U SAMO NEKOLIKO KORAKA

Osjećajte se u svom domu kao u wellnessu uz savjete dizajnerice interijera

Organiziranje ugodne oaze u domu je mnogo više od samog postavljanja biljaka na prava mjesta. Dizajnerica interijera Carolyn DiCarlo podijelila je svoje savjete za uređenje doma u kojem ćete se osjećati ugodno.
1. Rezervirajte dio prostora za opuštanje

Važno je učiti balansirati privatni i poslovni aspekt života. Stoga, dizajnerica savjetuje da u svom interijeru odvojite poseban prostor za opuštanje. Prostor koji ćete povezivati samo s onim ugodnim radnjama, kao što je čitanje knjiga, meditiranje, vezenje ili bilo koja druga aktivnost koja vas opušta. Taj dio nemojte koristiti za posao koji radite od doma kako ga ne biste na posljetku povezivali i sa nekim neugodnim emocijama.

2. Organizirajte interijer u skladu s prirodom

Iako je ovo korak koji se u potpunosti podrazumijeva, svejedno ga je važno naglasiti jer se u ovom slučaju ne radi o biljkama, nego o dnevnoj svjetlosti. Ako ste u mogućnosti, savjetuje dizajnerica, mjesto za odmaranje postavite točno tamo gdje imate najviše sunčeve svjetlosti. Sunce nam podiže raspoloženje, stoga je odlična ideja spojiti aktivnost koju volite sa sunčevim zrakama.

3. Napravite sve kako se ne biste osjećali skučeno

Manjak svjetla i manjak prostora u nama znaju pobudit i taj pomalo tjeskobni osjećaj skučenosti. Možda biste trebali maknuti neki element iz prostorije kako biste dobili na prozračnosti, ili promijeniti zavijese. Obje opcije učinit će vaš interijer prozračnijim, a vi ćete se osjećati slobodnije.

4. Pobrinite se da imate prostora za kretanje

Jako je važno da se slobodno možete kretati prostorijama u svom interijeru. Stoga, prilikom uređenja doma osigurajte, primjerice, da vam hodnik nije prenatrpan, nego da slobodno vodi do svake prostorije u domu.

5. Pametno birajte materijal namještaja

Za privlačniju atmosferu u domu, birajte prirodne materijale i one ugodne na dodir, kao što su drvo ili mramor. Dizajnerica savjetuje da izbjegavate previše materijala koji mogu djelovati grubo i agresivno, kao što je metal, granit ili previše stakla.

6. Regulirajte buku

Ako živite u gradu i do vašeg doma dopire zvuk automobila, prvi je i najefikasniji korak zvučna izolacija. Međutim, ako niste u mogućnosti postaviti zvučnu izolaciju, dizajnerica savjetuje postavljanje male fontane iz koje ćete čuti umirujući zvuk vode ili puštanje takvih zvukova s nekog uređaja. Naime, zvuk vode prigušuje vanjsku buku, a vaš se mozak prirodno fokusira upravo na stvari iz prirode.

7. Riješite se svih stvari koje vam nisu potrebne

Nemojte sakupljati stare časopise, odjeću, mobitele koje više ne koristite i ostale stvari koje vam realno ne trebaju. Tako ćete u svom domu stvoriti puno više prostora i prozračniju atmosferu. Ako na prvu ne znate kojih biste se stvari mogli riješiti, možda vam pomogne popis 16 stvari kojih se trebate riješiti kako biste se osjećali dobro u svom domu.

Izvor: elledecor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:07