PRSTE K SEBI!

KAKO SE VI PONAŠATE KADA STE U GOSTIMA? Domaćini vam to nikada neće priznati, ali baš ne vole kada radite ovih 10 stvari!

 Celeste Noche

Pravila ponašanja postoje i treba ih se pridržavati kako ne bismo doveli u neugodnu situaciju sebe, ali i druge. Kada smo u gostima i kada smo domaćini pravila ponašanja su (barem kod nas) potpuno drugačija. Konkretno, kada smo domaćini u većini slučajeva želimo da se naši gosti osjećaju kao kod kuće. Mogu si sami izvaditi piće iz frižidera, otvoriti vrata, ako smo mi zauzeti kuhanjem, javiti se na telefon ... Ali, kada smo gosti pridržavamo se sasvim drugačijeg skupa pravila.

Pravila ponašanja kada smo gosti vrlo su jednostavna i opće su prihvaćena u gotovo svim zemljama na Zapadu te ih se treba pridržavati, osim, ako vam domaćin ne kaže suprotno.

Dakle, ne dirajte:

1. Hladnjak i sve sadržano u njemu.

2. Termostat, klima-uređaj ili ventilator. Možete pristojno spomenuti da vam je toplo ili hladno, ali nemojte mijenjati temperaturu u sobi bez pitanja.

3. Računalo. Vjerojatno imate pametni telefon za rješavanje svih hitnih problema, ako nemate, obavezno pitajte da li smijete koristiti računalo.

4. Daljinski upravljač. Ako vam osobno nije predan daljinski upravljač, ne dirajte TV ili stereo, ili bilo koju drugu elektroniku sami.

5. Kućne ljubimce. Ako se prvi puta susrećete sa životinjom domaćina, budimo realni, ne možete znati kakav im je temperament ili mjesto koje ne vole da se dira. Izuzetak može biti štene ili mačka koja vam sama prva priđe.

6. Stepenište. Ako je socijalna (društvena) zona i kupaonica na prvom nivou stana ili kuće, ne odlazite gore (ili dolje), ako niste pozvani.

7. Krevet. Ako ste u studio apartmanu i krevet je dio prostora u kojem se družite, nemojte sjesti na krevet domaćina bez pitanja.

8. Proizvode u toaletu. Jasno je da vam za korištenje sapuna za ruke ne trebate dopuštenje. Ali njihova kupaonica nije hotel. Pitajte da li smijete koristiti losion ili neki drugi proizvod iz kupaonice.

9. Toalet papir. Jasno da ćete ga koristiti, ali ne mijenjajte mjesto i način na koji je postavljen.

10. Medicinski ormarić. Možda vam je smiješno, ali nema razloga da otvarate medicinski ormarić domaćina bez pitanja.

Naravno, postoje iznimke. Kada smo kod starih i bliskih prijatelja ponašamo se kao da smo kod kuće, jer se to od nas i očekuje. No, ako vam domaćini nisu super bliski prijatelji pridržavajte se ovih pravila i uvijek ćete biti dobrodošao gost.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:24