SAVJETI KOJI ČINE RAZLIKU

Pet najvažnijih pravila za uvijek čist i organiziran dom

Imati uvijek čist i organiziran stan možda se može činiti kao nemoguća misija, ali ako slijedite ova pravila - to je itekako moguće...

Uredan, čist i organiziran dom jedini je način da se kod svoje kuće osjećate ugodno i opušteno. No, to nije uvijek lako postići, pogotovo ako imate manju kvadraturu stana, a značajan višak stvari. Kako bismo vam svejedno pomogli, za vas smo izdvojili pet najvažnijih pravila za čist i organiziran dom.

1.Ništa ne odgađajte za sutra

Svi se mi ponekad suočavamo s onom nezgodnom rečenicom - 'Sutra ćemo!'. Ipak, to je velika greška koja samo dodatno komplicira stvari, a nered u stanu ili kući čini još većim. Sve što možete napraviti danas (usisavanje, brisanje prašine, pranje posuđa), radije napravite danas i nemojte odgađati. S vremenom se stvari samo nakupljaju, a to je prvi i najveći problem kod nereda u domu - previše posla, a premalo vremena.

2. Investirajte u kvalitetna sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje nešto su u što vrijedi uložiti nešto više novca. Naime, odabir odgovarajućih sredstava za čišćenje i dezinfekciju vrlo je važna stavka kod održavanje urednog i organiziranog stana. Pritom je važno da vodite računa o sredstvima koja odgovaraju namještaju, podovima ili drugim elementima koje čistite kako ih ne biste oštetili.

3. Pospremite stan svaki put prije nego izađete iz kuće

Ovdje ne mislimo na temeljito čišćenje koje traje satima, ali svaki put prije nego što napustite dom, odete na posao ili u izlazak, odvojite 10-ak minuta i sve stvari stavite na svoje mjesto. Pri spremanju često nesvjesno napravimo nered, pogotovo ako smo u žurbi. Kako biste izbjegli kaos u domu, potrudite se da prije odlaska iz doma obavite ovaj jednostavan zadatak.

4. Uvijek operite suđe odmah nakon jela

Korišteno posuđe mnogo ćete lakše i bržeoprati ako to napravite odmah nakon jela jer se u protivnom hrana prima za tanjure i zdjele u kojima ste kuhali, ali i za kuhinjski pribor što samo dodatno otežava postupak pranja.

5. Jednostavno 'pravilo od 10 minuta'

Postoji jedno jednostavno pravilo koje će vam značajno pomoći u održavanju čistog i urednog doma, a to je pravilo od 10 minuta. Odnosno, svaki dan odvojite barem desetak minuta na čišćenje doma, bez obzira na to radi li se o usisavanju spavaće sobe, brisanju prašine s polica u dnevnom boravku ili slaganju odjeće u ormarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:36