VODIČ ZA ADAPTACIJU

Najvažnije stvari o kojima trebate voditi računa kod renoviranja stana

Spremate se na renoviranje stana, a ne znate odakle početi? Ne brinite, donosimo vam savjete koji će vam pomoći da adaptacija vašeg doma prođe u najboljem redu

Nered, prašina na sve strane, suvišne stvari s kojima ne znate kamo... Sve su to samo neke od mnogih nezgodnih 'nuspojava' kad je riječ o renoviranju doma. Malo tko voli se upuštati u renoviranje životnog prostora jer su to dugotrajni, prljavi i vrlo često skupi radovi za koje nerijetko ni ne znate kada će se točno završiti. Međutim, to ne mora biti tako. Kako bismo vam pomogli, za vas smo izdvojili najvažnije stvari o kojima morate voditi računa prilikom renoviranja vlastitog stana.

1. Riješite se svih suvišnih stvari

Prva i najvažnija stvar koju biste obavezno morali napraviti prije početka renoviranja vašeg stana jest upravo ovo - rješavanje svih suvišnih stvari iz prostora. To, između ostaloga, podrazumijeva sklanjanje viška namještaja, skidanje starih pločica, sanitarija, podova, električnih prekidača te ugradnog namještaja.

2. Ugradnja PVC prozora

Ugradnja prozora nije komplicirana, a dobro će vam doći kod izolacije i renoviranja prostora. PVC stolarija često se postavlja u domovima, a kompleksnost same ugradnje proizilazi ako u zgradi postoji veći broj katova pa je teške materijale potrebno nositi po stepenicama (ako dakako nemate lift u zgradi). U tom slučaju, dobro je da najprije provjerite dimenzije vrata lifta i zgrade, a PVC prozori, kao ni vrata, sami po sebi nisu toliko teški, a dimenzije im variraju.

3. Nemojte zanemariti instalacije

Potpuno renoviranje doma ne može proći bez promjene instalacija. Naime, promjena električnih instalacijih u starom stanu znači kompletnu promjenu svih razvoda kablova i razvodnih ormara, pa je zato najbolje odabrati stručnjaka koji zna što radi. Radovi na instalacijama nisu nimalo jednostavan zadatak pa ih je bolje raditi uz nadzor ovlaštene osobe.

4. Odlučite se za namještaj izrađen po mjeri

Namještaj po mjeri uvijek je najbolje rješenje za renoviranje doma. Tako ćete najbolje prilagoditi namještaj kvadraturi svoga doma, bez obzira na to o kojoj se točno prostoriji u stanu ili kući radi. Imate li manju kvadraturu u domu, možete odabrati i multifukcionalne komade namještaja i tako uštedjeti na prostoru.

Foto: Shutterstock/Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 13:09