PREVARA U PAKIRANJU

Ovaj proizvod možete odmah prestati kupovati

Nepotreban je i štetan, potencijalno i opasan za zdravlje, no unatoč tomu, ne postoji kućanstvo bez njega, piše Slobodna Dalmacija.

Iako se štapići za uši vrlo vjerojatno nalaze u svakome kućanstvu u Hrvatskoj, i šire, riječ je o proizvodu koji vam kod kuće uopće ne treba.

Bolje rečeno, ne treba vam u onoj namjeni u kojoj se reklamira, te za koju služi - što mu i samo ime govori. Dok mnogi vatene štapiće koriste i za uklanjanje šminke, što je potpuno u redu i praktično, kao čistače vrlo osjetljivog područja ušiju pak ne bi trebali.

Mnogi se, naime, njima pokušavaju riješiti ušnog voska, no upravo je on tu da nas zaštiti, piše liječnik Vincent Howard, specijalist za sluh i ravnotežu, za britanski Guardian.

"Uho se čisti samo. Svaki put kada pomaknete vilicom, koža u unutrašnjosti uha se pomiče i gura vani višak voska", dodaje. "Možda su vam govorili da ne biste trebali u uho guraqti ništa manje od vlastitoga lakta i nisu vas lagali. Kad strano tijelo uđe u uho, pa čak i kako bi ga "očistilo", pH razina se promijeni i vaše tijelo zapravo počne proizvoditi višak voska", upozorava.

U jednom ranijem istraživanju, liječnica za BBC naziva štapiće za uši "vražjim stvarčicama" - iako živite u uvjerenju da vam čišćenje štapićima pomaže višak ušnog voska ukloniti, zapravo ga na taj način samo gurate dublje u uho pa on počinje pritiskati bubnjić.

Prevara u ambalaži

Do više od 50% slučajeva u kojima je pojedincima ušni vosak počeo stvarati probleme, stoga i morao biti uklonjen medicinskim postupkom, došlo je upravo zbog korištenja štapića za uši, tvrdi ekipa BBC Earth Lab-au videu znakovitog naziva "Kako NE čistiti vaše uši".

Još gorim postupkom čišćenja liječnica proglašava nekad popularne, a još uvijek dostupne tuljke - iznad uha zapali se smotuljak koji izgleda poput svijeća, a njegovim izgaranjem navodno se uklanja višak voska, tako barem piše na ambalaži. No iako prvi rezultati djeluju sjajno, liječnica proizvod naziva "prevarom u pakiranju" - većina "voska", naime, dolazi iz same svijeće.

Naglašava i da je onaj prirodni, ušni vosak od iznimne važnosti za zdravlje. Jedini pravi način "čišćenja" je da uho - ne dirate. Samo ćete ukloniti zaštitni sloj koji pomaže ovome osjetljivom dijelu našega tijela da se brani od vanjskih utjecaja.

Ako ga ne dirate, njegov višak će sam ispasti iz uha, što većini ne zvuči naročito atraktivno ni zabavno, no to je, upozoravaju stručnjaci, jedini pravi način. Isto tako, naglašavaju da se ne radi o golemim količinama viška, ničemu što će vas uometati u svakodnevnom životu niti vam stvarati neugodnosti pred drugima.

Proces se odvija tijekom spavanja ili pranja, bez da to i sami primijetite.

U slučaju da vam se pak vosak nakupio u uhu i ometa vam sluh i stvara neugodu, postoji cijeli niz proizvoda koji vam mogu pomoći. Nijedan od njih, ipak, nisu popularni "štapići", koje ćete naći u otprilike svakome kućanstvu na svijetu.

Kapi koje možete potražiti u bilo kojoj ljekarni otapaju vosak najprije ga omekšavajući. Bezopasne su i efikasne, a možete se poslužiti i nekim blagim toplim uljem. No pazite da ne pretjerate u temperaturi, ulje bi trebalo biti one sobne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:41