STANOVANJE

Napravite ovih šest stvari i bezbrižno uživajte u ljetu

Donosimo savjete za čistu peticu pomoću kojih možete ostvariti cilj i maksimalno se odmoriti. Neobavljeni zadaci i zakrčeni dijelovi stana ili kuće... Ima li gore stvari dok bi se trebali opuštati na godišnjem odmoru? Evo načina kako ekspresno riješiti navedene probleme i ne izgubiti živce.

Ljetno doba kao da je opuštenije od svih ostalih i baš poziva na uživanje. Međutim, ponekad kao da se ne možemo opustiti dok nam “iznad glave vise” razni neobavljeni zadaci i zakrčeni dijelovi stana ili kuće. Donosimo vam 6 mini projekata koje možete obaviti relativno brzo i bezbolno i očistiti svoj dom, ali i um od opterećujućih stvari. Ove zadatke možete obaviti prije godišnjeg odmora kako biste neopterećeno uživali, ali i poslije kako se ne biste prepustili ljetnom bluesu, nego uzeli stvari u svoje ruke.

1. SREDITE ORMAR(E)

Nagomilana i zgužvana odjeća posvuda, neorganizirani i pretrpani ormari ponekad su realnost svih nas. Odvojite jedan dan i posvetite ga samo odjeći i ormarima. Najbolja taktika je izbaciti sve iz ormara i ladica na sredinu sobe na veliku hrpu, na taj način nećete moći odustati na pola posla. Zatim očistite ormar iznutra i eventualno napravite novi raspored polica ako možete i ako je potrebno. U trgovačkim centrima postoje razni sistemi i dodaci za poboljšavanje rasporeda u ormaru, kao što su vješalice za hlače, organizeri marama, kravata i čarapa...

Investirajte u neki od njih ako možete. Zatim s te velike hrpe odjeće uzimajte komad po komad i slažite u ormar ili odvojite za doniranje ili recikliranje. Neke trgovine s odjećom primaju stari tekstil u zamjenu za popuste pri kupovini. Odjeću koja dugo stoji osvježite pranjem na kratkom programu, na taj će način, kad sve složite natrag u ormar, sve mirisati. Čini se kako i naša garderoba koja nam je možda i dosadila izgleda bolje i primamljivije kad je složena u organiziran, čist i mirisan ormar.

2. OSVJEŽITE SPAVAĆU SOBU

Naše oaze za odmor i opuštanje često se nađu na kraju liste prioriteta u svakodnevnim rasporedima. Pravi je trenutak da osvježimo ove zanemarene životne prostore. Možda nemate novca ili želje za skupe hotelske sobe, ali možete pokušati napraviti ugođaj jedne takve u svojem domu. Kao prvo, izbacite sve osim najnužnijih stvari, očistite usisavačem sve površine i posebnu pozornost posvetite inače zapostavljenim dijelovima, primjerice područjima ispod i iza kreveta ili noćnih ormarića. Promijenite posteljinu, uložite u novu plahtu i pokoji jastučić.

Unesite cvijeće ili biljke, složite knjige koje planirate pročitati pokraj uzglavlja i izvucite pokoju zaboravljenu romantičnu fotografiju. Svako jutro obavezno zategnite i uredite krevet. Ta mala navika dokazano poboljšava raspoloženje, ali i produktivnost tijekom dana.

3. OBAVITE SVE ŠTO VAS MUČI

Zatvorite oči, zamislite da ste na godišnjem odmoru i promislite o tome što je to što bi vas na trenutak mučilo u takvoj atmosferi? Nešto što bi vas natjeralo da pomislite: “Da sam bar obavila/o to, bila bih puno opuštenija...

E to je to što trebate napraviti! Samo neki primjeri takvih zadataka su: naručiti sebe ili svoje ukućane na dugo odgađane preglede zubaru, pozvati majstora da popravi kvake, klimave elemente u kuhinji ili pregleda stare kućanske aparate. Obavite sve one sitnice koje vas muče cijele godine. Također, javite se prijateljima i članovima obitelji koje već dugo zapostavljate (uz grižnju savjesti). Ljeto je pravo vrijeme da okupite drage ljude koji nisu na godišnjem odmoru i upriličite opušteno druženje uz koktele i zalogajčiće.

4. UREDITE MJESTO KOJE JE VAMA VAŽNO

Bilo da je riječ o vašoj ladici s kozmetikom ili donjim rubljem, polici s knjigama, spremnicima za začinima, smočnici, ulazu u vaš dom gdje je kaos među cipelama ili jednostavno kutiji s igračkama vaših klinaca, sredite taj mali kutak koji vas inače veseli, ali do sada vam je zadavao samo brige. Nije potrebno da provedete dane čisteći i organizirajući, jednostavno odvojite sat vremena, izbacite nepotrebno, prebrišite police i presložite uredno postojeće stvari. Promjena je vidljiva u nekoliko poteza. Fokusirajte se na to da kutak učinite svježijim, lakšim i čišćim bez mnogo razmišljanja.

5. UČINITE SVOJ DOM MALO SIGURNIJIM

Možda dosad niste o tome razmišljali, ali vaša (teško) stečena imovina je zaista ranjiva i izložena kad vas nema kod kuće. Ne samo ljeti kad odlazite na godišnji odmor nego čak i svakodnevno kad odlazite na posao. Razmislite o načinima na koje možete osigurati svoj dom. Promijenite brave u sigurnije, kontaktirajte osiguravajuće kuće, uložite u sef i sigurnosne kamere. Ako imate djecu, razmislite o načinima na koje možete kutke svojeg doma bolje prilagoditi njima. Jednako tako, važno je sigurnosno zaštititi njihove mobitele, tablete i računala i redovno ih kontrolirati.

6. SASTANITE SE S RAČUNIMA/ZAOSTACIMA/ PAPIROLOGIJOM

Svi znamo koliko je naporno sjesti i konačno napraviti reda među silnim računima, režijama, garancijama i drugom papirologijom koja nas muči. Uzmite pola sata i jednostavno sjednite i učinite to. Nije potrebno pripremati se, uzmite jednu praznu kutiju i u nju odvojite sve što vam je i dalje bitno od papira. Vodite računa o tome da ne bacite račune koji nisu stariji od mjesec dana, čuvajte i potvrde od plaćenih režija i garancije kućanskih uređaja. Isto tako, obavite dugo odgađane pozive pružateljima telekom usluga, bankama ili drugim institucijama za koje inače nemate vremena ili volje.

Foto: Living 4 media/Guliver images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:42