MUKE PO KAMENCU

Najlakši način čišćenja sudopera i svih njegovih dijelova

 

Jeste li znali da u kuhinjskom sudoperu može biti više bakterija nego na sjedalu javnog toaleta. Sljedeći put dobro razmislite prije nego što zgrabite žlicu iz sudopera koju ste netom ubacili i shvatili da vam i dalje treba. Naravno, možete učiniti nekoliko stvari kako biste održali svoj sudoper čistim između pranja, a zatim, da, sudoper biste trebali oprati čim uočite nečistoće. Također, očistiti treba i svaki njegov dio, poput slavina i odvoda. Srećom, sve je to prilično jednostavno.

Evo najboljih i najjednostavnijih načina čišćenja sudopera i svih njegovih komponenti.

Foto: Ghazalle Badiozamani

 

1. Kako očistiti sudoper od nehrđajućeg čelika

Zaista vam trebaju samo soda bikarbona i sapun. (Soda bikarbona je tek blago abrazivna, pa će vam pomoći razgraditi čestice hrane bez nanošenja štete površini sudopera.)

Svoj sudoper možete i dezinficirati s vodom i malo izbjeljivača, ali izbjeljivač smijete koristiti samo na sudoperima izrađenim od emajla ili porculana, na kojima djeluje poput magije.

Foto: Christine Han

2. Kako očistiti kuhinjsku slavinu

Jeste li znali da je na području čitave Hrvatske voda tvrda do izuzetno tvrda?  Možete to zaključiti i bez testiranja ako nađete sljedeće dokaze u vašem domu:

  • Bijele nakupine i mrlje na kadi, tuš kabini, slavinama, pločicama u kupaoni
  • Začepljenje glave od tuša i cijevi u kućanskim aparatima
  • Suha koža, beživotna kosa nakon tuširanja
  • Smanjena sposobnost čišćenja sapuna i deterdženata koja rezultira nekvalitetno opranim rubljem i smanjenim vijekom trajanja odjeće
  • Povećane nakupine kamenca na vodovodnom inventaru i uređajima poput kuhala za vodu, aparata za kavu, perilice posuđa

Tvrda voda je voda koja sadrži visoku razinu kalcija i/ili magnezija („tvrdih“ minerala). Iako takva voda nije pretjerano opasna za piće, ona izaziva stvaranje naslaga na svim površinama s kojima dolazi u dodir: na grijačima za vodu, u cijevima, na slavinama, u perilicama rublja i suđa, u instalacijama za tuširanje, bojlerima, aparatima za kavu i drugim kućanskim uređajima, smanjujući ili potpuno zaustavljajući protok vode.

Osim toga, tvrda voda smanjuje moć čišćenja sapuna i deterdženata. Oni reagiraju sa solima „tvrdih“ minerala i talože se kao nerastvorivi sapuni. Tek kad se potroši zaliha „reagensa“ u vodi, sredstva za pranje mogu početi svoju funkciju. Zbog toga se sapuni i deterdženti slabije pjene pa se nepotrebno troše velike količine istih.

Foto: Joe Lingeman

Dakle, naslage na vašoj slavini može začepiti tvrda voda, a najjednostavniji način odstranjivanja je uz pomoć octa. "Uronite" glavu slavine u ocat i ostavite da odstoji preko noći i to je to.

Ako vaša slavina treba i poliranje kako bi sjajila kao da je jučer kupljena, upotrijebite voštani papir, koji će ukloniti sve mrlje i neko vrijeme štiti vašu slavinu od budućih kapljica vode i nečistoća.

Foto: Cat Meschia

 

3. Kako očistiti odvod sudopera

Mogli biste otrčati do trgovine i kupiti neko posebno sredstvo za čišćenje. Ili možete napraviti svoj vlastiti čistač sa stvarima koje već imate pri ruci. Trebat će vam: soda bikarbona, limunov sok i dobra knjiga koju ćete pročitati dok čekate da se odvod odčepi. Ako želite izbjeći ovu situaciju u budućnosti, otkrili smo odvodne štapiće koji sprječavaju buduće začepljenje.

Izvor: www.thekitchn.com

 

Izdvajamo

Iz drugih medija