UNAPRIJEDITE IZGLED DOMA

Ovo je ključni element i prava zvijezda svake prostorije!

Kako ispravno stvoriti točku fokusa u prostoriji

Pravilno odabrana točka fokusa ključni je element u dizajnu interijera i prava je zvijezda prostorije. To je prvo mjesto koje privuče pogled promatrača i to već s ulaza pa je riječ o točki koju želite dodatno naglasiti ostatkom dizajna. U idealnom slučaju vaše će prostorije imati već ugrađenu točku fokusa koju je samo potrebno učiniti središtem uređenja kako biste ju naglasili, a to vam pritom znatno olakšava zadatak stvaranja funkcionalnog rasporeda namještaja. U slučaju da prirodne točke fokusa nema, možete ju stvoriti vlastitim odabirom, a savladate li taj dizajnerski postupak znatno ćete unaprijediti izgled svoga doma. Evo kako!



Neke od najčešćih točki fokusa su...

... prozori i pogled na okolicu. Prekrasan pogled kroz prozor logičan je izbor kada je riječ o odabiru točke fokusa jer neovisno što se nalazi u prostoriji, naš će pogled prirodno putovati prema njemu. Ako imate sreće i u svojim prostorijama imate taj element, morate svoje prozore učiniti što većima i ne zaklanjati ih suvišnim elementima.

... kamin. Ovaj dizajnerski detalj stvara okosnicu prostorije pa rasporedite prostor za sjedenje oko vatre i po mogućnosti iznad kamina postavite zanimljivu umjetninu odvažnog stila kako biste pojačali privlačnost te točke.


... ugrađene police. Ugrađene police i kamin elementi su koji često dolaze skupa, no čak i kada nisu u paru, za njih vrijedi sličan postupak osmišljavanja prostorije. Počnite stvaranjem prostora za sjedenje oko niše s ugrađenim policama i stilizirajte same police kako bi bile estetski privlačne.

... svodovi s lukovima. Iako se možda ne čini kao da možete puno toga učiniti sa svodovima kada je riječ o dizajnu prostorije, važno je da ih održavate svježe obojenima i da ih dodatno istaknete postavljanjem upečatljive rasvjete.

... zanimljivo nakošeni zidovi. U slučaju da vaša prostorija ima pomalo neočekivan oblik, istaknite to pomoću boje i pretvorite to obilježje u točku fokusa tako što ćete neočekivani kut prostorije pretvoriti u šarmantni kutak za boravak.


Stvaranje točke fokusa

Živite li u prostoru koji je po svim kriterijima sasvim običan, svoju točku fokusa morate stvoriti sami. Za to će vam trebati malo više truda, ali nije nemoguće. Postoje brojni načini kako to možete izvesti i slobodni ste odabrati što vam se najviše sviđa.

Točka fokusa može biti...

... upečatljivi zid. Bojom i uzorkom istaknuti zidovi posebno su popularan izbor za stvaranje točke fokusa. Odaberite zid koji se nalazi na najvećoj udaljenosti od ulaza, upotrijebite izražajnu boju ili pak zanimljive tapete kako biste privukli pozornost.

... umjetničko djelo. Dojmljiva slika, fotografija ili čak zrcalo mogu preobraziti cijelu prostoriju. Odlučite li se za tu opciju, važno je da komad koji odaberete za svoj zid bude dovoljno velik da se skladno uklopi na zid na kojem ćete ga smjestiti. Trebao bi biti postavljen u razinu očiju te gdje god je moguće uz svoje umjetnine trebali biste dodati rasvjetu koja ih ističe.


... pozadina. Kuhinje i kupaonice imaju svoj poseban standard kad je riječ o klasičnim točkama fokusa, a najčešće se radi o površinama prekrivenima zanimljivim pločicama. Neovisno radi li se o zidu iza štednjaka ili prostoru tuša, uključite izražajne uzorke, boje i teksture kako biste ih istaknuli.

... upečatljivi namještaj. Veliki komad namještaja također može djelovati kao točka interesa u prostoru, a takve točke najčešće se javljaju u blagovaonicama i spavaćim sobama u kojima postoji očit centralni komad namještaja. Kako biste privukli pozornost na ključni komad, ukrasite krevet zanimljivim jastučićima, a na stol postavite središnji cvjetni aranžman. U dnevnom boravku to može biti velika i raskošna sofa, a u kupaonici atraktivna kada koja jednostavno osvaja.


Pogreške koje treba izbjegavati

Osim što je ključno znati kako stvoriti točku fokusa, vrijedi znati i kako izbjeći pogreške.


Nemojte...

...imati više od jedne fokusne točke. Kada se u jednoj prostoriji nalaze dvije funkcionalne zone, poput kuhinje i blagovaonice, možda ćete imati poriv stvoriti dvije fokusne točke. No, imajte na umu da to može zbuniti promatrača. Najbolja je praksa imati jedan središnji fokus i upečatljivu zonu te druga prilagoditi prvoj.

... zaboraviti uokviriti prostor. Čak i kad imate točku fokusa u samoj arhitekturi prostorije, vaš je zadatak da dodate detalje koji će jamčiti da će pogled pasti baš tamo gdje treba.

... izostaviti rasvjetu. Svaka točka interesa trebala bi imati vlastiti izvor svjetlost koja će ju dodatno istaknuti.

Izvor: Freshome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:46