Pelet

Nova generacija grijanja - pametno, ekološko, jeftino i zdravo

Ako bismo uzeli zajednički nazivnik za grijanje na pelet, on bi bio – PAMETNO GRIJANJE. Iako je u Hrvatskoj još u povojima i građani se tek upoznaju s peletom, važno je znati njegove karakteristike. Riječ je o sto posto ekološkom proizvodu koji ne onečišćuje zrak. Naime, sagorijevanjem peleta emisije CO2 i prašine znatno su niže od dopuštenih graničnih vrijednosti ili praktički ne postoje.

Pelet ne sadrži sumpor, klor, formaldehid, teške metale i druge spojeve štetne za zdravlje, a tisuću litara loživa ulja približno odgovara energetskoj moći dvije tone peleta. O ovom energentu budućnosti i njegovim karakteristikama razgovarali smo s direktorom tvrtke Cropellets i voditeljem izložbeno-prodajnog salona Centar Peleta u Zagrebu, Ivanom Križancem.

Usitnjeno drvo

– Pelet u usporedbi s ostalim oblicima grijanja spada u najjeftiniji energent u smislu korištenja. Automatika sagorijevanja u pećima i kotlovima na pelet stavlja pelete u isti rang s loživim uljem i plinom. Peći se automatski pale i gase, postižu i održavaju temperaturu koja im se zada te imaju automatsko doziranje. To im daje prednost pred grijanjem na drva ili drveni briket – objašnjava Križanec. Peleti su, dodaje, mali prešani cilindri promjera šest milimetara, dužine 10 – 30 milimetara,

ugodnog mirisa, bez ikakvih dodataka ljepila ili kemikalija. Proizvode se od usitnjenih komadića čistog drva. Pod visokim tlakom ti se usitnjeni ostaci prešaju a da se pritom ne ubacuju nikakvi sintetski dodaci ili ljepila. Kvalitetan pelet kakav mi proizvodimo svijetle je boje, ugodna mirisa; u vreći u koju je zapakiran vidi se vrlo malo prašine. Pelet vrhunske, europske kvalitete je onaj koji nosi oznaku certifikata ENA1.

Za prosječan stan od 60 kvadrata ova investicija stajat će oko 6500 kuna, a mjesečno grijanje 166 kuna

Međunarodne norme propisuju 19 parametara koji se mjere te oni određuju kvalitetu peleta – smatra Križanec. No, koji je glavni motiv za prelazak na ovakav način grijanja. U Cropelletsu tvrde: UŠTEDA, jer je pelet daleko najjeftiniji način grijanja u Hrvatskoj u odnosu na ostale energente. – Nažalost, imamo situacija gdje kućanstva, pa i poslovni subjekti ne mogu podmirivati troškove grijanja na skupim energentima kao što su loživo ulje, struja, UNP.

Kada klijentu ponudite opciju da prepolovi te troškove i kada mu pokažete povrat investicije novog sustava u dvije godine, on se odlučuje bez velikog razmišljanja. Uzmimo u obzir jedan prosječan životni prostor od 60 m2. Investicija našeg sustava za tu kvadraturu je 6500 kuna, a očekivana potrošnja certificiranog peleta je na godišnjoj razini oko jedne tone, što nas dovodi do mjesečne potrošnje za grijanje od 166 kuna – objašnjava Križanec

Sličan princip kao plin

No, kako funkcionira ovakav način grijanja? Ono je vrlo slično grijanju na plin, tj. automatizirano je do te razine. Pelet putem transportera pada u ložište gdje putem grijača dolazi do samozapaljenja peleta. Kontrolom dotoka zraka u ložištu se kontrolira snaga plamena, ovisno o potrebama za energijom.

Kotlovi u našoj ponudi imaju visok stupanj iskoristivosti topline, što znači da se minimalan gubitak energije, odnosno više od 94 posto dobivene energije, iskoristi se za zagrijavanje objekta, a mali ostatak gubi kroz dimovod. Tu nastaje ušteda, naravno, uz korištenje visoke kvalitete peleta. – Jedan od bitnih razloga prelaska na sustav grijanja na pelet je i zaštita okoliša. Pelet spada u obnovljive izvore energije te je CO2 neutralan.

U svakom slučaju, pridonosimo zelenijoj i čišćoj Hrvatskoj upotrebom peleta – kaže Križanec i dodaje da je za sada jedina mana slaba zastupljenost takvog grijanja na tržištu. Sustave ovakvog grijanja moguće je ugraditi u bilo kakve objekte, od kuća, stanova, škola ili pak bolnica, a ovisno o željama klijenata, kao i veličini prostora, sustav može biti prilagođen klasičnom centralnom grijanju putem vode ili grijanju putem zraka.

No, da bi prepoznalo kvalitetu peleta, oko laika nije dovoljno stručno. Iz tog razloga Križanec savjetuje da se gledaju certifikati koji označavaju o kojoj kvaliteti peleta se radi. – To je jedini i najsigurniji način da korisnik zna što kupuje. Pelet je energent i zbog toga savjetujemo klijentima da kupuju samo kontrolirani proizvod. Korisnicima preporučamo korištenje peleta s certifikatom EN A1. Klasa A1 je premium kvaliteta koja se koristi u privatnim kućanskim kotlovima ili kaminima na pelet. A1 peleti proizvode minimalne količine pepela i ispunjavaju najstrože zahtjeve.

Potrošač može prepoznati EN A1 pelet putem loga zajedno s identifikacijskim brojem, koji se pojavljuje na ambalaži peleta, i dodaje da većina proizvođača kotlova i kamina na pelet podržava Enplus, preporučuje korištenje Enplus peleta i uključuje Enplus pelet u garancije svojih proizvoda.

Mlado tržište

No, hrvatsko tržište po pitanju obnovljivih izvora energije još je vrlo mlado tržište. To znači da potencijalni kupci tek otkrivaju sve prednosti i uštede takvih sustava za grijanje. Upravo zbog toga je pala odluka za otvorenjem Centra Peleta za sve vrste sustava grijanja na pelet.

– Grijanje na pelet nije samo običan trend koji prolazi. To je siguran i dugoročan način kvalitetnog jeftinog grijanja koji funkcionira u razvijenim EU zemljama nekoliko desetaka godina. Zašto bismo mi bili izuzetak? Država mora jednako tako prepoznati taj trend i poticati primjenu svih oblika obnovljivih izvora energije – zaključuje Križanec.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:45