SAM SVOJ MAJSTOR

Ovo su trikovi poznatih dizajnera interijera

Ako želite da vam dom bude savršeno uređen poslušajte što kažu profići!

Selidba u novi stan ili kuću, gradnja doma koji će biti samo naš i renoviranje prilike su u kojima smo u potpunoj kontroli nad uređenjem svog interijera pa je korisno prisjetiti se osnova na koje profesionalni dizajneri interijera obavezno obraćaju pozornost kada planiraju zahvate koji će učiniti prostor savršeno uređenim domom. U situaciji kada se pred nama nalazi prazno platno, prostor koji možemo urediti kako god poželimo najčešće shvatimo kako je to zapravo veliki zalogaj jer nasumično nabacane boje i namještaj ne čine prostor toplim i elegantnim. Potrebno je uzeti si malo vremena i dobro promisliti sve faze uređenja pa vam mi donosimo nekoliko savjeta kako se pripremiti za uspjeh prije nego što krenete u šoping i potrošite gomilu novca za dizajnerske komade koji se neće dobro uklopiti u vašu viziju prostora.

Prikupite puno inspirativnih ideja i fotografija, a potom sažmite sve ideje u jednu fotografiju po prostoriji.

Danas nam je na raspolaganju mnogo platformi na kojima možemo provesti sate tražeći idealnu kombinaciju boja, tekstura i tkanina. Od portala posvećenih dizajnu, izvrsnih Instagram profila i cijelog mora fotografija na Pinterestu mogućnosti je bezbroj! Potrebno ih je dobro istražiti, a potom izdvojiti one vizuale koji nas najviše privlače. Neka to budu različiti stilovi i oblici namještaja, hrabre kombinacije i klasični rasporedi. Nakon što ste prikupili svoje ideje, vrijeme je da se odlučite za jednu fotku za svaku prostoriju u domu. Usporedite odabrane fotografije i primijetite prevladava li u njima ista paleta boja ili se možda stil uređenja podudara te pokušajte shvatiti što ih povezuje i imaju li smisla smještene zajedno. Odabrani vizualni identitet bit će okvir vašeg uređenja prema kojem ćete birati sve, od boje zidova do pojedinačnih ukrasnih detalja.


8 najnovijih aplikacija za uređenje doma

Promotrite jesu li arhitektonske osnove prostora na odabranim primjerima u skladu s prostorom koji imate na raspolaganju.

Naravno da nam je užitak promatrati odlično uređene stanove u potkrovlju, no ako živite u podrumskom prostoru ili u stanu s niskim stropovima, nećete moći primijeniti ista rješenja niti dobiti identičan efekt. Držite se ograničenja koja pred vas predstavlja arhitektura vašeg prostora i uštedjet ćete i vrijeme i živce.

Pri promatranju odabranih inspirativnih fotografija pokušajte izdvojiti što se na njima razlikuje.

Dosad ste vjerojatno uskladili fotografije koje predstavljaju vaš idealan dom, no sigurno se po nečemu razlikuju. Koji detalji zaista upadaju u oči kao izvrsna rješenja? Koliko je boja prisutna u jednom interijeru u usporedbi s drugima te koji vam se primjer više sviđa? Pokušajte uočiti je li sve u prostoriji izrađeno od istog materijala ili se radi o različitim teksturama? Na ovaj ćete način istaknuti koji vas elementi najviše privlače kod pojedine prostorije.

INSPIRACIJA NA DLANU Uredite stan s lakoćom!

Ako ne znate što odabrati, osnovni komadi poput kauča, blagovaonskog stola ili okvira neka vam budu čistih linija i klasičnog oblika.

Osim ako ste zaista sigurni u svoj odabir i estetiku, najbolje je kupiti velike komade namještaja u neutralnim bojama i bezvremenskog dizajna jer se takav namještaj može lako uklopiti u različite stilove čak i ako promijenite svoje mišljenje u jednom trenutku.

Upečatljiv detalj privukao vam je pozornost, no radi se o riskantnom komadu. Pričekajte prije kupnje!

Unutarnje uređenje vašeg doma trebalo bi biti odraz vaše osobnosti, a odabir hrabrih i dojmljivih komada najbolji je način da to i ostvarite. No kako ne biste požalili zbog impulzivne kupnje, pričekajte tjedan ili dva da vidite hoće li vam se predmet koji vam je zapeo za oko i dalje sviđati kada se malo opustite od početnog uzbuđenja i oduševljenja.

Nabavite testne primjerke boja za zidove i isprobajte ih na svojim zidovima.

Ovisno o tome kakvo svjetlo pada na zidove njihova se boja mijenja. Jedini način da provjerite kako će vaš interijer zaista izgledati jest da boje testirate u prostoru. Usporedite kako boje izgledaju po danu, a kako noću pod umjetnom rasvjetom. Iznenadit ćete se kako se razlikuju!

Mali tepisi rijetko kada izgledaju dobro.

Ako mislite da se morate ograničiti na mali tepih zato što je vaša soba manje površine, griješite. Manji će tepisi samo naglasiti dimenzije prostorije! Veći tepih učinit će prostor elegantnijim pa je veći tepih zapravo sigurniji odabir.



Jako mali okviri za slike na zidu izgledaju amaterski.

Imate male fotografije poput polaroida koje biste rado izložili? Najbolji je izbor takvu fotografiju smjestiti u mali okvir koji ćete potom postaviti na policu ili ju pak dati profesionalno uvećati pa objesiti na zid. Mali okviri neće dobro izgledati na velikoj površini zida ako on nije uređen i s većim komadima koji će privlačiti pozornost.

Dobra rasvjeta ključni je element dobrog uređenja.

Čak i najbolje uređeni prostori izgledat će loše ako nisu na pravi način osvijetljeni. Stvorite slojeve svog osvjetljenja te uvedite u prostor ambijentalnu rasvjetu kojom ćete istaknuti pojedine kvalitete svog doma.

Uložite u kvalitetne materijale.

Predmete i namještaj od loših materijala teško ćete kasnije moći učiniti da izgledaju profinjenije. To ne znači da se u financijski prihvatljivim dućanima s namještajem i predmetima za uređenje doma ne može pronaći odličan dizajn! Poanta je u tome da proučite od kakvih su materijala pojedini komadi izrađeni jer se dobra kvaliteta lako uoči. Korisno je promotriti i kako predmeti u dućanu izgledaju nakon što ih je mnogo ljudi primilo u ruke i razgledavalo. Ogrebotine na površinama prije nego što je predmet zaista stavljen u uporabu znak je da se ne radi o dobrom ulaganju.

UREĐENJE DOMA Dizajnerski savjeti: Kako urediti mali stan?

Izvor: Rue Mag

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:30