PRIRODNI MATERIJALI

Pleteni namještaj ili namještaj od ratana - koja je razlika?

Među trendovima koji će obilježiti ovo ljeto svakako je povratak namještaja od ratana koji smo već počeli viđati u izvrsnim, prozračnim interijerima koji podsjećaju na ljetovanje, more i odmor. No, jeste li se ikad zapitali koja je zapravo razlika između namještaja od ratana i klasičnog pletenog namještaja koji pronalazimo na terasama, balkonima i dvorištima? Iako se čini kao da su pleteni vrtni namještaj i namještaj od ratana ista stvar pa se stoga njihov naziv često naizmjenično koristi kada je riječ o namještaju za vanjske prostore, ipak postoji znatna razlika između ta dva tipa vrtnog pokućstva.

Foto: brostecopenhagen.com


Foto: pinkpeonies.com


Foto: Instagram @zioandsons


Foto: Etsy dućan @BungalowTwelveShop

Ratan je vrsta penjačice koja nalikuje na drvo palme i raste u džunglama. Ratan je jedna od najčvršćih biljnih vrsta i ima mogućnost rasta do čak 30 metara u zrak, a raste u obliku štapova s promjerom od između 2,5 do 7,5 centimetara. Za razliku od bambusovih štapova, ratan ima snažno središte pa je stoga izdržljiv i teško ga je slomiti. Njegovo se središte ubire te reže u manje dijelove te se potom pomoću pare oblikuje u različite forme. Kora ratana koristiti se za vezanje pojedinačnih komada u željeni oblik namještaja.

Foto: Pinterest


Foto: The Style Files


Foto: i.pinimg.com


Foto: Petite Passport


Foto: SF Girl by the Bay

S druge strane klasični vrtni namještaj izrađuje se od materijala poput vrbe, trstike, bambusa, pa čak i samog središta ratana, i to primjenom posebne tehnike pletenja. Navedene prirodne materijale potrebno je prvo namakati kako bi omekšali dovoljno da ih se može splesti u namještaj na specifičan i prepoznatljiv način. Kada se radi o izdržljivosti materijala namještaj od ratana, mnogo je čvršći od ostalih prirodnih materijala, i to zbog svojih prirodnih obilježja, a dolazi u različitim prirodnim nijansama ove drvenaste biljke.

Foto: thepaintedchandelierblog.com


Foto: moderncountrystyle.blogspot.co.nz


Foto: ComfyDwelling.com


Foto: Jessica Gordon Ryan

Materijali koji se koriste za pleteni namještaj razlikuju se po svojoj čvrstini, a u moderno doba koriste se i različiti sintetički materijali pleteni na taj prepoznatljiv način. Prednost sintetičkih materijala jest čvrstoća koju klasični prirodni materijali nemaju i otpornost na blijeđenje, zbog čega svoj namještaj bez ustručavanja možete ostaviti na otvorenom, za razliku od komada izrađenih od prirodnog ratana koji će izblijediti ako ih ostavite na izravnom suncu. Ratan se zato češće koristi u unutrašnjim ili natkrivenim prostorima kako bi ga se zaštitilo.

Foto: Ave Styles


Foto: Sarah Sherman Samuel


Foto: Honestly WTF


Foto: Solebich

Prednost prirodnih materijala nad sintetičkima uvijek će biti njihova ljepota, neposrednost i mekoća koja nas uvijek iznova osvoji! Koji materijal je vaš favorit?

Foto: Pinterest


Foto: decodreamscometrue.blogspot.de


Foto: Glitter Guide


Foto: Fason blog


Foto: homestolove.com.au


Foto: mypoolguide.com

Izvor: Homedit

Izdvajamo

Iz drugih medija