SAVJETI ZA PET

Namještaj "ulovljen" na zagrebačkim ulicama

Sve što trebate znati o namještaju s ulice na jednom mjstu

U posljednjih desetak ili više godina, kad grad obasja sunce i stigne lijepo vrijeme, zagrebačke ulice preplave gomile starog namještaja, spremnog za odvoz na glomazni otpad. Tako često, potpuno neupotrebljive hrpe predmeta iz podruma, tavana, a ponekad i stanova naših sugrađana, nakon puno godina ugledaju svjetlo dana i na ulicama čekaju svoj konačni kraj. Besprizorne gomile starudije koju ne želimo niti pogledati ponekad skrivaju zanimljive komade vrijedne pažnje, koje uz malo dobre volje i vremena možemo dotjerati i vratili im stari sjaj.

Što je gotovo uvijek dobar ulov i vrijedi uzeti?

Fotelje, ormare, ogledala, lampe, lustere, skulpture i slike. Svi nabrojani predmeti su fantastičan ulov, ali i tekstil poput tepiha, kojI ponekad treba samo profesionalno čišćenje.

Što ne treba uzimati?

Stvari koje trebaju biti udobne i izdržljive poput madraca ili sofe u dnevnom boravku, bolje je kupiti nove. Konačno, ako su kvalitetni, vjerno će vam služiti dugi niz godina.

Na što treba obratiti posebnu pažnju?

Prvo što trebate pogledati je stanje predmeta i oblika. Ako je konstrukcija očuvana, a presvlake ili tkanina oštećena, ili zastarjele, lako ih možete tapecirati u boju ili tkaninu koju želite.

Loši znakovi koje treba na vrijeme uočiti

Bube su najčešći i najgori nedostatak. Ako uočite samo jednog kukca, vjerojatno ih ima još, a njih ćete se teško riješiti. Dakle, dvaput ili čak troputa provjerite sve uglove i pukotine kako biste bili sigurni da nema tragova živih buba. Također, ako baš ne morate, ne uzimajte stvari koje su napuknute ili potrgane, njihov popravak često košta više nego one same. Ali ako predmet ima manju mrlju ili rupicu, koju jednostavno možete sanirati i popravak ne iziskuje puno novca, ponesite ga doma.

Kako se čisti rabljeni namještaj?

Za tapecirani namještaj ili sagove, tajna je u pronalaženju profesionalnog suhog čišćenja specijaliziranog za tekstil. S obzirom da vjerojatno nećete znati odakle pronađeni komad dolazi, a možda niste niti dobro upoznati s materijalima, važno je pronaći profesionalca koji se razumije u tkanine i zna pravu tehniku čišćenja odrađenog vlakna. Nemojte samo mislite da znate. Svila i rayon (umjetna svila) dva su različita materijala i mogu imati isti "osjećaj" pod prstima. No, svila se dobiva od prirodnog vlakna i zahtjeva posebnu njegu te je često vrlo skupa, dok je rayon sintetičko vlakno, manje košta i drugačije se tretira.

Kako popraviti rabljeni namještaj?

Kao prvo, zadatak ne smije biti previše težak i skup. Na primjer, ako želite obnoviti drvenu komadu, koju treba samo malo zakrpati, to je jednostavano, kao i pobrusiti izgrebanu površinu. YouTube obiluje kvalitetnim savjetima, koji vam mogu pomoći da zadatk obavite kako treba. Ako želite u potpunosti izmijeniti premaz ili boju, trebati će vam poliuretan za uklonjanje postojećeg laka ili boje. Rezultat je prirodna boja drva, koju zatim možete urediti prema želji.

Foto: Deborah Diem

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:51