Otok Krk popularniji od Opatije

Prodaju se apartmani za 1000, ali i za 4000 eura po kvadratu

Napokon vikend. Dobro bi bilo“skoknuti” na more i malo odmoriti. Znaš, baš razmišljam o kupnji apartmana ili neke manje kućice, ali voljela bih da je blizu: ako putujem automobilom iz Zagreba da ne trošim previše novca na cestarinu i benzin, a opet ako putujem autobusom da sama vožnja ne traje satima i da mi praktički cijeli vikend ostane za odmor, govori mi prijateljica.

Dostupna destinacija

Možda Kvarner, odgovaram joj, zašto ne bi otišla u “izvidnicu”, nećeš puno vremena izgubiti, još ćeš se okupati i prošetati pojedinim mjestima, a sama najbolje znaš što bi htjela. Otok Krk, primjerice, godinama je popularna destinacija prvenstveno zbog svoje dostupnosti, ali i dobre infrastrukture: otvorena je dionica nove autoceste, a sam se otok dosta razvio, pogotovo u segmentu nekretnina. Potvrđuje mi to i Denis Šikljan, vlasnik agencije Euro Immobilien, s kojim smo razgovarali o novim trendovima na Kvarneru, atraktivnim destinacijama i cijenama nekretnina. Prema njegovim riječima, Opatija je i dalje najekskluzivnija lokacija na Kvarneru, međutim u samoj Opatiji problem je mikrolokacija jer su sve dostupne nekretnine prilično daleko od mora i centra.

Izostala rasprodaja

Upravo zbog toga mnogi se kupci odlučuju za kupnju nekretnine na otoku Krku, posebice na atraktivnom zapadnom dijelu – u Malinskoj i gradu Krku – jer tu mogu naći dobru mikrolokaciju nekretnine u prvom ili drugom redu do mora. – Tržište nekretnina na otoku Krku počelo se razvijati još prije 20 godina te je najveći uspon doživjelo prije ekonomske krize. Nakon pada 2008. i 2009. godine, situacija se do danas stabilizirala, a primjećuje se rast ponude i potražnje. Naime, trenutno na otoku Krku postoji čitav niz investitora u gradnji nekretnina za tržište – kaže Šikljan i dodaje da su s ulaskom u EU primijećeni pomaci u kupnji nekretnina stranaca, no to nije dovelo do rasprodaje jer je kriza prisutna i u zemljama u našem okruženju.

Bitan i pogled na more

U gospodarskoj krizi, kaže, tržište je izgubilo prosječnog kupca te sad postoji veliki interes za podcijenjenim nekretninama, odnosno nekretninama jeftinijeg cjenovnog razreda koji si mogu priuštiti kupci niže platežne moći. S druge strane, najveći rast doživjelo je tržište luksuznih nekretnina. – Investicija u takve nekretnine pokazala se kao najbolja opcija jer kupci visoke platežne moći najmanje su osjetili ekonomsku krizu te oni i dalje troše na skupe nekretnine na odličnim lokacijama – kaže. Govorimo li o najatraktivnijim lokacijama, one se mogu razvrstati po nekoliko segmenata, a to su sama destinacija – grad ili mjesto ili pak mikrolokacija u odnosu na udaljenost od mora te atraktivnost same lokacije. – Najviše se traže kvalitetni dvosobni apartmani što bliže moru, prvi ili drugi red do mora.

Najčešće se radi o dvosobnim apartmanima, a ono što je kupcima najvažnije i što se najviše traži su pogled i blizina mora – kaže. A cijene? Nekretnine u novogradnji ili nekretnine u dobrom stanju, u koje nije potrebno dodatno ulagati, mogu se kupiti po cijeni od 2000 do 3000 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji i površi-ni. Novogradnje ima na cijelom otoku, ali najtraženije su na zapadnom dijelu, u Malinskoj, Krku i Baškoj. U tim su gradovima koncentrirane i izrazito luksuzne nekretnine, ali isključivo uz more, a njihova je cijena od 3000 do 4000 eura po kvadratu. – Najmanja potražnja je za ‘prosječnim’ nekretninama koje su na ‘prosječnim’ lokacijama, rekli bismo neatraktivnim, a razlog su cijene tih nekretnina koje nisu prihvatljive za takve lokacije zbog gubitka ekonomske moći srednje klase. Nekretnine u lošem stanju na neatraktivnim lokacijama, primjerice, kuće za adaptaciju, mogu se dobiti već za 1000 eura po kvadratu – ističe.

Foto: Shutterstock i arhiva Cropix i Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:23