MUKE PO KAMENCU

Najlakši način čišćenja sudopera i svih njegovih dijelova

 

Jeste li znali da u kuhinjskom sudoperu može biti više bakterija nego na sjedalu javnog toaleta. Sljedeći put dobro razmislite prije nego što zgrabite žlicu iz sudopera koju ste netom ubacili i shvatili da vam i dalje treba. Naravno, možete učiniti nekoliko stvari kako biste održali svoj sudoper čistim između pranja, a zatim, da, sudoper biste trebali oprati čim uočite nečistoće. Također, očistiti treba i svaki njegov dio, poput slavina i odvoda. Srećom, sve je to prilično jednostavno.

Evo najboljih i najjednostavnijih načina čišćenja sudopera i svih njegovih komponenti.

1. Kako očistiti sudoper od nehrđajućeg čelika

Zaista vam trebaju samo soda bikarbona i sapun. (Soda bikarbona je tek blago abrazivna, pa će vam pomoći razgraditi čestice hrane bez nanošenja štete površini sudopera.)

Svoj sudoper možete i dezinficirati s vodom i malo izbjeljivača, ali izbjeljivač smijete koristiti samo na sudoperima izrađenim od emajla ili porculana, na kojima djeluje poput magije.

2. Kako očistiti kuhinjsku slavinu

Jeste li znali da je na području čitave Hrvatske voda tvrda do izuzetno tvrda? Možete to zaključiti i bez testiranja ako nađete sljedeće dokaze u vašem domu:

  • Bijele nakupine i mrlje na kadi, tuš kabini, slavinama, pločicama u kupaoni
  • Začepljenje glave od tuša i cijevi u kućanskim aparatima
  • Suha koža, beživotna kosa nakon tuširanja
  • Smanjena sposobnost čišćenja sapuna i deterdženata koja rezultira nekvalitetno opranim rubljem i smanjenim vijekom trajanja odjeće
  • Povećane nakupine kamenca na vodovodnom inventaru i uređajima poput kuhala za vodu, aparata za kavu, perilice posuđa

Tvrda voda je voda koja sadrži visoku razinu kalcija i/ili magnezija („tvrdih“ minerala). Iako takva voda nije pretjerano opasna za piće, ona izaziva stvaranje naslaga na svim površinama s kojima dolazi u dodir: na grijačima za vodu, u cijevima, na slavinama, u perilicama rublja i suđa, u instalacijama za tuširanje, bojlerima, aparatima za kavu i drugim kućanskim uređajima, smanjujući ili potpuno zaustavljajući protok vode.

Osim toga, tvrda voda smanjuje moć čišćenja sapuna i deterdženata. Oni reagiraju sa solima „tvrdih“ minerala i talože se kao nerastvorivi sapuni. Tek kad se potroši zaliha „reagensa“ u vodi, sredstva za pranje mogu početi svoju funkciju. Zbog toga se sapuni i deterdženti slabije pjene pa se nepotrebno troše velike količine istih.

Dakle, naslage na vašoj slavini može začepiti tvrda voda, a najjednostavniji način odstranjivanja je uz pomoć octa. "Uronite" glavu slavine u ocat i ostavite da odstoji preko noći i to je to.

Ako vaša slavina treba i poliranje kako bi sjajila kao da je jučer kupljena, upotrijebite voštani papir, koji će ukloniti sve mrlje i neko vrijeme štiti vašu slavinu od budućih kapljica vode i nečistoća.

3. Kako očistiti odvod sudopera

Mogli biste otrčati do trgovine i kupiti neko posebno sredstvo za čišćenje. Ili možete napraviti svoj vlastiti čistač sa stvarima koje već imate pri ruci. Trebat će vam: soda bikarbona, limunov sok i dobra knjiga koju ćete pročitati dok čekate da se odvod odčepi. Ako želite izbjeći ovu situaciju u budućnosti, otkrili smo odvodne štapiće koji sprječavaju buduće začepljenje.

Izvor: www.thekitchn.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:46