JESTE LI ZNALI?

Navike kojima nesvjesno uništavate svoju odjeću

Izbjegnite ponavljanje ovih nesvjesnih grešaka i sačuvajte svoju odjeću!

Svaki pojedini komad odjeće ima svoj rok trajanja, ali on se itekako može skratiti ako ga pravilno ne održavate. Kako biste ih ubuduće izbjegavali, donosimo vam najčešće navike kojima (nesvjesno) uništavate svoju odjeću.

1. Koristite žičane vješalice

Jeste li znali da ovakve vješalice ne daju dovoljnu podršku vašoj odjeći? To će rezultirati time da će odjeća s vremenom izgubiti prvobitni oblik pa je mnogo bolja opcija da investirate u vješalice koje ne ostavljaju male izbočine na ramenima, a pritom dobro pridržavaju tanke, svilenkaste materijale. Još jedna super stvar je činjenica da su takve vješalice mnogo tanje od žičanih pa će vam u ormar stati više odjeće.

2. Pulovere vješate kao obične majice

Još jedna od grešaka kojima potpuno nesvjesno uništavate svoje zimske pulovere i veste. Naime, spomenuti način držanja dovest će do neželjenog 'razvlačenja' odjevnih predmeta. U slučaju da nemate dovoljno slobodnog mjesta u ladicama ili na policama, pulovere radije omotajte oko vješalice i tako ih stavite u ormar.

3. Prejako trljate mrlje na odjeći

Agresivno trljanje može ozbiljno oštetiti tkaninu, pogotovo ako je riječ o osjetljivom materijalu. Mrlju tretirajte tako da lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja, koristeći isključivo vrhove prstiju. Dok se odjevni predmet namače, nekoliko puta iscijedite vodu iz njega i to je to. Prejako trljanje mrlje na odjeći samo će dovesti do oštećenja, a vrlo često i do uništenja odjeće.

4. Odjeću prečesto nosite na kemijsko čišćenje

Nekad smo primorani neki odjevni predmet odnijeti u kemijsku čistionicu, ali ta navika može stanjiti materijale. Osim što ćete na isto potrošiti mnogo novca, prečesto pranje u čistionici moglo bi uništiti vašu odjeću. Kako biste to izbjegli i pritom sačuvali kvalitetu odjevnih komada, većinu možete oprati ručno.

5. Pogrešno odlažete kožnate komade odjeće

Svatko tko u svojoj garderobi ima kožnatu jaknu, hlače ili haljinu, itekako dobro zna koliko može biti iritantno kada se taj komad odjeće zgužva. S obzirom na to da je koža jedan od onih materijala koje ne bismo smjeli glačati, vrlo ju je teško izravnati kada se jednom zgužva. Kožnatu odjeću zato obavezno držite na vješalicama.

6. Kupaće kostime perete u perilici za rublje

Ovo sigurni niste znali, ali da, pranje kupaćeg kostima u perilici može ozbiljno oštetiti vašu odjeću. Evo kako i zašto. Naime, pranjem u perilici rublja boja vašeg kostima mogla bi izblijedjeti, a nerijetko dolazi i do 'pucanja' materijala. Ako ipak morate koristiti perilicu rublja, kupaći kostim perite samo na kraju sezone, a dotad ga perite ručno u mlakoj vodi i s malo deterdženta.

7. Nikad ne zatvarate gumbe, kukice i patentne zatvarače prije pranja

vo je jedan od najčešćih uzroka uništenja naše odjeće, a često je rezultat brzopletosti i nedovoljno pažnje prilikom ubacivanja odjeće u perilicu (ili sušilicu) rublja. Naime, bilo koje nepričvršćene kukice ili gumbi u perilici mogu zapeti za druge komade odjeće koji su u perilici i tako ih oštetiti., a često i uništiti u potpunosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:16