TOP SAVJETI

Ovo je 6 načina kako perilicu posuđa učiniti boljom!

 Diana Liang
Znate li kako izvući maksimum iz svoje perilice posuđa?

Vjerojatno će se većina složiti s tim kako je perilica za posuđe jedan od najpametnijih izuma, pogotovo ako govorimo o kućanskim aparatima. Ručno pranje suđa uvijek nam oduzima mnogo vremena, dok je perilicu potrebno samo uključiti i to je to. Međutim, ipak postoje neke greške koje često ponavljamo, a da toga nismo ni najmanje svjesni. Za vas smo zato izdvojili učinkovite načine kako da perilicu posuđa učinite boljom.

Foto: Joe Lingeman

1. Postoji pravilan način za punjenje perilice

Ako ste mislili da je za pravilno pranje u perilici dovoljno tek ubaciti prljavo suđe u stroj i pokrenuti ga, možda bisre trebali razmisliti još jednom. Naime, način punjenja perilice može mnogo utjecati na to kako će se vaše posuđe oprati. Ovo je stvar za koju mnogi ni ne znaju, ali određeno posuđe ne smijete ni slučajno prat zajedno, odnosno jedno pored drugoga. Zato je važno da ono posuđe koje je napravljeno od lijevanog željeza ili bakra nikada ne stavljate u perilicu zajedno s drugim posuđem.

2. Najprljavije posuđe nemojte stavljati na rubove perilice

Kao što smo već ranije spomenuli, sam raspored posuđa u perilici može mnogo značiti za rezultate. Plastično posuđe tako bi uvijek trebalo staviti na sam vrh police u perilici kako se ne bi istopilo od vruće vode prilikom pranja, a slično je i sa staklenim posuđem. S druge strane, ono najprljavije posuđe uvijek bi trebalo staviti u sredinu perilice jer ventilator stroja često zna 'propustiti' detaljno pranje kutova pa bi vaše suđe iz perilice moglo izaći nečisto i prljavo, a to je nešto što sigurno ne želite.

Foto: Christine Han

3. Redovito ju čistite

Što se tiče samog pranja perilice, generalno čišćenje iste trebalo bi obaviti u prosjeku jednom mjesečno. Naime, u perilici se tijekom korištenja nakupljaju neugodni mirisi, ostaci hrane ako prethodno niste isprali pribor za jelo ili tanjure, masnoća, kao i kamenac. Sve je to potrebno očistiti navrijeme kako ne bi došlo do kvarenja stroja. Prva preporuka je da za čišćenje perilice koristite prirodna sredstva koja već ionako imate u kuhinji, a ne da kupujete gotove kemijske proizvode.

4. Nemojte stavljati previše (ali ni premalo) deterdženta

Osim rasporeda i redovitog čišćenja, količina stavljenog deterdženta također je jako važna pri pranju posuđa. Naime, previše deterdženta stvorit će previše pjene koja može čak i procuriti iz perilice te tako smočiti kuhinjski pod. S druge strane, ako stavljate premale količine deterdženta, posuđe se neće dobro oprati te ćete postupak trebati ponoviti. Zato je najbolje procijeniti optimalnu količinu sredstva za čišćenje, a ne bi bilo loše ni koristiti tablete za perilicu posuđa.

Foto: Joe Lingeman

5. Uvijek napunite perilicu do kraja

Jeste li znali da čak i koliko ste napunili perilicu može utjecati na njezinu funkcionalnost i učinkovitost? Korištenje poluprazne perilice za posuđe neće samo rezultirati većom potrošnjom, već je i vrlo neučinkovito. Zato je vrlo važno da prije nego što ju upalite, provjerite jeste li perilicu potpuno napunili. Ne samo da ćete uštedjeti na troškovima potrošene vode, već će i vaše suđe biti mnogo kvalitetnije oprano.

Foto: Joe Lingeman

6. Ocat vam može pomoći

Zašto biste trošili novac na skupa sredstva za čišćenje perilice ako to bez problema možete napraviti i korištenjem samo jedne namirnice - octa? Naime, ocat je ionako jedan od omiljenijih prirodnih sredstava za čišćenje u domu, pa tako ni perilica posuđa nije iznimka. Pogotovo će vam dobro doći pri uklanjaju štetnog kamenca koji može ozbiljno utjecati na rad i učinkovitost vaše perilice.

Izvor: Apartment Therapy.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 16:11