RIJEŠITE SE NEDOUMICA

Odgovori na najčešća pitanja o čišćenju doma

Za vas smo izdvojili najčešća pitanja, odnosno nedoumice oko temeljitog čišćenja doma i odgovorili na njih!

Kada je riječ o čišćenju doma, sigurno postoje razne dileme i nedoumice koje vas muče. Naprimjer, što ide prvo - usisavanje ili brisanje prašine, koliko često se pere posteljina na krevetu i koliko puta tjedno treba prati kuhinjske površine... Ako i vas muče slična pitanja, na pravom ste mjestu. Za vas smo, naime, izdvojili najčešća pitanja o čišćenju doma i odgovorili na njih kako biste se zauvijek riješiti nagađanja o pravilima održavanja čistog stana ili kuće.

1. Što treba prvo - usisavati ili obrisati prašinu?

Čim spomenemo čišćenje doma, ova je sigurno jedno od najčešćih pitanja koje se javlja. Što je od toga potrebno napravti prvo - usisavati pod ili pobrisati prašinu? Točan odgovor je ovo drugo - uvijek je bolje prvo obrisati prašinu s poda. Zašto? Pa objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno. Nakupljena prašina, alergeni i sve ostale štetne čestice neprestano lete u zraku naših domova pa bi zato pod bilo potrebno najprije pobrisati vlažnom krpom jer ćemo upravo tako 'uhvatiti' najviše nečistoća. Usisavanje nakon brisanja zapravo pomaže pri uklanjanju sve one preostale prljavštine.

2. Što je bolje koristiti - antibakterijske maramice ili sprej i vlažnu krpu?

U ovom slučaju, korištenje antibakterijskog spreja i vlažne, a zatim suhe krpe, uvijek je bolja opcija. Maramice je ipak bolje koristiti za povremenu upotrebu jer nisu toliko učinkovite, nisu preporučljive za okoliš i ne uklanjaju svu nečistoću, prašinu i bakterije (naročito ako čistite veće površine).

3. Koliko često treba mijenjati posteljinu na krevetu?

I sami morate priznati - ne postoji ništa ljepšega nego zaspati na čistoj i mirisnoj posteljini u krevetu. Ipak, jedno pitanje muči gotovo sve - koliko često treba prati posteljinu? Stručnjaci preporučuju da se to radi najmanje jednom tjedno. U posebnim slučajevima, ako naprimjer imate djecu ili kućne ljubimce, dobro ju je prati i češće.

4. Treba li sredstva za čišćenje u spreju odmah prebrisati?

Odgovor na ovo pitanja zapravo je vrlo jednostavan - ne! Naime, apsolutno sva sredstva trebaju određeno vrijeme da ostanu u kontaktu s površinom kako bi ubila nastale bakterije. U prosjeku dezinfekcijskim sredstvima treba barem 10-ak minuta da počnu djelovati i 'uništavati' bakterije.

Foto: Pixabay/Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:44