OČEKIVANJA STRUČNJAKA U 2014. GODINI

Kako su se nove mjere i novi zakoni odrazili i koliko će utjecati na tržište nekretnina

ČEKA SE OPORAVAK EKONOMIJE

Tržište nekretnina ove se godine ponašalo upravo onako kako smo i predvidjeli. Predviđanja Burze nekretnine su u okviru očekivanog pada prometa od 5 do 10 posto. Pad se usporava, i to ne iz razloga nekih pozitivnih pomaka na tržištu, već zato što tržište nekretnine gotovo niže i ne može. Broj transkacija koji se događa na godišnjoj razini uglavnom se sastoji od nužnih transakcija iz životnih potreba, dok se onaj sitni broj kupoprodaja koji nije uključen u neophodne odnosi na stjecanja stranaca koje se događa uglavnom na obali. Tržište nekretnina neće se oporaviti prije nego što se digne cijelo hrvatsko gospodarstvo. Nema optimizma koji bi potaknuo kupce i ulagače u nekretnine. Jedini uzlazni trend na tržištu bit će upravo povećan broj kupoprodaja uslijed interesa stranih državljana za takozvane turističke nekretnine. To, naravno, neće biti dovoljno za poboljšanje opće slike.

Dubravko Ranilović, Kastel Nekretnine

CIJENE ĆE I DALJE LAGANO PADATI

U 2014. ne očekujem ništa previše, jer ne vidim da će doći do značajnijeg gospodarskog rasta. Cijene će vjerojatno nastaviti lagano padati. Kad jednom i počnemo bilježiti rast, vlasnici se ne trebaju nadati značajnom rastu cijena jer je nivo na kojem su one sada općenito realan. Mi, doduše, i dalje imamo problema na nekim lokacijama s nekim vlasnicima koji ne razumiju da je cijena nekretnina ona koju je kupac spreman platiti. Ako im to nije dovoljno, bolje je i da ne kreću u prodaju ili najam. Problem je što domaći kupci nisu dovoljno samouvjereni da kupuju, a stranih investitora nema zato što na našem tržištu ne vide računicu ni izvjesnost. Stanje tržišta nekretnina samo je odraz stanja u državi i dok se neki vrlo važni segmenti ne reformiraju, dok ne krenu drastične ekonomske reforme, dok ne postanemo konkurentniji i manje birokratski, dok ne smanjimo poreze i ne uvedemo potpuni red u sudstvo, neće biti ni velikog oporavka na tržištu.

Lana Mihaljinac Knežević, Zagreb West Nekretnine

POVEĆAN INTERES ZA KUĆE NA MORU

Od 2014. godine očekujem nastavak ovogodišnjh trendova u svakom pogledu, daljnju stagnaciju cijena i lagano povećanje interesa za nekretnine na obali kod stranih kupaca. Tržištu bi moglo dati poticaj ukidanje prepreka za kupnju nekretnina kupcima iz Rusije i s Dalekog istoka, s obzirom na to da imaju novac i spremni su uložiti. Definitivna odgoda poreza na nekretnine te gospodarski oporavak i rast BDP-a. Nadam se da je 2013. godina za koju možemo reći da je dotaknuto dno i da sada krećemo prema gore po pitanu prometa i cijena nekretnina.

Boro Vujović, Opereta Nekretnine

SPAS NAM MOGU BITI BOGATI RUSI

Iako mnogi priželjkuju strane investitore, njih nema, dok smo onima koji pokazuju interes za ulaganjem zatvorili vrata. Hrvatska je zemlja u kojoj su krediti nepovoljni, a države EU teško se odlučuju davati kredite. Primjerice, engleski investitori htjeli su kupiti jedan hotel u Splitskodalmatinskoj županiji, ali im nije odobren kredit s obrazloženjem da Hrvatska nije dovoljno dobro tržište za ulaganjem. Upita ima iz Rusije i arapskih zemalja, ali tu se javlja problem reciprociteta. Zašto stranim državljanima koji su voljni kupiti nekretninu za 300.000 eura i više ne bismo dozvolili boravak u Hrvatskoj? Oni trenutno mogu kupiti nekretninu na tvrtku, što nije pravo vlasništvo, a kada im istekne viza trebali bi napustiti Hrvatsku. A bez tih kupaca ne očekujem pomake.

Jasminka Biliškov, Biliškov Nekretnine

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:13