Pametni načini kako iskoristiti sol u kućanstvu

 

Još jedna moćna namirnica koja je puno više od začina morska je sol koja svoje mjesto ima u svakom kućanstvu, lako je dostupna, povoljna i zaista primjenjiva u brojnim situacijama u domu. Za što vam sve može poslužiti morska sol saznajte u nastavku!

Na vašem se glačalu nakupilo prljavštine? Zagrijte ju, a potom na masni papir za pečenje posipajte velikodušnu količinu soli. Glačalom potom prelazite preko papira, a sol će poput pilinga ukloniti sve nakupine.

Vaša najdraža šalica dobila je mrlje od kave ili čaja? Pomiješajte sol s malo deterdženta za pranje posuđa te s tom pastom izribajte tamne mrlje od kave.

Razbijeno jaje umjesto s gomilom papira očistite tako što ćete ga posipati sa soli. Nakon 10-15 minuta bjelanjak će se pretvoriti u krutu tvar koji ćete lako pomesti.

Razrežite limun na pola i jednu njegovu polovicu prekrijte solju. Potom s tom polovicom izribajte sanitarije u svojoj kupaonici kako biste uklonili mrlje od tvrde vode.

Riješite se bez kemikalija nametnika. Napunite bocu s raspršivačem sa soli i vodom u omjeru 1 naspram 3. Protresite bocu i pošpricajte po mjestima gdje ste vidjeli mrave u svom domu kako biste ih se riješili bez štetnih tvari.

Umjetno cvijeće možete očistiti tako što ćete ga staviti u papirnu vrećicu u koju ste stavili četvrtinu šalice soli. Zatvorite vrećicu i protresite ju. Sol će ukloniti nakupljenu prašinu i prljavštinu.

Očistite dobro svoju drvenu dasku tako što ćete ju prvo izribati s polovicom limuna, potom prekriti sa solju te pustiti da stoji 15 minuta. Kada prođe određeno vrijeme uzmite polovicu limuna i istrljajte površinu daske te isperite sve vodom.

Uklonite mrlje od ruža za usne sa staklenih čaša. Prije nego stavite zamrljane čaše prati istrljajte mrlje s malo soli kako biste ih lakše uklonili.

Uklonite lakše ljusku s tvrdo kuhanog jajeta. Prije nego stavite jaja u lonac kako bi se prokuhala, dodajte čajnu žličicu soli u vodu jer ćete ih tako kasnije lakše oguliti.

Uklonite hrđu s metalnih predmeta. Pomiješajte jednaku količinu soli i soka od limuna te njome izribajte hrđu i plijesan sa svojih metalnih predmeta.

Očistite zamrljanu srebrninu tako što ćete svaki komad protrljati s malo soli prije klasičnog pranja.

Lakše očistite blatne mrlje s tepiha tako što ćete posipati sol po površini tepiha kako bi se blatni otisci osušili i kako biste blato mogli kasnije usisati.

Kako biste spriječili da se papirnati ubrusi lijepe na vaše čaše posipajte ih s malo soli.

Očistite akvarij s običnom soli tako što ćete izribati unutrašnjost akvarija kako biste otklonili mrlje od tvrde vode.

Izvor: Burlap and Blue

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:02