Osim pločica, što sve još može biti na podu kupaonice?

Keramika odavno više nije jedini izbor za podne obloge

Keramičke pločice

Vjerujemo da o keramičkim pločicama znate gotovo sve jer su one najrasprostranjeniji izbor za oblaganje kupaonskih podova. Važno je paziti da odaberete pločice koje su prikladne isključivo za podove. Dakle, zidne pločice ne dolaze u obzir jer su tanje i nisu protuklizne.

Kamen

Kamen kao materijal za kupaonicu prikladan je u iznimnim slučajevima, uglavnom kad je riječ o velikim površinama. Kamen je među najskupljim materijalima, ali je trajan i daje luksuzan izgled. Kameni podovi su klizavi, zbog čega bi se trebali prevući materijalom koji smanjuje klizavost. Zbog hladnoće tog materijala potrebno je imati kupaonske tepihe kako biste imali na što stati nakon tuširanja.

Drvo

Najnoviji trend je korištenje drvenih materijala u kupaonicama jer pružaju toplinu kakvu hladni materijali ne mogu nadmašiti. Najbolje vrste za uvjete povećane vlage i temperaturnih razlika su tikovina, brazilski orah, ariš, ali i malo pristupačniji hrast, bukva ili jasen. Ne morate se brinuti ni o vlažnosti jer su drveni elementi za kupaonice zaštićeni vodootpornim filmom. Pri izboru se morate savjetovati sa stručnjacima i njima prepustiti montažu jer za kupaonice se koriste specijalno vodootporno ljepilo i završni premazi. Isto tako, nekvalitetne ili jeftinije varijante drveta neće vam potrajati.

Epoksi smola

Epoksi smola ili, ispravnije, visokodekorativna smola kvalitetan je materijal za oblaganje podova i zidova, ali i drugih površina. Razlikuje se od drugih obloga po tome što je elastičnija i čvršća od gotovo svih drugih materijala, a može se dekorirati na gotovo neograničene načine. Pogotovo dobro funkcionira u kupaonicama jer je vodootporna, toplija od pločica (pruža pomalo “gumeni” osjećaj) i, naravno, nema mrskih fuga. Boje i dezeni su neograničeni pa je epoksi smola postala najtraženiji novi materijal za oblaganje kupaonskog poda. Pogodna je za i ugradnju na podno grijanje i u prostore tuš-kabina (nije potrebna kada) jer stvara efekt bazena.

Staklo i staklene keramičke pločice

Staklene pločice mogu se upotrijebiti za zidove, podove, opločenje kade i slično, a kombinacije boja zaista su široke. Pozitivna stvar kod staklenih pločica je to što se izrađuju od recikliranih boca i ostalih staklenih predmeta. Staklene pločice otporne su na vlagu i velike promjene temperature. Površina stakla je skliska pa se preporučuje da za pod korisite one s pjeskarenom površinom. Koriste se i staklene ploče, ali u vrlo maloj mjeri, na podovima tuš-kabina i moraju biti iznimno debele.

Beton

Ako se stilski uklapa, beton je izuzetno zanimljivo rješenje za kupaonske podove. Betonski pod također treba prevući vodootpornim zaštitnim slojem jer bi voda mogla ostaviti trajne mrlje, a impregnacija se mora obnavljati svake dvije godine. Moguće ga je ispolirati jer njegova prirodno gruba površina i nije baš pogodna za hodanje bosim nogama. Možete ga i bojati bojama za beton, a zbog svoje nenadmašne čvrstoće mogao bi vam biti doživotno rješenje uz relativno malo ulaganje. Beton je hladan materijal (tako da su kupaonski tepisi poželjni), ali može se postaviti i podno grijanje.

Foto: Living 4 Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:49