Evo što ne čistiti s octom!

Ocat je prirodno, povoljno i učinkovito sredstvo za čišćenje

Što smijete, a što ne čistiti s octom

Ocat je namirnica koja se, uz sodu bikarbonu, može pronaći u gotovo svakom kućanstvu i to s dobrim razlogom. Od uloge koju ima u našoj prehrani do bezbroj praktičnih namjena poput osvježavanja rublja i čišćenja, povoljan je alat kojim možete svoj dom dovesti u red. No, ocat je i kiselo sredstvo što znači da pojedine materijale može i dobro oštetiti pa je ključno da imate na umu gdje smijete, a gdje ne smijete koristiti ocat u svome domu.

Evo što možete bez ustručavanja čistiti s octom

Prozore

Umjesto da trošite novac na sredstva za čišćenje prozora, izradite ga sami pomoću dvije jušne žlice alkoholnog octa koje ste pomiješali s otprilike tri litre vode. Pošpricajte ovom mješavinom svoje prozore, a potom obrišite sa suhom krpom.

Ručnike

Kada vaši ručnici postanu pretvrdi, ubacite ih u perilicu rublja s pola šalice alkoholnog octa, ali bez deterdženta. To će vam pomoći ukloniti nakupine deterdženta i minerala s ručnika.

Perilicu posuđa

Kao što je potrebno uklanjati kamenac iz kuhala za vodu, tako je potrebno redovito čistiti i perilicu posuđa. Stavite veliku staklenu mjericu u kojoj se nalaze dvije šalice octa na njenu gornju policu te potom pokrenite perilicu kao i obično, ali bez deterdženta i programa za sušenje. Ocat će se pomiješati s vodom koja cirkulira i to će vam pomoći očistiti vaš kućanski aparat.

Tvrdoglavo ljepilo

Imate li problema s uklanjanjem dosadnih naljepnica sa staklenki i drugih predmeta ili ste slučajnu nešto zalijepili, pokušajte octom rastopiti to ljepilo. Octom također možete ukloniti masnoću koja zna ostati nakon ljepila.

Tepih

Uhvatite se ukoštac s mrljama na tepihu, poput one od vina, tako što ćete pomiješati jušnu žlicu deterdženta za pranje posuđa, jušnu žlicu alkoholnog octa i dvije šalice tople vode. S čistom bijelom krpom ili spužvicom nanesite malo pomalo mješavinu na tepih, redovito tapkajući suhom krpom dok mrlja ne nestane.

Voće i povrće

Ocat pomaže ukloniti bakterije i ostatke pesticida s voća i povrća. Pomiješajte vodu i alkoholni ocat u omjeru 3:1 i potom pošpricajte voćke te isperite vodom.

Evo što nikada ne smijete čistiti s octom

Granitne i mramorne radne površine

Kiselost octa može oštetiti prirodni kamen. Umjesto toga koristite blagi deterdžent za pranje posuđa i toplu vodu.

Kamene podne pločice

Kao ni radne površine iz prethodnog primjera, tako ni prirodni kamen u vašoj kupaonici neće dobro reagirati na kisela sredstva za čišćenje poput octa i limuna. Izbjegavajte i amonijak te se radije raspitajte o primjerenim sredstvima za čišćenje kamena.

Mrlje od jaja i razbijana jaja

Ako vam jaje padne na pod i razbije se, nemojte posegnuti za octom kako biste očistili nastali nered. Kiselost octa može potaknuti koagulaciju jajeta što će otežati njegovo uklanjanje.

Drvene podove

Nekima je ocat izvrsno sredstvo za čišćenje drvenih podova, ali se u pojedinim slučajevima zna događati oštećivanje zaštitnog premaza. Najsigurnije rješenje je da pronađete primjereno sredstvo za vaš tip poda. Ako svejedno želite pokušati s octom, uvijek ga razrijedite s puno vode i provjerite njegov učinak na pod na nekom skrivenom mjestu prije nego krenete s čišćenjem cijele prostorije.

Glačalo

Ocat može oštetiti unutarnje dijelove vašeg glačala pa ga nemojte ulijevati u ovaj aparat kako biste ga osvježili i očistili. Kako biste spriječili začepljivanje i nakupljanje naslaga ispraznite u potpunosti glačalo nakon svake uporabe i pratite upute proizvođača za njegovo čišćenje.

Jako tvrdoglave mrlje

Koliko god namakali, tapkali i pokušavali ih ukloniti, mrlje od trave, tinte, sladoleda i krvi neće izaći samo pomoću octa. Nažalost, ove mrlje prodiru brzo u tkaninu ili ne reagiraju na kisela sredstva pa ih radije tretirajte sa sredstvom za uklanjanje mrlja i operite s deterdžentom koji ima u sebi enzime.

Izvor: Good Housekeeping

Foto: Vodotehnika, iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 14:00