Blagovaonica iz snova

Pet kratkih savjeta kako urediti dom okruglim stolom

 

Prilikom odabira blagovaonskog stola ne možemo poreći da nas prvi instinkt vuče prema pravokutnim ili četvrtastim modelima, iako su okrugli stolovi puno praktičnije rješenje za ugodna druženja. Namjeravate li smjestiti upravo jedan okrugli stol u svoj prostor prilikom planiranja ipak trebate neke stvari imati na umu prije nego krenete u shopping.

Oblik stolica

Kada je riječ o vizualnom dojmu koji na nas ostavlja dizajn stola i stolica koje ga okružuju te njihov međusobni odnos, važno je istaknuti da stolice s oštrim, četvrtastim rubovima izgledaju manje skladno smještene uz okrugli blagovaonski stol. Stolice zaobljenih i mekših linija izgledat će puno bolje i prirodnije smještene uz stol ovog oblika pa imajte to na umu prilikom kupovine.

Dostupni prostor

Prije nego se odlučite na kupnju okruglog stola provjerite dobro imate li doista dovoljno mjesta za njegovo udobno korištenje. To znači da osoba koja sjedi za stolom mora imati dovoljno prostora kako bi mogla odgurnuti svoju stolicu i ustati bez da njom udari u zid ili drugi komad namještaja. Provjerite ima li prostora da se sve stolice povuku metar unatrag.

Okrugle svjetiljke

Oblik rasvjete također će utjecati na konačni izgled vaše blagovaonice, a okrugla, zaobljena i ovalna sjenila bolje će se uklopiti u vaš prostor.

Veličina stola

Veličina stola ovisi o broju ljudi koje trebate za njega posjesti. Evo klasičnih omjera:

Stol promjera 110 cm može primiti 3 do 4 osobe.
Stol promjera 120 cm može primiti 4 osobe.
Stol promjera 130 cm može primiti 4 do 5 osoba.
Stol promjera 140 cm može primiti 5 do 6 osoba.
Stol promjera 150 cm može primiti 6 do 7 osoba.

Noge stola

Kada birate svoj okrugli stol morate odlučiti i želite li da njegova struktura ima jednu nogu u središtu ili više njih raspoređeno uz rub stola. Vanjske noge mogu predstavljati gnjavažu kada za stolom sjedi neparni broj ljudi, a noga u središtu može smetati jer ne ostavlja mnogo mjesta za vaše noge i noge vaših gostiju. Obratite pozornost na strukturu stola prije nego se odlučite za određeni model.

Izvor: Homedeco

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:41