Zdravo spavanje

Ovo su neke od stvari kojima nije mjesto u spavaćoj sobi

Kako do uredne, mirne i pozitivne intimne zone?

Podrazumijeva se da vaša spavaća soba mora imati kvalitetan madrac i biti u opuštenim, neutralnim bojama. No, čega se morate riješiti da biste je pretvorili u antistresnu oazu?

Spavaća soba trebala bi biti mirno utočište, zona odmora i relaksacije nakon napornog dana. Dobro, tako bi trebalo biti u teoriji. U stvarnosti, to i nije tako jednostavno jer da bi prostorija bila antistresna oaza, treba biti uređena na taj način (u neopterećujućim tonovima, kvalitetnim, udobnim materijalima, s dobrim krevetom koji priziva san), ali i odisati smirujućom energijom. Kako postići ovo posljednje? Vodeći svjetski dizajneri interijera tvrde da postoji popis od sedam stvari koje baš nikada ne smijete držati u svojoj spavaćoj sobi. Pa pogledajmo koje su to stvari.

1. Računi i ostala naporna papirologija

Da biste od spavaće sobe stvorili sigurno utočište gdje možete zaspati lako, držite sve što se odnosi na posao ili administraciju na stolu u drugoj sobi.

Nikada nemam papirologiju ili računalo u spavaćoj sobi. To mi je jednostavno nije prirodno jer mi u ovoj prostoriji prirodno dođe da se opustim, kaže Sally Walford, stručnjakinja za procjenu i autorica knjige “The Clutter Monster”.

2. Tehnologija

Pokušajte napraviti spavaću sobu zonom bez žica i ekrana. Drugim riječima, televizor, laptop, mobitel... doviđenja.

Oni emitiraju razbuđujuće plavo svjetlo, dio su opreme za rad ili igru i zato ih treba čuvati u radnom području, ili bar u području doma rezerviranom za zabavu, savjetuje stručnjakinja Helen Sanderson. Dodaje kako ona osobno od tehnologije u svojoj spavaćoj sobi drži samo radio i CD player, a uključuje ih kada želi prije spavanja slušati opuštajuću glazbu.

Ako ipak morate imati telefon ili tablet u spavaćoj sobi, pokušajte ih ne koristiti neposredno prije spavanja, već ih barem sat prije odložite na noćni ormarić i dajte si vremena da u miru zaspite, savjetuje Sanderson.

3. Nered na noćnom ormariću

Svi znamo da je lako noćni ormarić pokraj kreveta prepuniti raznim praznim čašama, odjećom, čarapama, češljevima, novinama... Ukratko, predmetima koji tamo ne trebaju biti. Stoga je nužno da budete nemilosrdni prema neredu i pokušate svaki dan očistiti noćni ormarić.

Tamo držim samo ono što mi zaista treba, poput knjige koju čitam prije spavanja. Zapamtite, čista i prostrana soba pruža mir uma, dodaje Sally Walford.

4. Zbogom kutijama ispod kreveta

Stručnjakinja za prostorni red i organizaciju Vicky Silverthorn kaže da su kutije ispod kreveta uznemirujuće.

Bolje spavamo znajući da postoji čist prostor ispod kreveta, a ne da je tu skladište svega i svačega, objašnjava ona. Iako u manjim spavaćim sobama morate, zbog bolje organizacije i manjka kvadrata, posegnuti za takvim rješenjima, ako imate prostora u spavaćoj sobi, svakako izbjegnite takva rješenja, kaže ona.

5. Ne zatrpavajte sobu hrpom odjeće

Znamo da ste umorni kad dođete s posla i da vam se baš ne da slagati odjeću, ali definitivno se morate riješiti loše navike da bacate robu gdje god stignete.

Disciplinirajte sami sebe i obećajte si da ćete navečer pripremiti odjeću za jutarnji odlazak na posao, a poslijepodne ili navečer kad se vratite s posla, nošenu odjeću odložiti za pranje ili ako nije prljava, lijepo je složiti u ormar.

Za spavaću sobu pogubno je ako košulja visi s ruba kreveta, hlače su prebačene preko noćnog ormarića, a čarape leže svuda po podu. Ne možete se u takvoj prostoriji osjećati dobro, tvrdi Beverly Wade, vlasnica Cluttergonea, poznate britanske agencije za čišćenje javnih i privatnih prostora.

Ako ništa drugo nije moguće, pokušajte postići bar to da pokraj vašeg kreveta ne bude nikakvih žica i ekrana. Drugim riječima, bez mobitela, TV-a i laptopa!

Foto: Shutterstock, Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:23