kraljica kućanstva

Novi trikovi svemoguće sode bikarbone

 

Svi znamo da su soda bikarbona, ocat i limun tri najbolja sredstva za čišćenje kućanstva koja omogućuju da na povoljan i učinkovit način naš dom ponovno zablista. U ovoj moćnoj trojci soda bikarbona zauzima posebno mjesto jer je financijski iznimno prihvatljiva, odličan je borac protiv mrlja i nečistoća te nema intenzivan miris. Soda bikarbona, odnosno natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3) jedna je od onih namirnica koju biste uvijek trebali imati u svom ormariću, a u nastavku saznajte zašto te na što sve morate paziti!

Držite zdjelicu sode bikarbone u svom hladnjaku kako bi upijala neugodne mirise.

Sodu bikarbonu možete koristiti i u kuhanju, ali u malim količinama. Stavite ju u mješavinu jaja idući put kada ćete raditi omlet za prozračnije jelo.

Ako vam ponestane paste za zube, napravite ju od sode bikarbone i malo vode!

Sodom bikarbonom možete očistiti srebrninu kako bi opet zasjala svojim izvornim sjajem. Za to će vam trebati malo aluminijske folije, ocat, sol i kipuća voda! Saznajte više na poveznici.

Sodu je moguće koristiti i kako biste očistili stari porculan, što je pogotovo korisno kod starih kada. Također je korisna i ako želite otkloniti mrlje od kave iz šalica i termosica. Sve što morate učiniti je staviti par čajnih žličica sode bikarbone u šalicu i napuniti ju toplom vodom. Pustite da stoji tijekom noći i ujutro jednostavno isperite.

Primijetili ste da vaše rublje više ne izlazi iz perilice mirisno i čisto, a sama vam je perilica počela zaudarati? Upravo vam soda bikarbona može pomoći! Pomiješajte vodu i sodu bikarbonu te stavite u dozirnu posudu za deterdžent te pokrenite intenzivan program pranja rublja na najvišoj temperaturi.

Plastični spremnici koje koristite za pospremanje hrane zadobili su neugodan miris? Uronite ih u mješavinu tople vode i sode bikarbone te pustite da se natapaju pola sata prije nego ih dobro operete.

Vaš tapecirani namještaj počeo je mirisati pomalo ustajalo? Prvo dobro usišite kauč ili fotelju kako bi uklonili sve mrvice, vlasi kose i slično. Posipajte potom sodu bikarbonu po površini i pustite da stoji barem 15 minuta ili pak cijelu noć u slučaju jačih mirisa. Nakon što je soda bikarbona odstajala određeno vrijeme jednostavno usišite njene ostatke i primijetit ćete da je upila neugodne mirise.

Isti princip može se primijeniti i za suho pranje plišanih igračaka. Stavite igračku u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i u nju istresite pola šalice sode bikarbone. Zatvorite vrećicu i protresite kako bi se ravnomjerno rasporedila. Pustite da stoji u vrećici 30 minuta, a potom usišite višak sode bikarbone. Soda će upiti sve mirise i ulja pa će vaša plišana životinjica biti opet čista i svježa.

Dodajte malo sode bikarbone u svoj šampon. Ona će mu pomoći da razbije višak ulja na vašoj kosi i otkloni nakupljene proizvode zbog čega će vaša kosa biti meka i čista.

Neželjene kukce možete ubiti tako što ćete pomiješati šećer i sodu bikarbonu te tu mješavinu posipati po uglovima i ormarićima gdje se primijetili kukce.

Svježe odrezano cvijeće dulje će biti svježe ako dodate čajnu žličicu sode bikarbone u vazu s vodom.

Soda bikarbona ima svoj rok trajanja koji je najčešće oko 18 mjeseci za zatvoreni paket, dok je 6 mjeseci maksimum koji možete dobiti iz otvorene kutije. No, je li vaša soda još uvijek dobra za uporabu možete jednostavno i provjeriti! U mješavinu tople vode i octa ubacite malo sode bikarbone. Ako se počne pjenušati i stvarati mjehuriće to znači da je još uvijek možete koristiti.

I inače je moguće koristiti ocat i sodu bikarbonu zajedno, no tu mješavinu nemojte čuvati ako vam ostane nakon korištenja. Ova dva sastojka se međusobno neutraliziraju pa nećete od njih imati puno koristi, a budući da ocat potiče sodu na pjenušanje ta kemijska reakcija može dovesti do male eksplozije ako se nalaze u zatvorenom spremniku.

Ako vam se dogodi slučaj da vam se u kuhinji zapali masnoća i uzrokuje pravi mali požar, posipajte ga sodom bikarbonom kako biste ga ugasili. No, mora biti riječ o zaista malom požaru inače će vam trebati jako puno sode bikarbone za uspješno gašenje.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 23:45