Najskuplje ulice u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu

Za kvadrat stana čak 89.000 eura? Da, u Hong Kongu!

Koliko realno može koštati kvadrat stana? Za hrvatske cijene kvadrata mogli bismo reći da su, unatoč drastičnom padu prouzročenom krizom, i dalje precijenjeni, međutim, u nekim svjetskim elitnim gradovima recesija kao da nije imala nikakvog utjecaja. Možda će nama, običnim smrtnicima, zvučati nevjerojatno, ali je zaista tako: točno 207.000 dolara, odnosno 150.500 eura cijena je najskupljeg stambenog kvadrata na svijetu! Billionaire Census nedavno je objavio listu deset najskupljih ulica na svijetu, koje svojim ekskluzivnim vilama, stanovima i kućama na idealnim lokacijama, ali i bogatim sadržajima, poput luksuznih trgovina ili gastronomske ponude, već godinama privlače milijardere.

Milijarderi u prosjeku posjeduju čak četiri kuće u elitnim gradovima

Prema toj listi apsolutni je rekorder ulica Pollock’s Path u Hong Kongu, gdje je najskuplji stan u 2011. godini dosegnuo nevjerojatnu cijenu od 76 milijuna eura. Na drugom je mjestu sa 79.000 eura po kvadratu londonski Kensington Palace Gardens.

Za bogate milijardere, koji u prosjeku posjeduju četiri kuće, i to u trofejnim gradovima, to bi još mogle biti usputne investicije… A što bi tek rekli za hrvatske cijene? Potaknuti listom najskupljih ulica u svijetu, ovaj smo tjedan uz pomoć nekoliko agencija za nekretnine odlučili istražiti gdje su najskuplji stambeni kvadrati u Hrvatskoj. I dobili smo jednoglasan odgovor: najskuplja ulica definitivno se nalazi u Dubrovniku, a riječ je o Stradunu gdje se za kvadrat stana traži i do 10.000 eura.

– Kad govorimo o najskupljim ulicama, one su svakako u najskupljim gradovima, Dubrovniku i Opatiji. Cijene su tu najviše zbog stranih kupaca koji su veće platežne moći i ne pitaju za cijenu ako im se svidi nekretnina – kaže Boro Vujović iz agencije Opereta, koji se s kolegom Igorom Koprivicom iz agencije Progen ipak slaže da bi točnije bilo reći da je najskuplja dubrovačka ulica ona Vlaha Bukovca gdje su, osim tri hotela s pet zvjezdica, smještene najskuplje dubrovačke vile s bazenima blizu mora, s najljepšim pogledom na Grad.

Za poslovne prostore na Stradunu pojedinci su voljni dati i 35.000 eura po kvadratu

Međutim, te su vile jako rijetko na tržištu jer su vrlo lukrativne za iznajmljivanje, a i kada se prodaju, to se obavlja uz visoku diskreciju pa cijene ni nisu poznate javnosti. – Stradun je zadržao primat najskuplje ulice posebno za komercijalne nekretnine koje se, pod stampedom masovnog turizma, pokazuju kao itekako dobra investicija.

Malo je manja potražnja za stambenim prostorima na samom Stradunu, ali za onih nekoliko nekretnina koje se mogu naći na tržištu prodavatelji još uvijek čvrsto drže ‘nekadašnje’ cijene – kaže Koprivica i dodaje još jednu zanimljivost, a to je da su na Stradunu izuzetno traženi i poslovni prostori.

Tako se nedavno na tržištu našao prostor jednoga trgovačkog lanca od 40-ak kvadrata, na južnoj strani Straduna, za koji je otvorena tiha licitacija. Cijena je dosegnula vrtoglavih 1,5 milijuna eura, što je iznenadilo i same vlasnike prostora. Inače, poslovni prostori smješteni s južne strane glavne ulice postižu znatno višu cijenu od onih nasuprot, upravo iz razloga što su tijekom vrućih ljetnih dana u debelom hladu, pa time i posjećeniji. Nadalje, navode nam u agenciji Progen, trenutačno se na Stradunu prodaje i jedna renovirana palača, s terasom na krovu i pogledom na Grad. Cijena nije za javnost, ali svakako odražava ekskluzivnost lokacije.

Druga najskuplja ulica u Hrvatskoj je u Opatiji, a u agenciji Dogma nekretnine, kažu da bi to bilo opatijsko šetalište tzv. Lungo Mare, gdje se nalaze jedne od najljepših austrougarskih vila. Međutim, one se većinom iznajmljuju, a kada bi se prodavale, vrijednost bi im se kretala od 3000 do 10.000 eura po kvadratu. U Ulici maršala Tita ipak ima prodaje pa možemo nju smatrati drugom najskupljom ulicom u Hrvatskoj, gdje se cijene kreću između 4500 i 8000 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:22