TRIKOVI I SAVJETI

Olakšajte si postblagdansko pospremanje prigodnih dekoracija

Radi manje stresa sljedećeg prosinca, ovih dana pametno pohranite ukrase. Kako biste sačuvali vrijeme i novac zbog nepotrebnih kupnji iduće sezone, naučite kako kvalitetno skladištiti svečane detalje

U prosincu obožavamo uređivati dom za nadolazeće blagdane. No, obrnuti proces nije nam toliko drag - uklanjanje ukrasa mrska je i pomalo depresivna obveza koja nas dočekuje početkom nove godine.

Jednako tako, koliko pažnje i detalja pridajemo raspakiravanju i postavljanju ukrasa toliko smo često brzopleti i neoprezni pri njihovom uklanjanju i spremanju. Kako biste sačuvali vrijeme, a i novac zbog nepotrebnih kupnji iduće blagdanske sezone, u nastavku donosimo neke savjete i korisne trikove koji vam mogu olakšati postblagdansko pohranjivanje ukrasa. Vjerujte, idućeg prosinca pri otvaranju kutija bit ćete zadovoljniji.

1. Pohranjivanje blagdanskog tekstila

Prije nego što spremite ukrasne jastučnice, stolnjake, dekice i prekrivače s božićnim i zimskim motivima, važno je temeljito ih oprati i osušiti. Kako ne bi poprimili neugodan miris vlage, budite sigurni da ste ih u potpunosti osušili prije nego što ih spremite. Ako u ormaru nemate mjesta za pohranu sveg tekstila s blagdanskim motivima, stavite ga u plastičnu kutiju ili kovčeg i odložite u spremište, na tavan ili u podrum. Kako biste zadržali njihovu svježinu idućih 300-tinjak dana, poslužite se dobrim starim trikom - vrećicama lavande koje ćete položiti u kutiju.

Ako u ormaru nemate mjesta za pohranu tekstila s blagdanskim motivima, stavite ga u plastičnu kutiju ili kovčeg i odložite u spremište

2. Spremanje božićnih vijenaca

Čak i ako ste pri kupnji s njima dobili kutiju, ona vjerojatno više nije u funkciji. Također, vijence često izrađujemo sami, pa prigodna kutija za njih nikad nije ni bila u optjecaju. Znajući koliko su umjetni vijenci, što zbog svog oblika, što zbog nježnih mašni i delikatnih ukrasa koji ih često krase, nezgodni za pohranu, savjetujemo da ih objesite na vješalicu i “odjenete” u najlon koji dobivate u kemijskoj čistionici. Tako sačuvan vijenac iduće će vas godine dočekati jednako lijepog i svježeg izgleda i na vašim ulaznim vratima zablistati kao da ste ga izradili - jučer.

Vijenci su zbog oblika te nježnih mašni i delikatnih ukrasa koji ih često krase nezgodni za pohranu, pa je najbolji savjet da ih se objesi na vješalicu i “odjene” u najlon koji se može dobiti u kemijskoj čistionici

3. Razvrstavanje i pohranjivanje kuglica

Ako ste bili dovoljno mudri i sačuvali originalne kutije za kuglice i ukrase za božićno drvce, pripadate kategoriji rijetkih sretnika, no često su originalna pakiranja poprimila druge namjene ili su odavno izgubljena ili potrgana. U tom slučaju, dajte si malo truda i osmislite nove kutije za pohranu koje će vam olakšati blagdansko pakiranje i što je još važnije - vaše ukrase sačuvati od lomova i oštećenja. Prije svega, zgodno je sve pakirati u prozirnu ambalažu kako biste znali što se u čemu nalazi bez otvaranja kutija i vrećica. Za plastične ili drvene ukrase dobro će vam poslužiti prozirne vrećice sa zip-zatvaračem, koje ćete potom složiti u kutiju. Malene i delikatne lomljive kuglice možete sigurno pohraniti u kutije od jaja, a i stare plastične posude s poklopcem, koje već dugo želite ukloniti iz kuhinjske upotrebe, odlične su za pohranu. Ispunite ih umjetnom slamom, vatom, vunom ili stiropornim kuglicama te između tih materijala položite ukrase.

4. Spremanje lampica i žaruljica

Svake godine ista priča - otpetljavanje zapetljanih žaruljica, provjera onih koje (ne)rade i razmišljanje o tome koje su svojom dužinom odgovarale prozoru u kuhinji, a koje smo, pak, imali na drvcu... Ovih dana budite pametniji i strateški ih spremite za iduću godinu. Prije svega, svakako uklonite sve one koje ne rade ili rade djelomično jer ih iduće godine nećete htjeti u svojem stanu, a to ćete shvatiti tek kad ih raspetljate i upalite. Nadalje, one ispravne omotajte oko kartonskih tuljaca papirnatih ručnika, limenki i slično, kako biste spriječili da se zapetljaju. Kako biste si dodatno olakšali, dodajte oznaku prostorije ili mjesta kojem najbolje pristaju.

Što se tiče lampica, prije svega uklonite i riješite se onih koje ne rade ili, pak, rade djelomično

5. Strateško pohranjivanje i oznake

Ne samo za spomenute lampice, oznake su odlične za sve kutije i ukrase koje ste pohranili, to više što najčešće ne uređujemo cijeli stan u istom danu - neki ukrasi u našim domovima zabljesnu već prvih dana prosinca, a drugi ipak čekaju Badnju večer. Stoga pri pisanju oznaka na kutije, ali i pohranjivanju u spremište imajte na umu što će vam zatrebati prije, a što kasnije, te u skladu s tim pohranite svoje ukrase do idućeg najveselijeg mjeseca u godini.

GLAVNO PITANJE
Što s drvcem nakon blagdana?

Nakon pospremanja blagdanskih kuglica i ukrasa, preostaje nam i pobrinuti se za blagdansko drvce. Kod umjetnih jelki problema nema - lako ih sklopimo i spremimo u kutiju do iduće godine. No, što učiniti sa živim drvcima nakon blagdana? Ako ste se ovog Božića odlučili za opciju koju preferiramo, a to je drvce u tegli, njega možete posaditi u dvorište ili vrt, pa i obližnju šumu. Imajte na umu da je drvcu neko vrijeme potrebno za prilagodbu, pa ga pomalo iznosite van, svakodnevno produljujući vrijeme koje je izloženo hladnoći, kako bi se što bolje prilagodilo novim uvjetima.

Također, ove godine možete ga donirati i Udruzi za zaštitu životinja i okoliša Šapica koja donirane borove sadi diljem svog skloništa i tako psima stvara hlad, ali i zvučnu barijeru s obližnje ceste. Kontakt Udruge je 098521803 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako ste se pak odlučili za drvo odrezanog korijena, nemojte ga baciti kao običan otpad, nego se raspitajte postoji li u vašoj okolini netko tko reciklira drvca i pratite vijesti lokalnih komunalnih tvrtki. Na stranici zagrebačkog Zrinjevca stoji da su radnici „Zrinjevca“ započeli s prikupljanjem božićnih jelki.

Građani se mole da drvca odlažu na zelene površine u blizini domova, na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Sav prikupljeni materijal biti će zbrinut na kompostištima „Zrinjevca“, a iz Zagrebačkoh holdinga, podružnice Zrinjevac, poručuju da im se mogu obratiti i građani koji žele zbrinuti drvca zasađena u tegle i to na broj telefona 01/6598 891 gdje će dobiti potrebne informacije kako da to učine.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:12