitaniji savjet u 2013.

Montažne drvene kuće za 500€/m2

Saznajte kako brzo, lako i kavlitetno do hiže iz snova.

U inozemstvu se dosta gradi drvom, no treba razlikovati tradicionalno koncipirane montažne stambene građevine s glavnim sastavnim dijelovima od drva, kakve su zastupljene u velikom broju u SAD-u, Kanadi, skandinavskim i germanskim zemljama, od suvremeno oblikovanih stambenih građevina od drva, koje predstavljaju zadnju riječ tehnike, kakve nalazimo ponajviše u Austriji i južnim dijelovima Njemačke. Montažne građevine od drva mogu se pronaći i na našem tržištu, a dijelimo ih na objekte javne namjene, obiteljske kuće, vikendice i vrtne kućice. Primjerice, tvrtka Azelija u vlastitom pogonu proizvodi 15-ak montažnih drvenih kuća godišnje, koje gradi na području gotovo cijele Hrvatske, ali često ih i izvozi.

– Na gradilište dolazimo na gotove temelje, a objekte, uz hrastovinu, najčešće gradimo od smrekovine koja je relativno dugotrajna. Ili kombiniramo te dvije vrste drva. Kupac k nama može doći i sa svojim nacrtima, a sama gradnja počinje nakon što arhitekt odobri projekt i ishodi se građevinska dozvola. Potrebno je 60 dana do useljenja. Posebnost je što kuće gradimo od lijepljenih AZ greda, lameliranih greda koja mogu biti šuplje ili ispunjene umetnutnim izolacijskim materijalom, a ona ima 30 posto bolju toplinsku i zvučnu izolaciju u odnosu na punu gredu. Naravno, kuću je potrebno održavati, a drvo štititi debeloslojnim premazima – kažu u Azeliji, gdje cijena kuće površine od 100-tinjak kvadrata iznosi 50-ak tisuća eura. Kao jednu zanimljivost valja spomenuti da su jednom prilikom u Engleskoj za investitora sagradili drvenu benzinsku postaju!

Međutim, prema nekim procjenama, u Hrvatskoj montažna gradnja sudjeluje sa samo tri do pet posto u ukupnoj gradnji, što iz tvrtke DOMUSplus obrazlažu nedostatkom edukacije, predrasudama i vjerom u tradicionalne materijale. Oni, pak, grade svoje kuće konstruktivnim drvom KVH, koje se proizvodi od četinara, a koji po svojim mehaničkim karakteristikama, čvrstoći i trajnosti najbolje odgovaraju zahtjevima proizvodnje montažnih kuća. Dopuštena vlažnost drveta je 18%, a svaki konstruktivni element dodatno se štiti od vlage i nametnika. Proizvodnja kuće površine 150 kvadrata traje pet radnih dana, dok je montaža gotova u jednom danu. Cijene, dakako, variraju od proizvođača do proizvođača, a realna cijena za visoki rohbau je oko 500 eura po kvadratu neto površine, a za ključ u ruke od 850 eura po kvadratu na više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:55