KUHINJSKI MOLJCI

Ove su kućne štetočine najveći neprijatelji vašoj kuhinji

Evo kako ih se riješiti odmah

Kuhinjski su moljci prava noćna mora. Odrasle ženke mogu položiti i do 400 jaja nakon parenja i ponekad je potrebno šest mjeseci da ih se riješite.

Što se zapravo dešava?

Kuhinjski moljci liježu sitna sivo-bijele jaja u brašnu, žitaricama, hrani za kućne ljubimce i drugim suhim namirnicama. Kada se jaja otvore, malene se ličinke hrane vašim brašnom od cjelovitog pšeničnog zrna, formiraju čahure i na kraju se izlegnu u odrasle moljce, koji će uskoro ostaviti još više jaja. I tomu nema kraja.

Foto: ferrarichat.co

 

Što su kuhinjski moljci?

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta ili skladišta sa žitaricama. Odrasli su veličine oko 1,5 cm s dugim krilima koja su sivo-smeđa. Često ih uočavamo dok lete, što je prvi znak zaraze.

Ličinke moljaca su prozirno bijele i dugačke su oko 1,5 cm i predu svilenu mrežu unutar posuda za hranu. Zrele ličinke imaju noge, koje koriste za kretanje u vašoj polici ili ostavi, poput pukotina između polica, prije metamorfoze.

Foto: ferrarichat.co

 

Kako se riješiti kuhinjskih moljaca
Korak 1: Bacite sve suhe namirnice

To možda je ekstremna odluka, ali ako ste u jednoj vrećici brašna pronašli ličinke, budite sigurni da posjećuju i vaše žitarice, zobene pahuljice, rižu, hranu za kućne ljubimce, sjemenke za ptice i druge suhe namirnice pohranjene u isti ormariću ili ladici. Skupite sve vrećice i stavite ih ravno u kontejner. Nemojte skladištiti smeće u garaži ili bilo gdje drugdje u zatvorenom prostoru dok ne dođete do smeća ili ćete riskirati širenje zaraze drugdje u vašem domu.

Imajte na umu da ličinke mogu sažvakati papir i plastiku, tako da vrećica s orašastim plodovima možda neće biti sigurna. Pažljivo provjerite postoje li rupe na pakiranjima. Ambalaža koja izgleda netaknuto, ali vam ipak ostavlja sumnju straha, možete ostaviti u zamrzivaču četiri dana kako biste ubili sva jaja koja ste možda propustili. Ali ako vas misao o konzumiranju jajašaca insekata izbezumljuje, ne krivimo vas, od ovih nametnika previše misli o nesvjesnom prehranjivanju jajašaca od jajašaca izbacuju vas previše, ne krivimo vas, slobodno bacite.

 

Korak 2: Napravite dubinsko čišćenje

Nemojte izostaviti ovaj korak. Kuhinjski moljci vrebaju i u najmanjim pukotinama, uključujući i pukotine konzervirane robe i posuda (kao što je prikazano u ovom članku). Obrišite sve posude i limenke sapunom i vodom. Pažljivo usisajte ostavu i ormare, obraćajući posebnu pažnju na uglove i pukotine. Možete se slobodno poslužiti čačkalicama kako bi bili sigurni da nema jaja ili ličinka smještenih iznutra. Kad završite, zamijenite vrećicu usisavača ili ispraznite spremnik na otvorenom. Ako imate papir na polici, sada bi bio dobar trenutak da ga zamijenite novim.  Obrišite police s otopinom za izbjeljivanje, a zatim sapunom i vodom.

 

Korak 3: Postavite zamku za moljce

Pesticidi ne djeluju na kuhinjske moljce, a i nisu sigurni za upotrebu na mjestima gdje se pohranjuju namirnice i hrana. Ali možete kupiti ljepljive zamke poput ovih na Amazonu ili u obližnjoj trgovini. Zamke koriste feromone kako bi privukle muške moljce. Jednom kada su zaglavit će na ljepilu i umrijeti. Ovaj postupak sprječava proces parenja moljaca, tako da nećete imati nova jaja u kuhinji i daljnju borbu sa zarazom. Korištenje samo zamki neće riješiti vaš problem, ali vam mogu pomoći da osvojite rat. A ako u zamki svakodnevno bude sve manje moljaca, kako vrijeme prolazi, vaš je trud sigurno urodio plodom.

Korak 4: Prevencija

Budući da zaraze moljcima obično započinjemo putovanjem iz trgovinu, budite oprezni oko pregledavanja limenki i pakiranja prije stavljanja u košaricu, isperite limenke i staklenke prije nego što ih odložite u domu. Čuvajte svu suhu robu u hermetički zatvorenim staklenkama ili  čvrstim plastičnim spremnicima poput ovih. Ako želite biti ekstra oprezni, možete spremiti vrećice brašna i slično u zamrzivač tjedan dana kako biste ubili potencijalna jaja.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija